En bortglömd pärla

nettle

Det finns idag ett flertal introduktionsböcker till lyckoforskningen. Vissa är bättre än andra. Allra bäst tycker jag om Daniel Nettles: ”Happiness: The Science Behind Your Smile”. Även om Nettles bok har några år på nacken och inte innehåller de senaste rönen sammanfattar den en stor del av forskningen på ett bra sätt. Dessutom lägger Nettle till sina egna reflektioner och tolkningar av resultaten på ett kreativt sätt. Det är en av få introduktionsböcker som går in på lyckans neuropsykologiska förklaringar. Ett kapitel ägnas även åt skillnaden mellan ”wanting och liking”, varför det vi eftersträvar inte alltid gör oss lyckliga. Även om Nettle är psykolog, framför allt expert på personlighetspsykologi och evolutionspsykologi lämnas sociala förklaringar inte utanför, i kapitlet ”Love and work” går Nettle igenom hur våra yttre livsvillkor påverkar lyckan och hur dessa interagerar med vår personlighet.

Filip Fors (www.filipfors.se)

2 Responses to “En bortglömd pärla”

  1. David skriver:

    Jag håller med. Trots att både formatet och omslaget lutar åt det oseriösa är det här en av de bättre böckerna inom området.

  2. Lars skriver:

    Mycket intressant med koppling till neuropsykologi. Jag tror mycket på att man för att komma väsentligt vidare från dagens förståelsenivå måste börja bli mer tvärvetenskaplig.

    Kram Lars

Leave a Reply