Är vi lyckligare på jobbet?

work-stress

Enligt tidningen Chef visar en ny studie från Eurofond att vi är gladare på jobbet än i hemmet. Mycket märkligt eftersom alla tidigare studier av momentant välbefinnande under olika aktiviteter visat att människor i genomsnitt mår sämre på jobbet än i hemmet. Något verkar lurt. Om man tittar på Eurofonds studie förstår man varför. De har redovisat det vanliga sambandet mellan arbetslöshet och livstillfredsställelse, där arbetslösa är mindre nöjda med livet än personer i förvärvsarbete. Av detta kan man dock inte dra slutsatsen att människor är lyckligare på jobbet än på fritiden.

Tidigare studier har ju visat att den huvudsakliga förklaringen till varför arbetslösa är missnöjda med livet beror på sociala normer och att de värderar sitt liv som sämre trots att de mår ungefär lika bra i vardagen som personer med ett förvärvsarbete. Vidare, bland de som jobbar är välbefinnandet systematiskt högre under helger och kvällar, inte under arbetstiden.  För en genomgång av några tidigare studier se: http://www.lyckobloggen.se/?p=1580 och http://www.lyckobloggen.se/?p=1303

Filip Fors

3 Responses to “Är vi lyckligare på jobbet?”

 1. Marcus Linder skriver:

  Dina påståenden stämmer inte riktigt med intrycket jag fått från forskningen. Har tyvärr inte källan i huvudet, men vill minnas att jag har sett att – om inte nödvändigtvis lyckligare på jobbet – så är vi i alla fall i många länder lyckligare på veckodagarna än på helgerna.

 2. Filip Fors skriver:

  Ok! Vore kul att se vilka studier där man funnit detta i så fall. Jag utgår från s.k. DRM-studier (se inläggen ovan) där man undersökt det känslomässiga välbefinnandet under olika aktiviteter och även veckodagar. Det finns en tysk studie som fann att människor rapporterade lägre livstillfredsställelse på helgen. Kanske var det den du tänkte på?

 3. Marcus: Jag tänker också på en studie som visade på att förutsättningarna för att uppleva flow oftast är större på jobbet än på fritiden……kan det vara nåt som ligger och skvalpar där i bakhuvudet? 😉

  Kram / Boel

  ———————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

Leave a Reply