De smarta mobilerna kan göra oss lyckligare? :)

live-happy

Avancerade pekskärmsmobiler i stil med iPhone eller Android möjliggör nya tekniker för att höja välbefinnandet. Redan nu har de smarta telefonerna börjat användas som komplement till samtalsterapi vid exempelvis depression. Alan Delahunty, KBT- terapeut i Galway, Irland använder ”telefonterapi” för att bota tonåringar som lider av klinisk depression.

Ett viktigt inslag i KBT-terapier (och många andra terapier) är att patienten får hemläxor mellan samtalssessionerna. Det rör sig ofta om att patienten ska föra dagbok över sitt humör, sömnmönster och vilka aktiviteter hon ägnat sig åt under veckan. Patienten diskuterar sedan detta med terapeuten och använder sig av dessa ”data” som grund för beteendeförändringar och självkännedom. Att patienten gör sin ”hemläxa” är centralt för ett gott resultat visar forskningen.

Delahunty fann att många tonåringar slarvar med hemuppgifterna som traditionellt utförs med papper och penna. När han istället lät tonåringarna använda sig av ett mobiltelefonprogram blev andelen som gjorde hemläxorna väsentligt högre. Det kändes mer naturligt och roligare för ungdomarna att skatta sitt humör i mobilen istället för på ett papper.

”From a clinical point of view, I’ve found it a huge improvement over the pen-and-paper technique,” Delahunty says. He adds that his young patients love the app and rarely miss doing their daily homework. They’re pleasantly surprised that they can use their cell phones to help themselves in therapy. And when they come into therapy, he says, ”You get a complete printout of their mood, their energy level, their sleep patterns, and any comments they’ve made over the week or two. And then you can put that down on the table in front of you, and use it to discuss the therapy with the young person.” ,

Delahunty ingår tillsammans med ett dussin andra irländska terapeuter i ett forskningsprojekt kring hur mobiltelefoner kan användas för att förbättra KBT-terapier. Det ska bli mycket spännande att se resultaten när studien är klar.

mobile

Värt att notera är att mobilprogrammen inte bara skattar humöret utan det finns i vissa ”appar” även möjlighet att föra tacksamhetsdagbok, notera vilka aktiviteter man ägnat sig åt under dagen och så vidare. I framtiden kommer troligtvis även program som kan rekommendera aktiviteter och tekniker baserat på vilket humör som man är på. Telefonen kan bli en slags ”coach”.

Läs mer om studien ovan här. För den som vill testa att använda sin iPhone som ett verktyg för att höja välbefinnandet har psykologifabriken gjort en genomgång av några appar här. De som har en iPhone eller Androidmobil kan vara med i en vetenskaplig undersökning här. Jag har själv varit med i den studien och du kan läsa lite om mina resultat här. Just nu använder jag Android och programmet KeepTrack för att dagligen skatta mitt humör och mina aktiviteter.

Den svenska psykiatrin skulle behöva ”uppdateras” och dra nytta av de nya verktyg informationstekniken erbjuder. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om hur effektivt internetterapi är samt den satsning som Stockholms läns landsting gör där i samarbete med Karolinska Institutet.

trackhappiness

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Filip Fors (www.filipfors.se)

One Response to “De smarta mobilerna kan göra oss lyckligare? :)”

 1. Lars skriver:

  En sån här artikel väcker känslor kanske mer än kritisk analys. Vår värld har teknikälskare och teknikhatare och teknikobildbara. Det gäller att inte skapa utanförskap. Det kanske kan skapa depressioner (smile!)
  Vi har teknik och vi har människor.
  Absolut! Det är säkert bra! Men det gäller att vara tydlig. Det måste vara ett valbart alternativ just för dem som tycker en Iphone är en del av livet. Det gäller att den mänskliga kontakten inte blir bortrationaliserad.

  Jag hör ungdomar vars lycka på flera sätt ökar med Iphone. De chattar mer, de kan gå in på facebook, håller koll på bioprogrammen eller varför inte använda Iphone till att bevaka nya inlägg på Lyckobloggen? Jag hör ungdomar som pratar om livet före och efter Iphone. Är inte det lycka? (Smile!)

  En digital kram med många ettor och nollor /Lars

Leave a Reply