Miljöpartiet överlägsen vinnare bland lyckobloggsläsarna

Glada miljöpartister

Idag avslutades omröstningen där ni lyckobloggsläsare fick chansen att ange det parti som ni anser ha den bästa politiken för att skapa en lyckligare värld. Omröstningen som pågick i runt två och en halv månad samlade drygt 200 röster. En överlägsen vinnare blev Miljöpartiet på hela 58,82%. Hade partiet nått denna siffra i riksdagsvalet hade man alltså haft egen majoritet och varken behövt samarbeta med socialdemokrater eller vänsterpartister.

Tvåan Vänsterpartiet nådde upp i 11,76% och trean Moderaterna i 8,33%. Resten av partierna kom inte ens över riksdagens 4%-spärr, även om många balanserade på gränsen. Socialdemokraternas kräftgång i de senaste opinionsmätningarna verkar spegla av sig även i den här omröstningen. Partiet når bara upp till 3,43 %.

Resultatet i sin helhet:

Miljöpartiet 58.82%
Vänsterpartiet 11.76%
Moderaterna 8.33%
Sverigedemokraterna 3.92%
Folkpartiet 3.43%
Kristdemokraterna 3.43%
Socialdemokraterna 3.43%
Centerpartiet 2.45%
Annat 4.41%

Antal röster: 204

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , riksdagsval, Miljöpartiet

Ludvig Lindström

10 Responses to “Miljöpartiet överlägsen vinnare bland lyckobloggsläsarna”

 1. Filip Fors skriver:

  Man kan fundera varför MP är så populärt bland anhängare av ”lyckoperspektivet”. Några hypoteser:

  – Partiet har profilerat sig med ”mjuka” värden. Fokus ligger på individens självförverkligande och ett hållbart samhälle istället för ett fokus på att maximera och fördela ekonomiska resurser. Antagligen är de personer som söker sig till MP i högre grad s.k. ”idealister” än ”materialister”.
  – Partiet har ingen uppenbar vänster-högerprofil. Det finns därför ett mer öppet förhållningssätt till samhällsforskning och lyckoforskning. Andra partier har redan bestämda ideologiska ståndpunkter som de inte kan lämna även om forskningen visar att deras samhällsmodell inte gör människor lyckligare. MP har också ideologi som begränsar men den är mindre begränsande.
  – Partiet är relativt nytt och därför mer öppet för nya intryck är andra partier. Mottagligheten för nya influenser, exempelvis lyckoforskning, är därför större.
  – Det finns en filosofisk anknytning mellan att förespråka kommande generationers välfärd och förespråka lycka som ett viktigt mål för samhället. De flesta filosofer som argumenterar för att vi ska ta hänsyn till kommande generationer är utilitarister eller ligger nära utilitarismen. De flesta utilitarister anser att lycka är det goda.
  – De icke-mänskliga djurens välfärd är en viktig fråga i MP. Det finns en filosofisk anknytning mellan att förespråka en bättre behandling av andra djur och se lycka som det allmänna goda. En gemensam nämnare mellan människor och många andra djurarter är ju förmågan att känna lycka och lidande.

  Fler förslag? 🙂

 2. Lars skriver:

  Bra formulerat Filip.
  Jag tycker ditt första stycke är klart starkast och är en tillräcklig förklaring:
  ”- Partiet har profilerat sig med ”mjuka” värden. Fokus ligger på individens självförverkligande och ett hållbart samhälle istället för ett fokus på att maximera och fördela ekonomiska resurser. Antagligen är de personer som söker sig till MP i högre grad s.k. ”idealister” än ”materialister”.
  Ett annat parti som stödjer individernas självförverkligande är Moderaterna, men där är inblandningen av klassisk ekonomisk optimering och ekorrhjul mycket starkare.

  /Lars

 3. Erica skriver:

  Kul med en omröstning, tyvärr missade jag att delta i den! Jag har inga ytterligare förklaringar till resultatet, men det är helt klart intressant. Jag tänkte bara kommentera detta du skriver Filip om att Miljöpartiet inte har någon uppenbar vänster-högerprofil. Även om det skulle vara så enligt ideologin så stämmer det ju inte i praktiken som det ser ut nu, utan röstar man på miljöpartiet så stödjer man ju vänsterblocket. Alltså drar jag slutsatsen att de flesta lyckobloggsläsare ligger mer åt vänster, och det resultatet tycker jag är ganska intressant i sig.

