Näringsbristen som kan sänka ditt humör

Jag har tidigare skrivit om D-vitaminets betydelse för humöret. Idag granskar vi ett annat viktigt ämne.

Känslan av att man ”borde” kunna slappna av….men inte lyckas.
Magnesium är enormt viktigt för ett stabilt humör och för att förebygga depressioner. Forskning tyder t.ex. på att personer med svårbehandlad depression ofta har obalanserade magnesiumnivåer samt att magnesium har antidepressiva egenskaper.  Magnesium ryker när vi stressar och ju mer magnesiumnivåerna sjunker desto mer ”fladdriga” känner vi oss – vi ”borde” kunna slappna av när vi kommer hem från jobbet, men det går bara inte, för det maler inombords. Så vi kanske stressar vidare -> förlorar ännu mer magnesium och så förvärras bristen.
954130_metro_2

Klassiska symtom är också att vi börjar vakna på nätterna och missar en ordentlig djupsömn. Det leder till att vi inte känner oss utvilade på morgnarna och blir tröttare. Andra symtom kan vara depression, oro, ångest, lättretlighet (”PMS-humör”), hjärtklappning, kramper i vaderna, muskelspänningar (musklerna behöver kalk för att dra ihop sig och magnesium för att slappna av igen), trög mage eller huvudvärk. Som regel har man inte alla symtomen på listan, ofta är det några som dominerar.

En väldigt dum lösning
Om man inte har en vaksam läkare som ser vad det handlar om så finns det en risk om det vill sig  illa att det slutar med sömntabletter/ångestdämpande,  värktabletter,  något för hjärtat, och så något för att hålla igång magen. Plus kanske lite nya symtom i form av biverkningar från medicinerna. Väldigt onödigt när vi kunde ha lyssnat på vad kroppen försökte tala om från början istället!  Kroppen jävlas inte, den försöker tala om vad den behöver.  Sedan är det upp till oss att lyssna på vad den säger…eller att jaga olika symtom-dämpande piller för att försöka få den att knipa näbb… 😉

Vad som bäddar för en magnesiumbrist
– Stress.  Idag är det många som stressar…
– Kalktabletter/för mkt mjölkprodukter – kalcium puttar ut magnesium ur kroppen. Se upp här!
– Vissa läkemedel, t.ex  vätskedrivande preparat
– Hård träning/ fysiskt tungt arbete.
– En kost med för lite magnesium

Men det är väl bara att kolla med ett enkelt blodprov, eller?
Nja, blodprov har tyvärr inte visat sig vara särskilt tillförlitligt för att testa magnesiumbrist (2) Ofta får man höra av läkaren att man ingen brist har därför att blodprovet ser bra ut. Det kan simma runt mycket magnesium i blodet, medan det fattas massor i cellernas förråd. Symtomen säger oftast mer.

Vilken mat är extra rik på magnesium?
Mandlar, hasselnötter, cashewnötter, bovete,  vetekli, quinoa, kakao, sojabönor, hirs, råris. Men observera att om du t.ex. har mkt stress så kan det bli svårt att få upp nivåerna enbart genom kosten. Så om du hör till den kategorin och t.ex. märker att det börjar vaknas på nätterna så kan du börja ana vad det är som kroppen kanske försöker tala om. Och nej, det är inte ”sömntabletts-brist” 😉

Kanske värt att tänka på? 🙂   Observera att det här inlägget inte är tänkt att ersätta personlig rådgivning från fackman.
Kram / Boel Björkenwall, Aukt. Hälsorådgivare

———————————–
boel@viability.se
http://www.viability.se

 1. Eby GA 3rd, Eby KL. Magnesium  for treatment-resistant depression: A review and hypothesis.
 2. Ismail Y, Ismail AA, ”The underestimated problem of using serum magnesium measurements to exclude magnesium deficiency in adults; a health warning is needed for ”normal” results”.

21 Responses to “Näringsbristen som kan sänka ditt humör”

 1. Lars skriver:

  Intressant Boel!
  Våra matjordar utlakas också på magnesium, vilket succesivt leder till att magnesiumbrist blir vanligare.

