Lycka är en smal midja och snygga kläder…not!

”Smal midja på 10 minuter” och ”Dress to impress”. Det är temat på baksidan av dagens Kellog’s Special red berries flingor med lågt fettinnehåll, som jag köpte igår. Idag på morgonen försöker jag förstå varför.

På den färgglada förpackningen visas en bild på en nöjd och smal tjej som tränar, omringad av snygga prylar, kläder och smycken. På sidoomslaget visas ett lyckligt barn. ”Spröda flingor av ris och vete med hallon, jordgubbar och körsbär”. Vem tackar nej till bär till frukost?

Jag erkänner, de fick mig här. Det är den fjärde lådan jag köpt det här året.

Varför? Är flingorna så goda? Egentligen inte, de smakar som sockrade wellpapp-bitar blandade med några frystorkade bär. Är de nyttiga? Nope, de innehåller för mycket socker och för lite av allt annat.

Troligtvis valde jag de för att jag också vill ha en ”smal getingmidja, smidigt sommarhår och babymjuka armbågar” som det står på paketet.

Varför? För att jag bara är en människa.

Vi människor tror att om vi bara blir smala och vackra så blir vi automatiskt glada och lyckliga. Vi investerar pengar i dyra gymkort och träningsutrustning, för att kunna gå på de ”supereffektiva” träningspassen (så heter det på Kellog’s förpackning) som inte lämnar något utrymme för varken njutning, avslappning eller glädje.

kellogsbild, armendoslic

Målet ”gå ner i vikt” toppar listan på webbsidan The world’s most popular goals. ”Bli lycklig” kommer först på femte plats.

Forskning visar att skönhet och utseende inte har någon nämnvärd effekt på lycka. De människor vi tycker är snygga och vackra är oftast lika (miss)nöjda med sitt utseende som vi själva är. Även de vill ”tappa” några kilo till och önskar sig lyxigare kläder. Vi har väldigt lätt att anpassa oss och när vi har fått det vi vill ha hittar vi på några nya mål att sträva efter. Gräset förblir grönare på andra sidan.

Istället för att ständigt kämpa med att förändra vårt yttre och via omvägar försöka uppnå lycka, borde vi lära oss att bli lyckliga först. Resten kommer automatiskt.

Det finns nämligen belägg för att lyckliga människor är mer benägna att uppfatta allting i livet på ett mer positivt och optimistiskt sätt. Inklusive det egna utseendet. Med lycka kommer inspiration och motivation till förändring.

Tänk dig nu följande scenario. På gymmet träffar du en fe, som erbjuder dig två spännande alternativ.

Det första alternativet är att du bli världens snyggaste och mest vältränade person. Du kan se ut precis som du önskar dig men du kommer aldrig att få uppleva riktig lycka igen.

I alternativ två kan du välja att förbli ditt vanliga jag och fen visar dig vägen till lycka och glädje.

Vilket alternativ skulle du välja?  Kommentera gärna.

Armen Doslic
E-post: armen_doslic@hotmail

13 Responses to “Lycka är en smal midja och snygga kläder…not!”

 1. Nicklas skriver:

  Jag tror inte att getingmidja är din grej. Jag tror inte att dina armbågar är babymjuka heller 🙂 Intressant läsning.

  / Nicklas i Götet

 2. Filip Fors skriver:

  Det är intressant det där med utseendet speciella betydelse. Undersökningar tyder på att människor i allmänhet överskattar sin själv på de flesta områden i livet. Ex. anser de flesta att de är bättre bilförare, bättre ledare eller trevligare är genomsnittet. Människor tror även att de är lyckligare än gemene man. 🙂 Men ett untag i dessa studier är tydligen utseendet. Här har människor en mycket mindre positiv bild av sig själva, speciellt kvinnor. Men som du säger så verkar mycket lyckliga personer vara nöjda även med utseendet. 🙂

 3. Loreto skriver:

  Finns det verkligen forskning som visar att kvinnor skulle vara mindre nöjda med sitt utseende än män? Eller kan det vara så att kvinnor bara är mer öppna med det och gärna talar om detta? Att vi pratar mer flitigt om det vi inte är nöjda med etc?
  Har nämnligen en känsla av att det är många män som inte är nöjda med sig själva utseende mässigt, men det kanske är tabu att prata om det?!?!

