Genvägarna ger ofta bara tillfällig lycka!

Det är komiskt hur vi gärna vill hitta genvägar till lyckan, hälsan och välbefinnandet.

Vi försöker shoppa oss gladare genom att köpa en ny tröja, eller nya skor. Om vi ofta mår dåligt så kan det bli många tröjor….  😉
Eller så tänker vi att vardagen kommer att kännas roligare om vi har den senaste mobilen och platt-tv:n. Och lite roligare har vi kanske…..tills vi har vant oss vid vår nya leksak och de ”häftiga” funktionerna har blivit vardagsmat.  Då gäller det raskt att hitta en ännu nyare och flashigare produkt att lägga vantarna på.

Eller så plastikopererar vi oss och jagar självkänslan och lyckan i t.ex. ett par större bröst. Och när vi efter en tid kanske upptäcker att vi faktiskt inte mådde så mycket bättre med våra nya silikon-ballonger så söker vi felet i den lite sneda näsan istället. ”Om jag bara opererar näsan rak så kanske…”.

Eller så jagar vi efter superpillret som ska trolla bort sjukdomar och problem, gärna över en natt, eller allra helst redan igår…     Som hälsorådgivare så träffar jag många som söker en ”quick-fix” på olika vis. De jagar pillret som ska göra dem pigga och glada fast de jobbar för mycket, sover och tränar för lite, försummar familj och vänner och har glömt bort vad de egentligen vill med livet.  Eller så tror de kanske att de kommer att bli mycket lyckligare om de vägde några kilo mindre och söker mirakel-bantningspillret som ska ”plocka bort magen” på något klurigt vis.

Ja, vi söker genvägar och springer runt som skållade råttor i gallerior och shoppar tillfällig lycka. Men hur mycket vi än letar och spenderar pengar så vill inte den långvariga lyckan och livsglädjen infinna sig. Kanske vore det bättre att sluta jaga och stanna upp för att se vilka verktyg vi redan har inom oss eller runt omkring oss i vår närhet?

Och här kommer det fina med det hela: De hållbara lösningarna kostar oftast ingenting! T.ex. att mata sig själv med bra tankar och lära sig att se saker och ting ur ett nytt perspektiv! Låter präktigt värre och är visserligen inte helt lätt till en början. Jag kan villigt erkänna att jag också är mänsklig och inte lyckas jämt. Men med tiden går det lättare, och dessutom är det gratis! Plötsligt en dag så slås du av att det som förut irriterade dig, numera bara rinner av dig. En riktigt skön känsla! Och när du lyckas med att skapa glädjen själv genom dina tankar så kan du känna dig stolt över dig själv. Då är det inte den nya mobilens förtjänst att du är glad, det är ditt eget verk!

Att umgås med positiva vänner är också mer eller mindre gratis. (om de inte har väldans dyra vanor). Likaså att ta en joggingtur ute i solen vid en vacker sjö. Både sol, motion och bra relationer är väldokumenterade lyckohöjare. Och gratis! Själv gillar jag inte att jogga, men upptäckte en dag att strandtennis faktiskt förtjänar bättre än att vara förpassad till en sommarsport. Det kan vara riktigt kul att köra en hård match i den friska höstluften, trots att folk glor lite suspekt.

Kramar är också alldeles jätte-gratis och riktiga glädjehöjare! Vid Pennsylvania State University så lät man t.ex. studenterna ge eller ta emot minst fem kramar per dag under fyra veckor. Sedan fick de anteckna hur de mådde av detta. Kramarna visade sig höja deras lyckonivå kraftigt!
Så jaga inte glädjen i en ny dyr tröja.  Men slösa gärna massvis med kramar! 🙂

Boel Björkenwall
boel@viability.se

One Response to “Genvägarna ger ofta bara tillfällig lycka!”

  1. Filip Fors skriver:

    Ja, det är slående hur ”billigt” det är att bli lyckligare om man bara använder metoderna du skriver om. Synd att vår motivation skiljer sig så mycket från vad som gör oss lyckliga. De flesta vet att pengar och shoppning bara bidrar till lyckan på marginalen men ändå fortsätter vi sträva efter dessa saker. Vi är programmerade av våra gener och av det omgivande samhället att jaga pengar, makt och status, inte i första hand långsiktig lycka. Men på lång sikt ska det nog gå att styra skutan i rätt riktning! 🙂

Leave a Reply