Vilken vinnare i herrfotbolls-VM ökar lyckan mest?

För första gången i detta årtusende spelas nu herrfotbolls-VM utan svenskt landslag. Vilsna fotbollsälskare frågar sig vilka de ska heja på istället. Kanske det land vars seger vore bäst för lyckan i världen? 🙂

Alla 32 länder som deltar finns här. Låt oss analysera vad en seger i turneringen skulle innebära för två av dessa länder:

USA har flest invånare av alla länder som deltar, men invånarna bryr sig relativt lite om fotboll.

Å ena sidan är USA vana vid idrottsframgångar, vilket begränsar glädjen på grund av tillvänjningseffekten. Å andra sidan är de ovana vid just herrfotbollsframgångar.

VM-guld skulle säkert öka fotbollsspelandet i detta mäktiga land, och endast delvis på bekostnad av andra sporter. Låt oss därför anta att det skulle öka motionerandet i USA och det vore ju i alla fall bra för lyckan.

Å ena sidan kan det ju förstås vara bra för ett fattigt land att få något att glädja sig åt. Å andra sidan kan det hämma landets utveckling. Nordkorea är inte vana vid riktiga idrottsliga framgångar över huvud taget. Däremot matas ju invånarna ständigt med ”information” om hur bra det går för landet, så frågan är om en äkta framgång skulle märkas så mycket mer?

Ytterligare en faktor som kan påverka är hur mycket människor globalt vill att ett visst land ska vinna.

MEN
Vilka vi svenskar sitter hemma och hejar på, påverkar ju rimligen inte vem som vinner. Därför kan vi med gott samvete sitta och hoppas på precis vad som helst! Dessutom så är ju vår lyckonivå väldigt snart tillbaka på samma nivå som förut, oavsett vem som vinner. Vid behov kan du annars läsa våra tidigare inlägg om hur man bäst hanterar motgång här 😉

Mycket nöje!

PS. För att sammanfatta mitt svar på frågan i rubriken: Jag vet inte. Har du någon teori? 🙂

PSS. DN låter meddela att tillväxten skulle gynnas mest om Tyskland vinner…

Göran Hådén

Intressant? Andra om , , samhälle, , ekonomi, ,

Media: ab123456 dn12 svd12 ex123

Tags: ,

5 Responses to “Vilken vinnare i herrfotbolls-VM ökar lyckan mest?”

 1. Max Andersson skriver:

  Underbart PPS. 🙂

 2. Filip Fors skriver:

  Jag gissar att lyckan ökar mest i ett stort och fotbollstokigt land som Brasilien.

 3. Ailas skriver:

  I denna ytans tid tycker jag att laget med de snyggaste spelarna och dräkterna bidrar med störst glädje. Traditionellt har jag alltid hållit på Italien (även när Sverige varit med) och gör nog så även denna gång, har ändå ingen tanke på att titta på eländet. De gamla meriterna avgör!

  Fotboll som lyckobringare, förresten? Möjligen en tids tokyra, men knappast mer. Undrar om inte Mr Hådén får tänka om här? 😀

 4. Lars Avellan skriver:

  Håller med Filip och Ailas. Detta är länder som är groteskt fotbollstokiga. Jag har varit i Italien när VM eller EM eller vad det nu var gick av stapeln. En ljudnivå som kan spräcka trumhinnor. Folk var galna. Folk sprang nakna med italienska flaggan målad på kroppen, och detta var innan matschen hade börjat. Sen blev det värre.

  Kram /Lars

 5. Göran Hådén skriver:

  Nu kan vi konstatera att Nordkoreas fiasko gjorde att deras tränare dömdes till slavarbete…
  http://www.svd.se/sportspel/nyheter/nordkoreas-tranare-domd-till-slavarbete_5075975.svd

Leave a Reply