Studie avslöjar lyckohormonet oxytocins mörka baksida

Lyckohormonet har en ond rackare i sig

Lyckohormonet oxytocin nämns ofta i positiva ordalag, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att det skapar välbefinnande. Nu har forskare dock upptäckt en mörk baksida med hormonet. Vetenskapstidskriften Science publicerade i förra veckan en studie som visar att oxytocin stärker ens defensiva aggression gentemot personer som inte ingår i den egna gruppen.

Nedanstående är citerat ur en artikel i gårdagens Expressen där studien beskrivs mer i detalj:

Deltagarna i studien, som alla var män, fick spela en variant av fångens dilemma. Det är ett klassiskt spel inom den socialpsykologiska forskningen där spelarna hela tiden måste ta ställning till om de ska samarbeta eller inte. Den som är egoistisk kan å ena sidan skaffa sig större vinst, men riskerar samtidigt att förlora mer och att dessutom dra andra med sig i fallet.

Före spelomgångarna fick deltagarna en summa pengar var. De delades in i lag och lottades sedan till att inhalera antingen oxytocin eller verkningslös gas. Deltagarna som hade fått hormon agerade mer altruistiskt än de andra. De behöll mindre pengar för egen del och donerade mer till laget.

Men när spelreglerna sedan ändrades så att grupperna riskerade en större ekonomisk förlust började plötsligt det omvända att gälla. De som hade fått verkningslös substans fortsatte som tidigare, men de som hade fått oxytocin valde oftare ett drag där de tog pengar från utomstående grupper i syfte att minimera skadan för det egna laget.

Ludvig Lindström

Tags: ,

10 Responses to “Studie avslöjar lyckohormonet oxytocins mörka baksida”

 1. Oskar skriver:

  Intressant artikel!

  Jag saknade en diskussion på slutet om vad det här beteendet kunde betyda – att man offrade utgruppen för att reducera förluster i ingruppen. Det är iofs ren spekulation att tänka fram möjliga orsakssamband men hade varit intressant. Hur kan man överföra det här till ”verkliga livet”.

  Om du sen landar i att oxytocinet har en mörk sida har du diskussionen bakom dig att förankra slutsatsen i.

  Skön artikel!

  / Oskar

 2. Lars skriver:

  Man kan inte annat än att ständigt förundras över naturens uträknade visdom. Är inte detta väldigt naturligt om vi tror på den kloka naturen. Oxytosin utsöndras vid beröring av huden – och i ännu högre halter vid samlag. Det är lite av den nära intima gruppens samhörighetshormon. Och mycket riktigt hormonet får oss att försvara den egna gruppen och om så behövs på bekostnad av andra grupper. Se det gärna som att försvara familjen i en värld av faror.

  Jag beställde för några månadersedan oxytosin över nätet från ett engelskt företag för att experimentera lite. Betalade, men det kom ingen leverans. Som artikeln i Expressen antyder är det ofta tveksamma firmor som handlar med sånt här. Jag brukar alltid polisanmäla denna typ av händelser, men det blev aldrig av den här gången.

  Kram (som ger oxytosin) /Lars

 3. Mycket bra analys Lars! Tråkigt dock att du inte fick någon leverans. Hade också tyckt det var kul att experimentera lite så om du kommer över någon seriös firma så meddela gärna mig 🙂

 4. Lars skriver:

  Ludvig:
  Det finns ett antal leverantörer av oxytosin, men det är inte lätt att veta vem man kan lita på:
  Flera säljer med antydningar om att man ska kunna flickor på rygg med preparaten eller att man ska bli en hejare på att sälja för att alla kommer att lita blint på en. De låter med andra ord inte speciellt seriösa. Du hittar en sammanställning av dem på:
  http://oxytocinreviews.us/Oxytocin-Reviews.html
  Det engelska förtag som lurade mig lät lite mer sriösa med preparatet oxycalm, som ska ha en lugnande effekt. Du hittear länken här:
  http://www.oxytocinstore.com/index.php
  Oxytosin säljs även till lantbruk där oxytosin ibland injiceras före förlossning för att underlätta förlossningen. Det här är naturligvis seriösa leverantörer, men jag känner mig otrygg inför om kvaliteten är god nog för människor, så man inte får en massa biprodukter av tveksam art.
  Tillsist, så kan man få oxytosin på recept om man är en ammande moder med mjölkstockningsproblem

  Kram /Lars

 5. Tack så mycket för informationen! Hade varit intressant att prova nån gång.

  Kram kram 🙂

 6. Marcus skriver:

  Oxytocin har en halveringstid i blodet på tre minuter, så det blir en kortvarig lycka. Troligen är det läkemedelsklassat också, så jag gissar att det är olagligt att köpa på nätet?

 7. Då får man väl ta en dos var tredje minut då 🙂 Nä men skämt o sido, är det olagligt så avstår jag såklart. Någon som vet om det är lagligt att köpa receptfritt?

 8. Lars skriver:

  Det där med en halveringstid på 3 minuter är rätt, men missvisande. För det första betyder det inte att halten är noll, utan just halverad efter 3 minuter. Mer intressant är dock att man har visat att den positiva psykiska effekten sitter kvar mycket längre tid än man kan påvisa en höjd oxytosinhalt i blodet. Det förefaller som om vi minns hur ljuvt det var med oxytosinet och det minnet upplevs ungefär lika positivt som själva oxytosinet.
  Jämför gärna med att få en kram (som höjer oxytosinet i blodet). Hur länge sitter den mysiga effekten kvar?
  Lagligheten i att köpa via internet från ett land där det är lagligt att köpa utan recept är en gråzonsfråga. Det finns olika uppfattningar i frågan. Det betyder att det bara kan besparas utifrån prejudikat från rättsfall. Jag vet inte om det finns något sådant eler ej.
  Oxytosin har inte bara en kort varaktighet i blodet. Det kräver även kylskåpstemperatur för att inte få en mycket kort lagringstid. Förutom risken med oseriösa leverantörer, så finns risken att det transporteras för varmt och är verkningslöst när det kommer fram. Man bör nog bara köpa det på vintern.

  Kram /Lars

 9. M.E skriver:

  En studie gjord med kvinnor hade gett intressanta svar eftersom östrogen och testosteron påverkar oxitocinet el samverkar. Så en jämförelse hade varit bra. Sedan gör oxitocinet att aktiviteten dämpas i amygdala som i sin tur har med funktioner som både fruktan och njutning. Min tanke är att om spelregler ändras kanske en mindre del stress skapas och signaler skickas till amygdala som hanterar och bedömer yttre hot så kanske oxitocinet i sig inte är det avgörande// Marita

 10. Anders skriver:

  Har läst inläggen och jag med vill testa oxytocin och se om sexlusten och välbefinnandet ökar. Har litet svårt att njuta av längre förspel till samlag, vilket jag så gärna vill kunna göra.

Leave a Reply