Att mäta det som gör livet värt att leva

Filip Fors (www.filipfors.se)

2 Responses to “Att mäta det som gör livet värt att leva”

 1. Simon skriver:

  Nu är ni inne på rätt spår om ni frågar mig.

  Hela den västerländska kulturen är fel ute i sin strävan efter ”mer, större, bättre….lyckligare”. Man blir bara olycklig och lurar sig själv om man tänkter så.

  Jag skulle vilja tipsa er på Charity International om Eckhart Tolles böcker ”The power of now” och ”A new earth”. Han är en vis man som verkar ha fattat hur man blir lycklig på riktigt. Han gick in i väggen om 30-årig akademiker, holländare. Sen kom han till stora insikter helt plötsligt och har han spenderat över 10 år rest runt och studerat religioner och spirituella rörelser och sammanfattar allt i dessa böcker.

  Det går ungefär ut på att: Lycka kan inte hittas utanför en själv, utan det finns där hela tiden, inuti en och väntar på att få komma ut.

  Det man måste göra för att hitta den lyckan är att sluta lyssna på sina egna malande tankar som ofta är helt onödiga, illussoriska och felaktiga. Skapar lidande, motsatsen till lycka. Man är sin egen värsta fiende så att säga. Vi går och maler på om att lyckas med det, sträva efter det, göra det, uppnå det, och SEN kan jag bli lycklig. Men det blir man ju aldirg på det viset…

  Det är ju därför folk håller på med t.ex. etremsporter. De tvingas lämna sina egna tankar en stund för att fokusera på enbart nuet för en kort sekund, och där i det nuet är dom lyckliga på riktigt. Sen återgår man till sitt olyckliga, aldrig nöjda själv, när allt är över.

  Man kan helt enkelt fokusera på nuet, bli fri från sina egna tankar (som till stor del beror på den västerländks kulturen och idealen). Då blir man fri och lycklig inifrån och trygg i sig själv. Han pratar mycket om det självskapade egot och självbilden som tar över oss och lurar oss att tro att vi behöver det som ego vill ha. Trots att det bara skapar misär. Svårt att förklara allt han säger i ett kort inlägg såhär…

  Jag tycker ni på lyckobloggen borde ta en titt på vad han har att säga och sedan kanske skriva ett inlägg om det. Det kan låta banalt att bara varit i nuet o sluta lyssna på sina egna tankar men det är mer än så. Han radar upp intressanta exampel och roliga tankeexpriment i sina böcker. När man är klar med böckerna fick iaf jag en känsla av att, wow, den här killen har faktiskt koll på hur vi fungerar och hur man blir lycklig.

 2. Lars skriver:

  Ett bra budskap TED har. På vårt jobb mäter vi hur mycket tid vi har lagt ner på olika projekt, timme för timme, och folk mår jättedåligt för det finns alltid timmar som är svåra att adressera.
  Det är märkligt att det inte finns en managementmetodik/teori för hur man får folk att jobba häcken av sig, bara för att det är så himla roligt

  Kram /Lars

Leave a Reply