 2. Tooticki skriver:

  Intressant inlägg. Men om det är svårt att peta upp Mg-nivåerna med kosten – vad ska man göra då, om man nu är en stressad person med flera av de nämnda symptomen? Finns det Mg-piller? Men är sådana lättare att tillgodogöra sig än magnesiumet i maten? Är ”stressa ner” det enda svaret? Men det var ju tydligen svårt om man redan hamnat där, du beskriver det ju till och med som en nedåtgående spiral? Det låter som en omöjlig situation att bryta!

 3. Lars: Bra tillägg där Lars! (Enligt en uppgift jag har (som jag inte haft möjligheten att kontrollera om det stämmer så jag tog inte med det i texten ovan) så fick vi i början av 1900-talet i oss i snitt 1200 mg Magnesium via kosten varje dag medan vi i början av 1990-talet endast fick i oss ca 200 mg per dag. Om detta stämmer så är det verkligen alarmerande. För vi behöver Åtminstone 400 mg i alla fall.

  Och faktum är att jag ser också väldigt tydligt bland de människor jag möter i mitt jobb att det nog inte är något annat ämne som så många människor verkar ligga så lågt på som just magnesium. Var och varannan person har tydliga bristsymtom som försvinner när bristen åtgärdas. En del insatta menar att det kan vara så många som 80% av Sveriges befolkning som har brist på magnesium idag. Vet ej om det stämmer, men det förefaller rimligt för mig.

  Det är verkligen tragiskt att detta inte uppmärksammas mer. Jag gissar att det beror på att man har en övertro på vanliga blodprover och när de inget visar, då blir det ofta flera olika läkemedel för de olika magnesiumbrist-symtomen istället. Det blir fel på tre plan; Inte kostnadseffektivt överhuvudtaget, man går inte på roten till problemen, och patienten får tampas med biverkningar som de egentligen kunde ha sluppit. Men läkemedelsbolagen blir säkert glada… 😉

  Kram / Boel

  ———————-
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 4. Simon A skriver:

  Jag är lite kluven vad jag ska tycka om magnesium. På denna sida sågar en person vissa tillskott som rena gifter, låter det som:

  http://www.annahallen.se/ar-alla-magnesiumpreparat-bra

  Man vill ju inte stoppa i sig något onaturligt….

  Känns lite som att man borde komma tillrätta med vitaminnivåer genom att ha en stressfritt och harmoniskt liv med naturlig mat, som vi ätit som jägare och samlare. T.ex. stenålderskost (LCHF).

  Att lösa alla stresssymptom med olika kosttillskott känns lite som att ta antidepressiva. Att behandla symptomen istället för grundproblemet.

 5. Tooticki: Om man nu har en brist att åtgärda är det klart lättast att ta ett extra magnesiumtillskott. Visst kan man försöka med kosten men det är väldigt knöligt idag att lyckas den vägen, framförallt om man har mycket stress, för då förbrukar du med största sannolikhet mer än du får in, så du fortsätter att hamna på minus. Värt att tänka på är också att stress även förbrukar en del andra näringsämnen – inte bara magnesium.

  Den bästa lösningen som jag ser det vid magnesiumbrist är att ta ett extra magnesiumtillskott i så fall, Samtidigt som man försöker styra om kosten så att man får i sig mer magnesium Och verkligen försöker se över sin situation för att få ner stressen – för att få en helhetslösning på problemet. Att få ner stressen kan minst sagt vara lättare sagt än gjort i dagens sönderstressade samhälle. Men prioritera om i vardagen – jäkt skapas av felaktiga val säger man ju ofta ;-), och börja träna yoga, meditera eller vad som nu passar dig, kan ju vara en väg åt rätt håll.

