När positivt tänkande går för långt

Slalomåkaren Jens Byggmark var nyss intervjuad i Dagens Nyheter nyss med anledning av hans 25-årsdag den 22 augusti. Han är övertygad om vikten av positivt tänkande och gott självförtroende: ”Det är jätteviktigt. Under slalomåkning händer allting så fort. En enda dålig tanke så är loppet kört. Därför är det viktigt att tänka positivt: Att man är bäst.”

Positivt tänkande hjälper oss i många situationer, medan negativt tänkande gör oss olyckliga. Men positivt tänkande kan gå för långt. Det visar den amerikanska författaren Barbara Ehrenreich i sin välskrivna bok som fått den svenska titeln ”Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”.

Boken börjar med att författaren får veta att hon har bröstcancer. Hon berättar sedan om den hysteriska positivitetskultur som möter henne: cancerpatienten måste vara positiv till sin sjukdom, närmast betrakta den som en gåva, måste tänka positivt 24 timmar om dygnet. Om hon inte övervinner sin cancer har hon inte varit tillräckligt glad.

Jag har hunnit halvvägs i boken och vill mana alla att läsa den. Ehrenreich visar på amerikansk kultur som utan vidare kopplar ihop svår sjukdom med påtvingad entusiasm och ohejdad kommersialism (en hysterisk bröstcancermarknad till exempel som erbjuder rosa nallar, rosa bröstcancerljus, rosa underkläder, armband med rosa bergkristall och annan bröstcancergrannlåt). Måtte vi i Sverige få slippa detta.
Görel Kristina Näslund

Tags:

3 Responses to “När positivt tänkande går för långt”

 1. Filip Fors skriver:

  Kul att du läser boken Görel. Det vore kul om du vill fortsätta skriva om den när du läst hela. För några år sedan läste jag Ehrenreich ”Barskrapad” som handlar om myten om ”The American Dream” och arbetsklassen i USA. Boken var väldigt välskriven och intressant dock kände jag redan då att hon verkar vara en författare som bestämmer sig för en tes och selektivt plockar in den information som behövs för att stärka resonemanget (och bortser från det som talar emot). Jag har inte läst hennes nya bok av skälet att jag misstänker att den inte håller speciellt hög kvalitet. Läste en kritisk genomgång av hennes resonemang i dessa två inlägg:
  http://tedbilich.com/2010/04/26/barbara-ehrenreichs-potshots-on-positive-thinking/
  http://tedbilich.com/2010/04/27/more-reasons-barbara-ehrenreich-is-wrong-about-learned-optimism/

  Enligt ovanstående recension gör hon åtminstone flera allvarliga ”fel” i boken.
  – Hon överdriver positivtetstänkandets utbreddhet och konsekvenser i USA och drar väldigt spekulativa slutsatser om att det skulle orsakat Irakkriget och finanskrisen.
  – Hon ger en helt missvisande bild av den positiva psykologin och en av dess förgrundsgestalter Martin Seligman.
  – Hon överväger inte i någon högre utsträckning vilka oerhörda kostnader pessimism för med sig, framför allt psykiskt lidande men också i samhällsekonomiska termer.

  I länkarna ovan tas även fler brister upp i boken men också några av bokens förtjänster. Det du lyfter fram i inlägget verkar vara den positiva delen.

  Du får gärna ge din syn på dessa saker när du läst klart boken. 🙂

 2. Mårten skriver:

  Hej!
  Jag vill bara rekommendera RSA´s / CognitiveMedia´s animerade version av hennes föreläsning ”Smile or die” – fantastiskt bra, se länk:
  http://hedinexformation.blogspot.com/2010/08/rsa-animate-smile-or-die.html
  /Hedin Exformation

 3. […] av en händelse in på lyckobloggen.se och läste inlägget ” När positivt tänkande går för långt” Där refererar de till en bok; ”Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande” […]

Leave a Reply