Ny metod för att mäta grisars lycka

Lycklig gris

En helt ny studie som publicerades idag visar att det går att ”mäta” grisars lycka. Forskarna Sandra Edwards och Catherine Douglas från universitetet i Newcastle, använder en teknik för att ”fråga” grisarna om de känner sig optimistiska eller pessimistiska till livet utifrån deras omgivning.

Studien är en del av ett pågående forskningsprojekt i Newcastle som syftar till att förstå djurens välfärd och förbättra livet för djuren i djurfabrikerna.

Nästa steg är att förfina och validera tekniken för att hjälpa forskarna lära sig vad som är viktigast för grisarnas välbefinnande.

Läs mer om studien HÄR.

Ludvig Lindström

2 Responses to “Ny metod för att mäta grisars lycka”

  1. Lisa skriver:

    Det är ju jättebra att de kommit på detta men jag är lite förvånad över att de inte lyckats se om de mår bra/dåligt tidigare, utan dessa metoder. Det är ju bara att se på kroppsspråket, precis som med människor.

  2. Jo jag håller med. Men visst har etologer och andra kunniga om djurs beteende tidigare kunnat se på djur om de inte mått bra. Tanken med detta är väl att man ska få ännu större belägg för när djuren inte mår bra och även kunna ta reda på vad som är viktigast för dem för att de ska kunna leva bra och lyckliga liv.

Leave a Reply