  Olika former av magnesium kan också vara olika lätta att ta upp som tillskott. Om du provar med ett tillskott så är extra lättupptagliga former; Magnesium-glycinat, -aspartat, -citrat, -malat, eller aminosyrebundet magnesium. Så kolla på burken i hälsokostbutiken/apoteket att den innehåller en eller flera av dessa former. En produkt med endast magnesiumoxid i är inte så bra, då bör den vara uppblandad med annat. Om det inte står specificerat på burken vilken sort de har i och personalen i butiken hävdar att det inte har någon betydelse, så gå någon annanstans 😉
  ca 375- 500 mg brukar ofta vara lagom att prova. (vissa kan dock behöva mer) Tas helst till kvällen.
  Du kan som regel prova med ett tillskott om du har tydliga bristsymtom – såvida du inte har någon speciell njursjukdom eller mkt svår hjärt och kärlsjukdom, eller tar några läkemedel som man behöver ta hänsyn till.
  Om du får för mkt magnesium börjar magen hets-köra och då kan man trappa ner eller ta en kombinerad Calcium och Magnesiumtablett istället.

  Hängde du med på mitt svar här? 🙂
  Lycka till!
  Kram / Boel

  ————————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 6. Simon: Tack för dina synpunkter! 🙂 Jag såg ditt meddelande först efter att jag hade svarat Tooticki, men tjejen du hänvisade till hade klokt nog också funderat lite över olika former av magnesium, och du kan se mina kommentarer till Tooticki om det. Hoppas det reder ut lite. 🙂 Det är verkligen så när det gäller näringstillskott att det kan skilja mycket i upptag och effekt mellan olika former. En sorts magnesium (eller kalcium, zink eller vad det nu kan tänkas vara man tar) kanske kroppen tar upp 30% av,en annan tar den upp 80% av osv. Så det är inte alltid man alls får valuta för pengarna!

  Seriösa tillverkare brukar ofta vara noggranna med att skriva ut vilka former de har i. Står det bara ”magnesium” lite ospecifikt på burken, så skulle jag inte köpa den.

  Jag tycker inte heller om tänkandet att vi ska peta i oss en massa piller utan att se över vår livssituation – för det blir ett kortsiktigt tänkande! så du har en viktig poäng där som jag verkligen håller med dig om! 🙂
  Näringstillskotten kan vara en hjälp på traven, men grundjobbet med att skapa ett liv som man mår bra av, behöver man ju göra själv.

  LCHF som kost vet jag att många mår väldigt bra av vad det gäller olika tillstånd. Dock är det kalas att du nämner LCHF just i det här sammanhanget för just LCHF:are tenderar ofta att använda väldigt mycket mjölkprodukter (som innehåller kalcium som puttar ut magnesium) – och det i kombination med att man ofta håller sig borta från quinoa, råris, nötter och många magnesiumrika födoämnen gör att jag tror att just LCHF:are mer än många andra kan behöva just lite extra magnesium för att få rätt balans och verkligen må maximalt bra på den kosten. Där skulle vi t.ex. kunna ha förklaringen till att många säger att de mår fysiskt bättre på många sätt av LCHF men att de t.ex. börjat klaga över vadkramper och känner sig låga i humöret.
  Förstår du hur jag menar?

  Kram / Boel

  —————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 7. Simon A skriver:

  Jadå jag förstår, och håller med dig till viss del LCHF:are säkert kan ha extra anledning. Annars kan man ju resonera så som att LCHF:ares mat är mer naturlig och lik den mat vi ätit genom större delen av vår evolution. Det borde ju rimiligtvis vara den moderna kosten som ställt till det så att vi fått brister. Eller livstilen, en kombination antagligen…

  Den moderna livstilen innebär ju mer mat från jordbruket som innehåller lite(eller?) magnesium. Jag läste någonstans att kött innehåller mycket magnesium. Och att vi dricker så mycket mjölk som du var inne på. Även kaffe lakar ut magnesium tydligen….

  Jag är bara lite orolig att man ska ställa till det i kroppen med alla näringsämnen hit och dit när man tar ett koncentrerat tillskott. Det verkar råda förvirring och inte något större fakta-underlag vilket typ av tillskott man ska ta. Annas kommentarer om hur illa det är att ta fel magnesiumtillskott gav mig lite ångest eftersom jag precis hade satt i mig ett av de hon inte rekommenderade. 🙂

  Magkänslan inge bra…. 🙂

 8. Simon: Det är säkert en kombination av orsaker som bäddat för problemen; ett sönderstressat samhälle där man tragiskt nog anses viktigt att ”hålla många bollar i luften” (kanske den största skurken), grödor som odlas på näringsfattiga jordar och plockas innan de har mognat klart och bildat färdigt sina näringsämnen, att vi är ett mjölkdrickande folk, och att många knaprar mycket läkemedel som kan störa näringsbalansen mm.