  Armen… jag vill ha både och från den Goda Fen! 😀 Varför ska man nöja sig 😉

 4. Filip Fors skriver:

  Loreto: I de flesta enkätundersökningar verkar kvinnor generellt sätt var mindre nöjda med utseendet. Men det verkar som både män och kvinnor blivit betydligt mer missnöjda över tid. Enligt en Amerikansk studie från 15 procent missnöjda män 1972 till 43 procent missnöjda män 1996, Kvinnorna gick från 23 till 56 procent. Stora ökningar i missnöje över tid alltså. Så visst är många män missnöjda, precis som du är inne på! Tror också att tabut är betydligt större bland män när det gäller att prata om det bland vänner. Dock tveksam till att det påverkar enkätsvaren speciellt mycket.

 5. FÄRJAN-RUTH skriver:

  Intressant! Jag håller på med en diet, bara för att jag vill det. Kläderna sitter bättre och snyggare på. Så en idaelvikt kan vi ha. Vi kan också träna för det är viktigt att röra på sig och nyttigt också. Det frigör ”Må bra” hormoner, endorfiner som du vet.. Men det ska vara balans på allt man gör. Vi ska ha rätt motiv och förhållningssätt till det vi gör. Har man haft bröstcancer så har studierna visat att de kvinnor som rör på sig, motionerar håller sig friskare, det blir mindre canceråterfall…så vi får lägga in olika aspekter på det hela, se helheten! Jag är lycklig om jag tränar eller om jag inte gör det….Jag mår mycket bra av att träna och även att försöka hålla min vikt! Men att vara trådsmal, ger ingen lycka! Det var jag när jag var mannekäng och modell…inte var jag lyckligare då! Det var egofixerat liv….Lyckan finns inom oss…Kram. Färjan-Ruth

 6. Rigmor skriver:

  Den gamle Shakespeare skrev om en kung (Hamlets far?) som yttrade: ”Jag vill ha feta män omkring mig – män som sover gott om natten”.
  Vad menade han?
  Är de som unnar sig livets goda utan att få dåligt samvete och inte faller för olika uppdykande modetrender och inte stressar för att uppnå ouppnåeliga mål, de rätta, mest pålitliga och trogna vännerna att ha omkring sig?
  Och de trevligaste…kanske t o m lyckligaste?

 7. Tomas skriver:

  Kanske har kvinnor kännt större tryck från samhället att vara vackra? Jag upplever i alla fall att inställningen till män och utseende har förändrats de senaste åren – på gott och ont. För tio år sedan upplevde jag att folk tyckte det var ”fjolligt” när män brydde sig om sitt utseende. Så upplever jag det inte längre. Det kan givetvis ha med min näromgivning att göra, men jag tycker mig se mycket mer reklam för skönhetsprodukter riktad till män.

 8. Fredrik skriver:

  För mig känns hela frågeställningen helt felformulerad, som ett val mellan pest eller kolera. Vad jag än väljer så ger det mig bara 50% av målet. Jag måste förutsätta att val två innerbär att jag är fet på ett sätt så att det är skadligt för min hälsa. Annars är det mest en maskerad ”försök vara nöjd med dig själv som du är”-uppmaning.

  Så jag ber fen att flaxa iväg och vifta sitt spö på någon annan. Jag väljer att följa mitt eget delmål som är att känna mig frisk, stark, sexig, pigg och full av ork. Och vägen dit kommer kantas av mycket jobb bl.a. på gym.

  Själv köper jag Kellog’s Special red berries för att jag tycker det är gott och för att titta på tjejen med geting midjan när jag mumsar i mig.

