Lyckolönen – 75 000 dollar om året

 Pengalycka

Enligt en ny studie från två forskare på universitetet i Princeton ökar det känslomässiga välbefinnandet i takt med lönen ända upp till 75 000 dollar om året (ca 560 000 kr) för invånare i USA. Därefter försvinner de positiva effekterna. De två forskarna, Daniel Kahneman (noobelprisvinnare i ekonomi 2002) och Agnus Deaton (fd ordförande för ”American Economic Association”) menar att en teori till varför gränsen går just där kan vara att mer pengar oftast kräver längre arbetstimmar, vilket innebär avkall på fritid.

Det har tidigare kommit rapporter som pekat på lite andra summor och det är nog väldigt svårt att pricka in en exakt summa. Det är inte heller enbart den absoluta rikedomen som räknas utan vi jämför oss dessvärre ofta med andra i vår omgivning och detta spelar också in. Om de flesta i ditt område tjänar 50 miljoner om året och du ”bara” tjänar 20 miljoner så känns det kanske inte tillräckligt.

Till sist ett litet tips till er lyckobloggsläsare som tjänar över en halv miljon kronor om året: Skänk resten till Charity International. Det tjänar både du och vi andra på 🙂

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ludvig Lindström

7 Responses to “Lyckolönen – 75 000 dollar om året”

 1. Filip Fors skriver:

  Kan vara värt att inflika att det rör sig om en så kallad tvärsnittstudie där de inte utreder orsak och verkan mellan pengar och lycka. Man kan alltså inte med säkerhet säga om det är pengarna som gör människor lyckligare i studien. Man vet sedan tidigare studier att personer som är lyckliga tidigt i livet tjänar mer pengar senare i livet. Så antagligen är den positiva effekt de säger sig funnit i studien egentligen ännu svagare. Annars en otroligt intressant studie!

 2. Lars skriver:

  Med reservation för att jag kanske blandar ihop de de olika lyckobegreppen, så har andra studier (inte specifikt för USA) visat på mycket lägre belopp, runt 100.000 kr om året. Har ni någon tolkning av det? Kanske att medellönen i USA är så pass hög att jämförelsen med andra kräver en lön på 560.000 kr i USA, men betydligt lägre i andra länder?

  Kram/Lars

 3. Filip Fors skriver:

  Skillnaden ligger i analysnivån. Studierna som funnit 100 000 kr har studerat länderskillnader och funnit att i länder där genomsnittsinkomsten är ungefär 100 000 är genomsnittslyckan inte lägre än i länder där genomsnittsinkomsten är högre än så. Den här studien är mer intressant tycker jag eftersom den undersöker sambandet på individnivå.

 4. […] Lyckobloggen Om lyckoforskning, välmående och välbefinnande. « Lyckolönen – 75 000 dollar om året […]

 5. Lars skriver:

  ahaa, Filip! That make sence! Det är hela tiden den f-bannade jämförelsen med grannen, syskonen, arbetskamraterna eller vad det må vara. Man måste ha det lika bra som de flesta andra, men sen räcker det.

  Kram/Lars

 6. Jag tror personligen lycka sitter i helt andra parametrar än inkomst, typ hur man väljet att uppfatta de situationer som uppstår i vardagen. Många studier visar väl att ”bevarade ursprungsbefolkningar” även idag är lyckligare än stressade västvärldsmänniskor. Men det verkar ju definitivt finnas en koppling till hur vi uppfattar oss jämfört med våra ”grannar” .. själv blev jag lycklig häromveckan när jag hittade bifogade fantastiska skor:

  http://hedinexformation.blogspot.com/2010/09/converse-by-chuck-taylor.html

  /Hedin Exformation

 7. Christian skriver:

  Min teori är att man efter en viss inkomstnivå (summan beroende på var man bor), börjar känna en trygghet och ger sig själv tillåtelse att arbeta mer självuppfyllnad och lyckosökning snarare än att det är pengarna i sig som gör någon skillnad.

Leave a Reply