  Jag tvivlar starkt på att skulle kunna få i dig så mycket magnesium från kött att det skulle täcka upp bra där. Vilket kött syftar du på då?

  Jag förstår din oro, som absolut är sund! och det finns vissa ämnen som vi ska vara försiktiga med, men just magnesium räknas som en av de säkraste där. Sedan tänker jag heller inte föreslå att någon ska peta i sig någon mastodontmängd heller så att det blir helt skevt och galet 😉 400 mg t.ex. är inte särskilt hysteriskt, framförallt inte om du använder mkt mjölkprodukter, tvärtom!

  Det viktigaste att hålla koll här är att vi behöver balans mellan kalcium och magnesium. Kalk stimulerar nervsignaler – magnesium ger avslappning. Kalk hjälper muskelceller att kunna dra ihop sig – magnesium får muskeln att slappna av igen. Magnesium hjälper kroppen att ta upp kalk men kalk däremot puttar ut magnesium. Så att dundra på med kalkpreparat eller en massa mjölkprodukter och glömma bort magnesiumet är på alla sätt ett mycket riskablare projekt än att t.ex. ta ett rent magnesiumtillskott. Så om du bara får i dig en massa kalk utan magnesium i lagom mängd blir det svårt för skelettet att upp kalciumet – istället riskerar det att lagras in i blodkärl eller hjärtklaffar och ställa till problem på sikt. Magnesiumet är därmed jätteviktigt för hjärt och kärlsystemet.

  Man kan säga så här också att kalcium har en stoppande effekt på magen medan magnesium är viktigt för att hålla magen igång. Så såvida du inte äter något läkemedel som ger biverkningar på magen och alltså förändrar situationen så kan du vara uppmärksam på magens reaktion för att pejla in vad som är lagom. Om magen mot förmodan löper amok och hetskör så minskar du bara ner dosen. (här spelar också formen av magnesium roll, så välj en bra, eller en med flera olika).

  En variant är också att ta ett multivitamin- och mineraltillskott i botten och lägga till magnesium. Eller att du börjar med ren magnesium och testar att övergå till en lättupptaglig kalk -och magnesiumprodukt efter ett tag. Blir magen slö då så har du fått för mkt kalk i förhållande till magnesium. Om du använder mycket mjölkprodukter (gör du?) i maten så tvivlar jag dock på att du ska lägga till någon extra kalk där utan att du mår bättre på bara ett rent magnesiumtillägg. Genom att ta extra magnesium så hjälper du dessutom kalken i mjölken att tas upp bättre i kroppen!

  Det blev ett långt svar det här. svårt att svara kort på en komplex fråga. blivit lite klokare och fått bättre magkänsla nu? 😉

  Kram / Boel
  ——————-
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 9. Simon: sorry, gick lite fort där, blev lite stavfel med några små ord här och var som föll bort där i mitt svar till dig…..skulle precis krypa till kojs efter en lång arbetsdag när jag såg din kommentar, så ögonen var inte helt skärpta där, hehe 😉
  Men du lyckades nog lätt klura ut vilka små ord som fattades tror jag 🙂

  Kram / Boel

 10. Lars skriver:

  Den länk som Simon visar nämner att kaffe sänker magnesiumnivån…och vad gör många av oss (bland annat jag)..Jo ,när vi blir stressade, så går vi till kaffeautomaten i ett kör. Dubbla magnesiumsänkande effekter.
  Det här med vitaminer och mineraler går i modevågor. Det var mycket snack om magnesium för ett antal år sedan. Nu är det mest omega 3, som är på modet.

