Lyckobloggen uppdaterad

531939033_188a4966c7

Idag har samtliga 149 inlägg på bloggen sedan starten i höstas kategoriserats. I menyn till höger kan du numera läsa äldre inlägg som rör många olika teman. De 10 populäraste posterna visas nu även i samma meny. Inte helt oväntat blev Johan Norbergs inlägg: ”Bör lyckoforskningen omsättas till politik?” en het potatis. Johans inlägg toppar listan. Men det är inte bara lycka och politik som väcker debatt. Boel Björkenwalls inlägg ”Positiva tankar räcker inte hela vägen – håll koll på D-vitaminet!” var nästan lika populärt att diskutera.

Vad önskar ni som läser bloggen mer av? Vad skulle kunna förbättras? Något ämne som ni önskar togs upp?

Lyckobloggen är nu även optimerad för iPhone och Android.

11 Responses to “Lyckobloggen uppdaterad”

 1. Lars skriver:

  Frågan var:
  Vad önskar ni som läser bloggen mer av?
  Jag skulle vilja se mer av samband mellan kultur och natur och lycka. T.ex. ökar sång (bland icke-proffesionella) oxytosinet som är ett av våra lyckohormon och alla som amatörmässigt är med i en kör kan väl konstatera hur sjungandet höjer lyckonivån?
  Alla har väl också känt hur man blir lycklig när man kommer till havets strand?
  Finns det en skillnad i lyckonivå mellan de som bor i storstad respektive på landet?
  Jag skulle också vilja att kunskaperna om kemisk harmoniell lycka kopplades samman bättre med handlingsinitierad lycka. Vi vet som sagts ovan att sång påverkar oxytosinet. Skratt ökar endorfinerna, vilket också vinterbad och hård fysisk träning gör. Sex och samlag sätter sprätt på samtliga kända lyckohormoner. Jag tror att vår förståelse blir djupare om vi kan kategorisera de olika lyckökande handlingarna till vilka av kroppens belöningssystem som påverkas.
  Jag skulle också vilja se mer, vetenskapligt underbyggda, fakta om vad som skapar bra parrelationer och omvänt. Jag har inte studerat statistiken, men får en känsla av att skillsmässorna ökar i frekvens. Jag kommer ihåg att jag i Lyubomirskys bok läste om en forskare, som med 92% säkerhet kunde förbestämma om en relation skulle hålla eller ej. Tänk vad mycket lycka vi skulle kunna sprida om underlaget för de bedömningarna blev väl kända och anpassade till råd, tips och framförallt djup förståelse och acceptans.

  Kram Lars

 2. Lars: Bra förslag som tål att funderas kring!
  Mannen som kunde förutspå vilka förhållanden som skulle hålla och inte….du tänker på John Gottman, inte sant?
  Jag vill minnas att han hävdat att det kanske tydligaste tecknet på att ett förhållande är på väg utför är att man kan ana tecken på förakt mellan makarna under ett gräl. (rätta mig gärna någon om jag har fel här! Ska nysta mer i detta när jag har möjlighet.)

  Personligen kan jag i alla fall tänka mig att det ligger mycket i ett sådant påstående. Det kan jag också själv relatera till efter en dålig erfarenhet från ett förhållande som tog slut för rätt många år sedan nu. I samma stund som vi upptäckte ett drag av förakt under ett gräl så var det som att vi båda kände att vi hade kommit till en punkt där det inte längre fanns någon grund att bygga ett förhållande på.

  Men absolut…..frågan om vad vetenskapen har funnit vad det gäller hur vi banar väg för lyckliga hållbara förhållanden…det är verkligen något att gräva mer i! 🙂

  Synd att jag inte kan komma på lyckokonferensen, det hade varit roligt att träffa dig – vår kanske mest engagerade bloggläsare! (*ler*)

  Kram! / Boel

  ———————-
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 3. Filip Fors skriver:

  Det stämmer att det är Gottman. Han har skrivit en bok som heter ”Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation”. Finns som pocket. Har den hemma men har ej hunnit läsa. Han är bland annat berömd för sin forskning kring ration av positiva och negativa signaler. Om jag inte minns fel karaktäriseras de kärleksrelationer som blomstrar av att parterna sänder minst fem positiva signaler för varje negativ signal (kommentarer, kroppsspråk m.m.). P g a ”negativitetsbias”, negativa signaler sätter mycket större avtryck än positiva signaler. Det krävs därför många fler positiva för att kompensera. Håller med om att detta känns som ett väldigt viktigt område att belysa.

  Storstad respektive småstad kommer nog komma upp i något inlägg framöver. Har faktiskt kikat lite på detta med hjälp av European Social Survey, det verkar finnas vissa skillnader som talar till småstadens och framför allt landsbyggdens fördel (iaf för Europa som helhet)

  Fler förslag? Skulle en chatfunktion eller ett forum vara önskvärt?

 4. Lars skriver:

  Boel och Filip:
  Tack Filip för länken. Jag beställde boken direkt. 38 kr inkl frakt, otroligt!
  Här är en länk till en lagom kort artikel som listar Gottmans 7 regler, ifrågasätter dem och även kommer med förslag till 3 alternativa regler.
  http://www.nj-act.org/article8.html
  Du har rätt Boel. Uttryck för förakt är centralt. Det är inte bara i gräl, utan även till vardags i kroppsspråk mm
  Intressant är att såväl de 7, som de 3 reglerna är närmast självklara. Ändock, så går det så lätt fel för oss i livet.

  /Lars, som på måndag firar Pärlbröllop = 30 årigt äktenskap

 5. Filip Fors skriver:

  Intressant länk Lars. Har bläddrat lite i Gottmans bok, tycker den verkar bra. Dock är han på klassiskt självhjälpsmanér väldigt tvärsäker på att han sitter inne med den rätta kunskapen, kritiken som tas upp i länken ovan verkar rimlig.

  En intressant sak som Malcom Gladwell tar upp i sin bok Blink är att äktenskapsrådgivare inte har högre säkerhet än lekmannen på att bedöma vilka äktenskap som kommer hålla när de sett Gottmans filminspelningar av par som bråkar.

 6. Lars skriver:

  Ytterst intressant, Filip!
  Det var också en spännande sökprofil att söka på Malcom Gladwell + John Gottman. Det gav mig följande länk till en helt fascinerande beskrivning av Gottmans arbete
  http://contemporarylit.about.com/od/firstchapters/a/blinkExcerpt_2.htm

  /Lars

 7. Göran Hådén skriver:

  Grattis till pärlbröllopet Lars! 🙂

 8. Filip Fors skriver:

  Några fler uppdateringar gjorda. Det finns nu en sida som listar kurser i lycka och lyckoforskning, en sida med videoföreläsningar samt korta kommentarer under sidan Lästips.

 9. neao skriver:

  Hej, jag undrar ifall jag skulle kunna få hjälp med att lägga in mina mest lästa/de populäraste inläggen på min blogg i min meny. Så som ni har fått upp de tio mest lästa… Jag bloggar på blogg.se och undrar om det ens är möjligt då?

  Tacksam för svar,
  n

 10. Filip Fors skriver:

  Det är en funktion vi laddade ner till wordpress. Om du inte använder wordpress och kan installera plugins själv så tror jag inte det går.

 11. neao skriver:

  Okej, tack för hjälpen 🙂

Leave a Reply