Vet vi verkligen bäst själva?

Ingen forskning om vad som gör människor lyckliga kan egentligen vara ny kunskap. Resultaten är endast livsvisdom som formulerats och testats; men kunskapen i sig har alltid funnits framför oss, hela tiden. Det som däremot är nytt med lyckoforskningen är att vi numer kan mäta lycka genom en rad metoder. Mätningen ger oss en större möjlighet till en djupare förståelse bortom den personliga reflektionen vi alla går igenom när vi funderar över vad vi vill i livet.

Med lycklig menar jag inte något rosaskimrande problemfritt och naivt. De 10% lyckligaste människorna upplever lika djupa dalar som de 10% minst lyckliga. Skillnaden har visat sig i hur de hanterar dalarna och hur de tar vara på topparna. Jag talar om en väldigt realistisk och human lycka som består av djup meningsfullhet, engagemang, ärliga relationer och njutning.

I vår tid finns det rotat i de flesta av oss att vi vet bäst själva vad som gör oss lyckliga: ”Ingen kan säga mig vad som är bäst för mig, jag vet bäst själv.”.  Vi jagar efter ökad frihet och störst möjlighet att tillfredsställa våra behov på bästa sätt; makt, status, sex, överflödig njutning etc. för att ultimat nå den skimrande lyckan. Problemet som forskning belyser, och vilken vis gubbe som helst kan berätta, är lyckan inte låter sig fångas på det sättet. Med siktet inställt på att tillfredsställa våra behov har vi blivit tre gånger rikare men inte mätbart lyckligare på 50 år. Många människor har länge haft på känn att vi siktat på tomma mål och nu har domen kommit – vi vet inte intuitiv bäst själva vad som gör oss lyckliga.

Samhället är i akut behov av vara en lyckligare plats de nästkommande 50 åren, men förändrar vi oss inte kan vi inte förvänta oss en förändring. Accepterar vi lycka som mål behöver vi visdom och handlingskraft för att börja resan mot ett lyckligare samhälle.

Allt hänger på att vi nu vågar tar det vi värderar mest på allvar.

Erik Fernholm

info@lyckoaktivist.se

2 Responses to “Vet vi verkligen bäst själva?”

  1. FÄRJAN-RUTH skriver:

    Som barn bad vi redan bönen, Gud som haver…lyckan kommer, lyckan går….Som kristen person anser jag att det finns en djup, ren, sann och härlig LYCKA i att tro på Gud, Guds ord, att vara frälst! Menar inte att livet är en dans på rosor, absolut inte! Men som du skrev om förmågan att hantera dalarna och ta vara på topparna, det stämmer. Det vet jag av egen erfarenhet! Ha det lyckligt! God bless you! Båtpastor Ruth

  2. Lovisa skriver:

    Väldigt sant. Men det känns så tragiskt att inte sträva efter rikedom… Man kanske inte ska inbilla sig att det i sin egenhet gör en lycklig, men samtidigt är det rätt skönt att slippa vända upp och ned på slantarna. Kunna unna sig det ena och det andra, åka på en härlig semester… Eller?

Leave a Reply