  Kram/Lars

 11. Bra poäng där Lars! Visst är den klassisk!

  Att få i sig lagom mängd via kosten (som tjejen han länkar till rekommenderar) när man har mycket stress är inte lätt heller eftersom stressen hela tiden stjäl av det magnesiumet man får i sig. Så då får man verkligen ligga i och vräka i sig nötter för att kunna kompensera för det… Jag tror personligen att den som regel är för klurig för de flesta. Och likaså att bara ta ett tillskott utan att fundera ett dyft på om det kanske inte är dags att försöka byta livsstil en aning med vissa omprioriteringar i vardagen så att man får ett mer harmoniskt liv, det är ju inte heller en helt genomtänkt lösning. 😉

  Kram / Boel

 12. Simon A skriver:

  Det är lugnt, jag märkte inte ens stavfelen Boel, jag stavar själv riktigt illa på nätet ibland 🙂

  Jag håller med dig att det blir svårt att få i sig tillräckliga mängder magnesium på vanlig mat eller LCHF-mat, iaf om man har brist.

  Ja, jag ska försöka att inte behöva ta några tillskott, men tills man skaffat sig förutsättninganra kanske det inte är så dumt med en magnesiumtablett någon gång.

  Jag har haft det stressigt senaste 2 åren, varit stordrickare av både kaffe och mjölk. Känt mig lite extra på spänn osv. Så nog har jag lite brist alltid.

  Intressant ämne, tack för dina snabba och engagerade svar Boel!

 13. Tooticki skriver:

  Tack för intressanta aspekter! Jag får väl undersöka möjligheterna att boka in ett yogapass till veckan och sedan kanske jag tar en tur för att läsa det finstilta på några olika kosttillskottspillerburkar. Någon gång fram i juli kanske det blir läge att koppla av, koppla ner och kontemplera livet på ett mer övergripande plan. Just nu är det tyvärr inte alldeles lätt – och så är det nog för ganska många så här års!

 14. Simon A: Ja, du kan lugnt prova med ett tillskott (om du inte tar ngt speciellt läkemedel/har någon sjukdom som gett dig speciella restriktioner)- för din stress, mycket kaffe, + mkt mjölkprodukter bäddar verkligen för magnesiumbristproblem för dig.

  Men att ”prova en tablett någon gång” lär inte ge dig något. Att dämpa symtom med t.ex. Alvedon kan man åstadkomma på en timme, men att fylla på depåerna av ett näringsämne som ligger för lågt gör man inte på en kväll tyvärr även om det ju hade varit väldigt bekvämt 😉 En del märker skillnad på en vecka, för andra kan det ta två-tre månader. Lite beroende på hur låga nivåerna är från början och hur mycket du samtidigt gör som driver ut det nya du tillför.
  Lycka till!
  Du får gärna höra av dig om det ploppar upp fler frågor längre fram!

  Kram / Boel – som den här gången var Något slöare med ett svar 😉

  —————————-
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 15. Tooticki:
  Ja yoga kanske kan vara nåt!
  Ett annat tips är ju annars att beställa hem tränings-DVD:s. Finns ju lugna pass med just yoga i olika former, Tai Chi, anti-stressprogram mm. Kanske kan vara en grej att köra en liten stund på morgonen innan jobbet t.ex? 🙂

  Jag tänker också på det du skriver om att du kommer att kunna varva ner i juli. Visst är det ganska sorgligt egentligen att det är ett så vanligt fenomen i vårt samhälle – att vi stressar som tokar större delen av året, men så några veckor på semestern, Då ska vi lyckas hitta den där balansen i livet! Och det under några veckor där vi kanske samtidigt förväntas kuska runt och hälsa på släktingar, passa på att umgås med vänner som vi annars inte hinner träffa, och göra våra ev. barn (om vi har några) glada genom att åka till diverse djurparker, vattenland och annat. Och sedan när semestern är över så börjar karusellen om igen ända tills nästa juli då vi ska hitta den där balansen igen 😉

  Kram! / Boel

  ———————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

 16. Catharina skriver:

  Tack för väldigt bra information, börjar förstå vikten av magnesium och har ökat min dos nu, få se vilken reaktion jag får 🙂

  Tänkte fråga dig om du vet, eller vet var jag kan hitta information om vad magnesium malat är för något, jämfört med magnesium citrat tex. Har försökt söka runt på nätet för info men bara hittat att det är en syra, i alla fall att malat är en syra, det kanske det inte längre är när det bundit sig till magnesium. du kanske inte alls har koll på sådan här saker, men jag tänkte kolla i alla fall.

