Lycka som bleknar

I The New Yorker från 31 maj finns en skämtteckning som visar en butik packad med människor som köper Ipad. En av kunderna säger: ”Jag har bara en ytterligare fråga – kommer den att göra mig lycklig?”

Svaret är förstås att varje ny åtrådd vara som vi blir ägare till gör oss lyckliga. För en dag, för några veckor. Eller kanske några månader. Sedan åtrår vi något annat och den nyss älskade tingesten betraktas med likgiltighet.

Människan blir aldrig nöjd. Vi längtar, köper, gläds, ledsnar, köper något nytt igen. Numera tar jag det i beräkningen när jag står inför att köpa något. Hur länge kommer jag att vara glad och lycklig för det här halsbandet, som jag egentligen inte behöver? Om mitt ärliga svar blir en månad, får köpet vara. Då köper jag en bra faktabok istället och lär mig något nytt. Kunskap ger bestående lycka. Hållbar lycka, om du vill.

Tags:

6 Responses to “Lycka som bleknar”

 1. gorel.kristina.naslund skriver:

  Glömde lägga till mitt namn efter inlägget: Görel Kristina Näslund.

 2. Filip Fors skriver:

  Som du är inne på verkar det vettigt att fråga sig hur mycket man kommer att tänka på varan i framtiden innan man köper. Dyra kapitalvaror som hus, bilar och vitvaror är sådant som kostar väldigt mycket pengar men som oftast skänker lite njutning p g a den snabba anpassningen. Samma sak med prydnadssaker. Hur ofta tänker man på en fin vas annat än samma dag man köpt den? Även teknikprylar, i den mån dessa inte ger tillgång till nya upplevelser, som ex. dataspel.

 3. Guru Karlsson skriver:

  Det finns en berättelse om Dalai Lama. Kanske är det en skröna. Hur som helst så lyder berättelsen: Dalai Lama besöker för första gången ett västerländskt köpcentrum. Han blir helt överväldigad och får den ena impulsen efter den andra att köpa något av allt det han ser. Sen hejdar han sig och frågar sig om han skulle bli lyckligare om han gav efter för sina impulser. Efter att ha begrundat denna fråga i djupet av sitt inre, vänder han sig om och går utan att ha köpt något.
  Naturligtvis var hans beteende helt katastrofalt! Vi vet ju alla att det är de privata hushållens konsumtion som bär upp ekonomin. Vi måste konsumera och vi måste fortsätta konsumera alltmer. Vi får absolut inte komma till ro och vara nöjda med det vi har. I varje fall inte förrän vi blir gamla orkeslösa pensionärer.
  Nåja. Om Du på allvar vill penetrera frågan om lycka och lidande så vill jag råda Dig att åka på retreat. Det finns många möjligheter här i Sverige. Du kan åka på retreat på ett kristet retreatcentrum som det i Rättvik eller bara bo som gäst ett par dagar i ett kristet kloster som det utanför Sala. Du kan också åka på buddistiska retreater. De kan dock vara för krävande om du inte har erfarenhet av retreat.
  I retreatens tystnad, avskalade miljö och avsaknad av yttre distraktionsmöjligheter, möter Du Ditt inre. Kanske för första gången på allvar i Ditt liv. Det kan vara en omskakande upplevelse. Men efter 3-4 dagar brukar sinnet klarna. Du kan känna en djupt sinnesro, närhet och energi. Även de enklaste vardagsbestyren har ett värde i sig.
  När du sedan återvänder till din vardag så kommer du under en tid se den i ljuset av av Din retreaterfarenhet. Du ser vad som är av värde och mening i livet. Sedan fångas Du åter in i det indianerna kallade jorddrömmen.
  Men återvänder Du till retreaten… ja, börjar Du gå retreatens väg så kommer Du också en dag att vända i köpcentret och gå Din väg.
  Du har funnit lyckan!
  MvH Guru Karlsson på vishetensvaktare.bloggain.se

 4. Lars skriver:

  Mycket spännande Guru! Jag tror på det. Det är nog en stark upplevelse! Jag har hört andra, som har rekommenderat det. Alla behöver nog detta, men kanske i synnehet den yngre generationen, som har växt upp utan tystnaden, med simultanaktiviteter och prylöverflöd. Många unga idag är rädda för tystnaden!
  Är det bara att ringa ett kloster och be att få komma under en långhelg, eller..?

  Kram Lars

 5. Guru Karlsson skriver:

  Hej Lars!
  Ja, det är bara att ringa ett kloster och be att få komma en helg eller någon annan tid som gäst. Ibland är det fullt, speciellt vissa tider på året. Kostnaden är låg – 100-250:-/dygnet. Ibland får man betala vad man själv tycker. Ibland kan man bo och äta gratis.
  Själv gillar jag Östansbäcks kloster utanför Sala – telnr 0224-25188. Men om du är intresserad rekommenderar jag att du tittar i Lars Hillås bok ”Klosterliv i Sverige” på förlaget Cordia. Här finns en förhållandevis aktuell förteckning över kristna kloster och retreatgårdar i Sverige.
  Min egen retreaterfarenhet har jag främst gjort inom den buddhistiska traditionen. Jag har åkt på många retreater på Zen-gården i Fellingsbro.
  Hjärtliga hälsningar
  Guru Karlsson

 6. Lars Avellan skriver:

  Tack Guru, Spännande

  Lars

Leave a Reply