Mer pengar eller psykoterapi? Vad blir du lyckligast av?

counselling

Föreställ dig att du har en rik vän som vill göra en olycklig person lyckligare. Hon står och väger mellan två alternativ:

1. Ge personen en fyra månaders psykoterapibehandling till en kostnad av 10 000 kr.

2. Ge personen 320 000 kr.

Vilket av de två alternativen skulle du rekommendera din rike vän att välja?

Några brittiska forskare jämförde effekten och kostnaden av en fyra månaders psykoterapibehandling mot den lyckoökning människor får vid en inkomstökning eller en lottovinst. Deras resultat visar att det krävs en 32 gånger så stor inkomstökning för att nå upp till samma effekt som en kortare psykoterapibehandling.

Forskarna menar att resultatet har implikationer för kompensationsfrågor i rättsliga tvister. Den vanliga sättet att kompensera en person som blivit utsatt för lidande i samband med exempelvis ett trauma är att betala ut kompensation via pengar. Men om pengar är så ineffektivt för att höja en persons välbefinnande vore det mer effektivt att kompensera med psykoterapi menar forskarna.

Man kan ifrågasätta hur exakt resultaten från denna studie bör tolkas men det övergripande slutsatsen lutar ändå åt att vi ofta använder våra pengar på ett väldigt ineffektivt sätt. Ett av de mest kostnadseffektiva sätten för att bli lyckligare torde alltså vara att köpa tid med en psykoterapeut eller personlig coach som hjälper dig att finna vägar till att må bättre.

Läs mer om studien här.

Ännu mer radikalt: En bra självhjälpsbok kostar sällan mer än 100 kr. Det finns många studier som tyder på att bra självhjälpsböcker kan ge lika starka effekter som samtalsterapi. I den mån det stämmer skulle en bra självhjälpsbok vara 3200 gånger mer kostnadseffektivt i jämförelse med en motsvarande inkomstökning.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Filip Fors (www.filipfors.se)

3 Responses to “Mer pengar eller psykoterapi? Vad blir du lyckligast av?”

 1. Ytterligare ett annat alternativ är att ge personer en länklista till ett antal bra bloggar som beskriver ”hjälp till självhjälp” – det är ju dessutom gratis 😉
  Ett annat terapeutiskt initiativ skulle kunna vara att ge stöd i att dra igång en egen blogg.

  Läs gärna mitt inlägg om Flow och hur bloggande ger mig lycka …:
  http://hedinexformation.blogspot.com/2010/07/att-blogga-eller-inte-blogga.html
  /Mårten

 2. […] Fors på Lyckobloggen skriver om en intressant studie som några brittiska forskare på Warwick University gjort. De har […]

 3. Väldigt intressant! Om vetenskaplig forskning bevisar att psykoterapi
  ger så pass bra effekter kan hela skadeståndsmodellen tänkas om; jag antar dock att man inte kan tillämpa psykoterapi i alla fall då patienten också behöver vara redo på sätt och vis och ha viljan att delta. Något som man kanske inte kan förutsätta hos alla som har varit med om ett trauma.

Leave a Reply