  Ha en fin dag//Catharina

 17. Alexander skriver:

  Jag vet en person med konstant förmaksflimmer som stoppar i sig några magnesiumtabletter när hjärtat är som mest oroligt, och då lugnar hjärtat ned sig på praktiskt taget nolltid. Med tanke på att hjärtsjukdomar tillhör de vanligaste dödsorsakerna kanske magnesiumtillskott kan förlänga livet även för personer som (ännu) inte har någon (upptäckt) hjärtsjukdom? I så fall är magnesiumtillskott även ur den synvinkeln en lyckoökningsmetod: att leva längre innebär ju fler år av lycka plus att man får mer tid till att bygga en lyckligare framtid för mänskligheten.

  Att det är olika bud om hur bra det är att ta kosttillskott är inte konstigt, det finns pengar att tjäna för båda lägren – dock mest för de som varnar för kosttillskott och underförstått vill att man ska söka sig till etablissemangets symtombehandlande vård istället. Det går nog att tjäna mer pengar på en enda person som blir sjuk av brist på något ämne och går till läkare och får en växande mängd patenterade mediciner utskrivna än vad det går att tjäna på åtskilliga friska människor som äter opatenterbara grundämnen som magnesium i förebygggande syfte. Det är ett skäl för att lita mer på de som förespråkar kosttillskott än på de som varnar för dem.

  Att de stora pengarna finns att hämta i patenterbara mediciner kan också förklara varför det forskats så mycket mindre på naturliga födoämnens påverkan på människan än vad det forskats på symtombehandlande patenterbara syntetiska mediciner. Kost går ju inte att patentera och därmed inte att tjäna pengar på några patent till, som med syntetiska mediciner. Och som med allt som går att billigt framställa i stora mängder är det i patent som de stora pengarna finns.

  Därtill kommer att de som tjänar de stora pengarna (de som säljer sådant som går att patentera, d.v.s. mediciner) har råd att köpa mer medie- och reklamutrymme och på så sätt kan föra fram mer propaganda och desinformation till allmänheten än vad ”motståndarna” kan. Samt köpa studier, forskare och ”bevis”.

  Därtill kommer att makt korrumperar.

  Som synes finns det många skäl att lita mer på kosttillskott än vad som i förstone kan tyckas vara befogat. Att det tagits fram en och annan studie som talar för att det kan vara farligt att inta större mängder av de och de näringsämnena än vad etablissemanget föreskriver, det är väl bara vad man kan vänta sig, eftersom det finns så mycket pengar att tjäna på att skrämma bort folk från de näringsämnen de behöver så att de blir sjuka och måste ta en massa dyra mediciner. Liksom det går att ljuga med statistik, går det att ljuga med ”vetenskapliga studier”.

  Med tanke på allt det ovanstående och med tanke på att våra jordar blivit så utarmade på näringsämnen under de senaste årtiondena är jag mycket skeptisk till påståendena om att kosttillskott inte skulle behövas ”så länge man äter en allsidig kost”.

  För övrigt är det inte alls självklart att den kost vi åt på stenåldern är den bästa kost vi kan äta idag – även om vi skulle lyckas lösa problemet med våra utarmade matjordar. Det kan nämligen finnas näringsämnen som det är särskilt hälsofrämjande att inta i högre doser än vad som gick att få i sig på stenåldern. Så är det ju till exempel med hygien – vem skulle idag förespråka en återgång till stenålderns ofta dödligt dåliga hygien bara för att det borde vara den vi är genetiskt adapterade till av evolutionen? Likadant som med hygien kan det tänkas vara med en del näringsämnen: att mer av dem än vad vi fick i oss på stenåldern är det optimala för oss.

 18. Leif Larsson skriver:

  Jag har lidit kraftigt av värk i muskler i mina lår och vader under flera månader trots att jag tagit kosttillägg med magnesium, som fler rekommenderade. När jag förstod attt kropppen inte alltid tar till sig magnesium så tuggade jag i mig 3 extra tabletter i kväll. Jag har opererats för magsäckskancer så jag saknar idag magsäc koch har troligen svårt att ta upp mineraler. Jag vill bara meddela att efter kvällens tuggande så försvann all min värk i lår, höfter, knän och vader. Mina tabletter är 300g och har 80% magnesiunhydroxid, av fabrikat Gevita. Just nu firar jag bara att jag vågade tugga i mig den mängd magnesium som gav effekt. Jag rör mig just nu obehindrat och är jublande glad. Effekten kom redan efter ca 3 timmar.
  Tack för allt!!