  Om man drar lite paralleller ideologiskt, betyder det att läsarna även anser att det är viktigare att alla är ungefär jämnlyckliga (eller jämnolyckliga? 😉 ) än att varje individ själv har ansvar för sin egen lycka? Bara en liten fundering. 🙂

  /Erica

 4. Filip Fors skriver:

  Ja, det är sant. I praktiken står ju MP till vänster i många frågor. Men partiet verkar ändå mindre ”belastat” av att dogmatiskt styras av traditionella vänster-högerskalan.

  Det kan också vara så som du är inne på att lyckobloggsläsare står till vänster generellt. Det stämmer kanske. Den politiska vänstern har också visat sig vara mer intresserade av lyckoforskningen, i alla fall till viss del. Det finns förvisso en förklaring till det. Delar av högern och nyliberaler tycker inte att samhället eller statens alls har något att göra med medborgarnas lycka, eller deras välfärd. Låt människor göra fria utbyten på en marknad så får det bli som det blir. Det har var kanske en karikatyr, men lite så tror jag tankegångarna går bland en inte alltför liten grupp moderater exempelvis.

 5. Erica skriver:

  Det kan säkert vara så Filip, men är det inte (tyvärr) så att lycka rent generellt inte är något man diskuterar speciellt mycket inom politiken – ännu? Oavsett om vi talar höger eller vänster. Dessutom är det ju trots allt en relativt smal gråskala det handlar om när man kollar på spektrat i Sverige jämfört med de rena ideologiska ytterligheterna. Ni som är mer insatta i lyckoforskningen har säkert en bättre bild av detta än vad jag har, men fokus kanske mer ligger på att folk ska bli nöjda med sin tillvaro, än att gå längre ut på skalan och göra dem lyckliga?

  Jag tror nog att det finns utrymme för mer lycka inom politiken oavsett vilket håll man röstar åt. 🙂

  /Erica

 6. Filip Fors skriver:

  Håller helt med dig Erica. 🙂 I grunden tror jag dessutom de flesta, från vänster till höger, till syende och sist tror att just deras politiska förslag ska göra människor lyckligast. Tyvärr är våra begrepp och idéer om välfärd, livskvalitet och lycka väldigt vaga inom politiken. Det finns sällan en genomtänkt idé om vad som är det yttersta målet för politiska förslag. Om vi oftare tänkte i termer i vad som är gott i sig själv och vad som är gott som ett medel till något annat gott så tror jag att det skulle bli uppenbart att det är just lycka som är slutmålet. Eller i alla fall ett av de viktigaste slutmålen.

 7. Göran Hådén skriver:

  Miljöpartiet har till och med ett stort lyckoforskningsnätverk. Från 9.45 i intervjun nedan hör vi ännu en grön toppkandidat till riksdagen lyfta lyckoforskningen:
  http://svtplay.se/v/2128014/svt_forum/unga_kandidater__annika_hirvonen__mp_?sb,k108210,1,f,-1

 8. Maria skriver:

  Jag missade också röstandet här, dessvärre. Lite kul eftersom jag sedan jag blev myndig har varit en trogen miljöpartist i riksdagsvalen! Jag är liksom föregående talare heller inte särskilt förvånad över att majoriteten av lyckobloggsläsarna är miljöpartister och/eller miljövänner. En ständigt ökande ekonomisk tillväxt i världen har inte och kommer inte att addera människans kollektiva eller individuella lycka. Vi kan inte konsumera oss lyckliga. ok, möjligtvis i stunden men konsumtion av materiella ting och exploatering av vår planets resurser ger knappast vår själ näring och gör oss därför heller inte lyckliga.

 9. Maria skriver:

  Måste bara tillägga att detta är en skitbra blogg!!

 10. […] att Miljöpartiet, som bland våra lyckobloggsläsare för några veckor sedan röstades fram till det parti som har den bästa politiken för att skapa en lyckligare värld, hamnade klart sist med ett snitt på […]

Leave a Reply