Nulycka och långtidslycka

Daniel Kahneman talar om två olika sorters lycka (se tidigare inlägg på bloggen). Jag talar också om två sorters lycka och mina definitioner är annorlunda. Jag menar att det finns nulycka: härliga ögonblick som vi möter utan att vara föreberedda på det. Vi får höra ett fantastiskt musikstycke på radion. Det breda leendet från ett barnbarn. Doften av smultron när vi går längs stigen och när vi böjer oss kan vi plocka handen full. Åsynen av att gäng stolta fjällskivlingar i skogen.
Vet vi vad som ger oss nulycka kan vi styra vår tillvaro så att den drabbar oss oftare. Fler skogspromenader, fler möten med barnbarnen, mer musik.

Sedan finns det långtidslycka som vi har hela tiden utan att kanske inse det. En god utbildning som tillåter oss att ha ett spännande yrkesliv. En familj att älska. Ett hem. Tillräckliga kunskaper så att vi kan välja god och nyttig mat.

Vad skapar lycka? var nyss en rubrik på ledarsidan i Dagens Nyheter. Det var den amerikanske journalisten David Brooks som skrev om hur vi kan välja mellan två slags liv. Antingen det välplanerade livet när människan noga tänker efter vad som ska vara det övergripande syftet med hennes liv och sedan låter detta syfte bestämma hur hon ska fördela tid, kraft och talang. Det andra livet är oplanerat, styrt av kallelse. Man ser inte livet som projekt utan som styrt av frågor: Vad ska jag göra i denna situation? Vad krävs av mig i dag? Hur kan just jag, just nu, agera för att vara till störst nytta för samhället?
Vad för sorts liv man väljer åt sig styrs av ens personlighet. Båda sätten kan ge oss långtidslycka, det vill säga ett meningsfullt liv i samspel med familj och andra människor.

Görel Kristina Näslund

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Tags: ,

One Response to “Nulycka och långtidslycka”

 1. Lars skriver:

  Personligen tror jag på en balans mellan lycka i olika tidsperspektiv. Även lycka genom det förflutna, minnen är viktigt. I min egen lyckosammanfattning skriver jag det så här:

  7. Njut av livet i balans mellan Då, Nu och Sedan.
  7.1. Då skapar trygghet och är avstressande
  7.1.1. Skapa ett antal riktiga höjdpunkter i livet. Dokumentera dem i bild, text och berättelser. Låt dem följa dig i livet. Skapa ett glädjealbum eller digital fotoram, kanske något du kan ha med dig jämt.
  7.2. Nu skapar glädje och lust
  7.2.1. Ägna 5 minuter då och då åt att verkligen njuta av något som du brukar rusa förbi (som att äta, duscha, en tavla, en utsikt, blunda till musik)
  7.2.2. Gör saker som ger glädje för stunden
  7.2.3. Träna mindfulness – medveten närvaro
  7.3. Sedan ger meningsfullhet och optimism
  7.3.1. Gör en lista på dina drömmar
  Reducera den till vad du verkligen vill uppnå
  Sätt upp mål
  Kontrollera att målen är dina inre egna mål, inte vad som begärs av dig
  Bryt ner målen i delmål
  Kom ihåg att lyckan ligger i att sträva mot målen, inte att uppnå dem
  7.3.2. Blanda kortsiktiga mål och livsmål
  7.4. De allra finaste aktiviteterna ger samtidigt lycka Då, Nu och Sedan. Speciellt kombinationen lust och mening är en nyckel till större lycka. Exempel:
  7.4.1. Fin skidåkning i alperna: Ett minne för livet, Glädje för stunden och Motion för framtiden.
  7.4.2. Tänk ut flera exempel och tillämpa dem.

Leave a Reply