  Enligt Fallon & Rozin (1985) så är skillnaden mellan sin självbild och sitt kroppsideal är betydligt större för kvinnor än för män, jag tror dock som Tomas att vi män är på väg ikapp kvinnorna.

 9. Lisa skriver:

  Armen, hur gör man då för att bli lycklig först?

 10. Armen Doslic skriver:

  Svar till Fredrik

  Jag tror att livet utan lycka är ett liv utan mål och mening. Alla andra mål som vi försöker uppnå har vi i tron på att de kommer att leda oss till mer lycka i livet. Det trodde nog Aristoteles också när han skrev:

  “Happiness is the meaning and the purpose of life, the whole aim and end of human existence”

  Om lycka är ”The målet” då är alla andra mål egentligen bara delmål. Forskning visar att lyckliga människor har lättare att uppnå sina delmål.

  Sonja Lyubomirsky, lyckoforskare och proffesor i psykologi vid UCLA, skriver så här i sin bok ”Lyckans verktyg”:

  ”Att bli lyckligare är detsamma som att få uppleva mer glädje, förnöjsamhet, kärlek, stolhet och vördnad… vi blir mer energiska, imunförsvaret stärks, vi engagerar oss mer – både i jobbet och med andra människor – och blir friskare såväl fysiskt som psykiskt. När vi blir lyckligare ökar dessutom självförtroendet och självkänslan… Lyckliga människor är mer sociala och energiska, de har större chans att bli gifta, har fler vänner och större social nätverk…lyckliga människor är friskare och lever till och med längre. De motionerar varje vecka, ibland varje dag”

  Jag ser många av dina delmål uppräknade i ovanstående citat. Om jag vore du, skulle jag hitta den goda fen, och be henne ge mig det andra alternativet. Efteråt skulle vägen till att uppnå mina delmål vara mycket lättare och roligare.

  Jag vet själv att när jag känner mig glad och lycklig har jag mycket lättare att ändra på mina vanor. Jag är mer aktiv, bryr mig om vad jag äter, och har lättare att behålla fokus på mina mål. Under min lyckliga period så bryr jag med också mindre om att jag inte har en getingsmal midja.

  Vad tycker du? Har du samma erfarenhet?

  Tack för din kommentar, skriv gärna mer.

  P.S. Din anledning till att äta Kellog’s special är helt rätt tycker jag. Man ska uppleva maten med alla sinnen. I ditt fall både smaken och synen.

  Imorgon kommer jag att skriva om ”Lyckodieten” som handlar lite om det här. Läs gärna och kommentera…

 11. Armen Doslic skriver:

  Till Lisa

  Man börjar med att läsa och kommentera Lyckobloggen, så du är helt rätt ute. 🙂

  Mitt koncept för att skapa ett lyckligare liv ser ut så här:

  1. Lär dig vad lycka är
  2. Identifiera livets stora domäner
  3. Ta reda på hur lycklig du är i var och en av dem
  4. Ta fram bra strategier för att höja lycka på de livsdomänerna
  5. Påbörja förändringen
  6. Följ utvecklingen
  7. Ge inte upp

  Det skulle klart vara mycket lättare om man träffade på den där goda fen…

 12. Loreto skriver:

  Fredrik
  Jag tror att du missade att alternativ 2 innebar att man faktiskt förblir den man är (alltså man ser ut som man gör idag) men man blir också lyckligare 😉
  ”I alternativ två kan du välja att förbli ditt vanliga jag och fen visar dig vägen till lycka och glädje”

  Kul när man tar upp siffror från 1985, med tanke på att det är mer än 20 år sedan… saker och ting kan ha förändrats.

 13. Sin skriver:

  Mycket bra skrivet. Imponerande !
  Jag väljer givetvis alternativ 2, det är en självklarhet för mig.
  Lika självklart som att ta cykeln till jobbet istället för att ta bilen.
  Lika självklart som att ta vatten till maten istället för cola.
  Lika självklart som att jag vill må bra istället för dåligt!

Leave a Reply