Öka lyckan genom en effektivare tidsanvändning?

465049801_b231c7a6b3

När ska vi stockholmare få tid att älska och skratta?” frågade sig två socialdemokratiska politiker häromdagen i ett debattinlägg på Dagens Nyheter. De två debattörerna, Batljan och Jämtin, uppmärksammar vilket enormt tidsslöseri långa pendelresor är för människor som lever i Stockholmsområdet. Vi får bland annat veta att: ”I Stockholmsregionen använder vi mer tid till att resa varje dag än i någon annan del av landet – vi har i snitt 77 minuters restid varje vardag”. Debattörna vill bygga in olika tjänster i SL:s lokaler och föreslår en rad åtgärder för att minska den tidspress som långa pendelresor lätt bidrar till.

• Din matkasse – beställ mat på nätet, via en mobilapp eller genom att lämna en handlingslista på morgonen på din station. Hämta upp din färdiga matkasse i butikens kylutrymme på väg ut från spärren.

• Din förskola – se till att bygga nya förskolor i kollektivtrafiknära lägen för att minimera tidsspillet för barn och föräldrar.

• Din tvätt – lämna din smutsiga tvätt på stationen på morgonen och hämta din rena tvätt på vägen hem från jobbet.

• Ditt bredband – bygg ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin värdefulla restid till att jobba.

• Din allt-i-allo – butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken för att få hjälp att uträtta ärenden, likt conciergeservice på många större flygplatser.

• Din parkering – fler, större och säkrare parkeringar för både bil och cykel i anslutning till SL:s stationer. Då blir det lättare för fler att resa kollektivt och snabbt när man slipper välja mellan bil, cykel och SL utan kan kombinera fler ressätt.

Nationalekonomen Alan Krueger frågar sig varför den upplevda lyckan knappt ökat alls i USA under de senaste 50 åren. Han finner dock en rimlig förklaring. Andelen tid som ägnas åt njutningsfulla aktiviteter har inte heller ökat. Ett flertal studier har visat att människors humör är lågt under pendelresor, förvärvsarbete, shopping och hushållsarbete. Det vore därför rimligt att underlätta för människor att minimera den (ofrivilliga) tid som de behöver lägga på dessa sysslor. Jag tycker Batljan och Jämtins förslag är utmärkta!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Filip Fors (www.filipfors.se)

6 Responses to “Öka lyckan genom en effektivare tidsanvändning?”

 1. Göran Hådén skriver:

  Jag tror det vore betydligt effektivare för lyckan att korta normalarbetstiden istället.

  Att dela på jobben minskar arbetslösheten, gör att folk har tid att leva mer miljöanpassat, samt minskar utrymmet för miljöskadlig överkonsumtion som ytterligare spär på tidspressen då ting tar tid. Med mera.

 2. Filip Fors skriver:

  Det ena behöver inte utesluta det andra. Varför inte satsa på båda sakerna?

 3. Göran Hådén skriver:

  Vissa av förslagen är värda att titta närmare på, och det är bra med nytänkande, men http://www.dn.se/sthlm/butlerforslag-floppade-i-uppsala-for-tio-ar-sedan-1.1155216

 4. Filip Fors skriver:

  Håller med om att man kan vara kritisk mot vissa av förslagen, ex. butlerförslaget. Dock är själva huvudtanken mycket god. Hur kan vi använda byggnaderna i och kring tunnelbanestationerna på ett strategiskt och kreativt sätt för att hjälpa människor till en mer effektiv vardag.

 5. Lars skriver:

  Mer tillgänglig tid leder tyvärr sällan till att vi får mer tid till att njuta. Genom historien har människors fördelning av tiden på olika aktiviteter varit ganska konstant. När häst och vagn har ersatts med bil och flyg, så har vi rest längre och använder lika lång tid till resor.
  När tvättmaskiner började bli vanliga, så höjde vi våra hygieniska krav och tvättade oftare och lade totalt lika mycket tid på tvätt o.s.v.
  Felet är inte för lite tid. Felet är för lite tillämpad lyckoforskning. Vi är ”för dumma” för att förstå vad vi ska använda tiden till

  Kram/Lars

 6. Filip Fors skriver:

  Delvis har du nog rätt Lars. Mer fritid är inte hela lösningen på problemet, eller ens det viktigaste. En kombinationslösning vore bäst, mer fritid som vi spenderar på njutningsfulla aktiviteter.

Leave a Reply