 19. Jag ber om ursäkt att mina svar har dröjt så vansinnigt länge. Den här artikeln skrev jag för ganska länge sedan och hade missat att det kom in nya kommentarer på den.
  Lars: Vad härligt att du fick så bra effekt när du ökade dosen! Det var fantastiskt att höra!! 😀 Magnesiumhydroxid är en ganska svårupptaglig form så det är inte så konstigt att du behövde en högre dos av den för att märka skillnad. Hydroxiden är mer laxerande och används mer för tarmproblem. Så om du vill ha bättre effekter på muskler så är den inte ultimat i lägre dos. Prova att byta mot t.ex. citrat eller någon annan variant som är kelaterad. (bunden till någon aminosyra) nästa gång för att förbättra upptaget. Då kanske du får lika bra effekt till och med på en lägre dos än du tar nu till och med 🙂 Lycka till!

  Kram! / Boel Björkenwall
  Auktoriserad Hälsorådgivare, Inspirationskonsult mm.
  ———————————
  boel@viabilty.se

 20. sorry….nu skrev jag ”Lars:” – Leif menade jag förstås att kommentaren var till, blandade ihop förnamnet med efternamnet där 😉

 21. Alexander: Intressant att höra om din erfarenhet – det är inte första gången jag hör det!
  Helt ärligt så kan jag säga att det är få saker som jag har rekommenderat så ofta genom åren och som så många brukar må så bra på som ett enkelt magnesiumtillskott. Det har hänt otroligt ofta att folk glatt berättar att de plötsligt har blivit av med en radda olika hälsoproblem. Ibland är lösningen enkel 😉
  Jag är övertygad om att magnesium har en väldigt viktigt roll att fylla för att förebygga hjärtsjukdomar. Det är få saker som jag tror är så enormt underdiagnostiserat som magnesiumbrist! Och visst att få leva länge och ha ett friskt hjärta bör ju också vara lyckohöjande i sig (*ler*)

  Man såg ju t.ex. i en studie att kalktabletter kan öka risken för hjärtinfarkt – för mig förefaller det logiskt eftersom kalk puttar ut magnesium som hjärtat behöver. Jag hade inte blivit förvånad om resultaten i studien hade blivit en helt annan om man samtidigt hade gett en vettig dos magnesium till försökspersonerna! Men det gjorde man tyvärr inte.

  Om man hade kunnat mäta magnesiumbrist i blodet på ett bra sätt, och det hade funnits en annan medvetenhet där inom läkarkåren så tror jag att vi skulle kunna göra mycket för allmänhälsan hos många! För hjärtat är en muskel. Och alla muskler i kroppen behöver magnesium för att fungera bra. Och visst, magnesiumbrist kan ju ge både hjärtklappning, högt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm och ökad risk för dåligt flöde i kärlen -så det är helt klart ett ämne med stor betydelse!
  Och visst är det ju så också att magnesium inte går att ta patent på och därför är svårt att tjäna så mycket pengar på. Det finns mer pengar för industrin att tjäna på att folk tar olika hjärtmediciner…….och antidepressiva medel….och nåt för magen….och nåt lugnande….och nån värktablett 😉 Personligen föredrar jag att lyssna på kroppen istället för att döva symtom och få onödiga biverkningar (*ler*)

  Jag talade för en tid sedan med en överläkare angående magnesium. Han hade nyligen upptäckt problemet och insåg då att det saknas en stor medvetenhet där inom läkarkåren och talade om att skriva om magnesiumbrist i läkartidningen för att uppmärksamma frågan. Jag vet faktiskt inte om han har gjort det än! Men jag hoppas det!

  Tack för dina kloka kommentarer! ¨

  Kram / Boel
  Auktoriserad Hälsorådgivare, Inspirationskonsult mm
  ——————————————-
  boel@viability.se
  http://www.viability.se

Leave a Reply