Chilla med chili

To much chili?

Många är dem som har erfarit chilins brännande effekt, men desto färre är nog medvetna om vilken påverkan den har på vårt välbefinnande. När vi äter chili och andra starka kryddor utsöndrar vi nämligen endorfiner, vilka skapar välmående.

Förklaringen ligger i att chilins kraftiga stimulering av smaklökarna får hjärnan att tro att munnen lider av en smärtsam sjukdom och därför behöver massor av endorfiner för att dämpa smärtan. Ibland kan det alltså vara positivt att luras.

Chili är en av de kraftigaste endorfinutlösarna, faktiskt så stark att ämnet kapsaicin från chili används som smärtstillande medicin. Forskning visar också kapsaicin vidgar luftvägarna och gör det lättare att andas. Bra om man är förkyld alltså! En studie har också visat på att kapsaicin, genom en rad mekanismer, stoppar spridningen av prostatacancerceller. Även forskare vid Nottingham Universitet i England har upptäckt att ämnet kapsaicin i chili dödar cancerceller.

”Men, men…” tänker du kanske; ”inte kan jag som är så känslig i munnen stoppa i mig chili”. Lugn, bara lugn! Du behöver inte vara värsta eldslukaren som trycker i dig den ena chilifrukten efter den andra för att dra nytta av chilins alla fördelar. Är du känslig kan det faktiskt räcka med en liten gnutta chili för att få endorfinerna att dansa salsa.

En riktigt dunderkur mot förkylning är ”djävulspasta”. Receptet är för en person, men du kan lätt mångdubbla det.

* Värm upp 1/2 deciliter olivolja.
* Pressa i en stor vitlöksklyfta.
* Blanda i minst en tesked sambal oelek (indonesiskt kryddpasta med röd chili som huvudingrediens).
* Hetta upp.
* Blanda med en portion pasta, en halv hackad grön paprika och en bunt hackad persilja.

Smaklig måltid! 🙂

Ludvig Lindström

5 Responses to “Chilla med chili”

 1. Lars skriver:

  Mycket intressant Ludvig!
  Jag har några liknande grejer, men har ingen koll på hur vetenskapligt bekräftade de är:
  Själv är jag vinterbadare. Jag och många med mig har upptäkt att man aldrig blir förkyld under perioder då man vinterbadar minst 1-2 gånger i veckan. Lite av samma sak: Kroppen tror att det är katastrof och går till motattack.
  En gång när jag skulle på skidsemester, så blev jag förfärligt magsjuk och trodde hela veckan skulle bli förstörd. En klok gumma rådde mig att svepa en rågad tesked vitpeppar och svepa i ett drag. Det var förfärligt, inte bara den brännande styrkan, utan jag blev så snustorr i munnen att jag knappt kunde svälja det, men den positiva effekten var närmast mirakulös.

  /Lars

 2. […] Slutligen ett tips inför helgen: Ta lite chili i fredagsmiddagen, och bli en lyckligare människa! Läs hur och varför på Lyckobloggen. […]

 3. Lijep skriver:

  Vad bra! Jag som älskar Chili! 🙂

 4. jan sjöstedt skriver:

  Jag instämmer med Lars!
  Mkt intressant information Ludvig!
  Har Du mer information om den vetenskapliga undersökningen, som visar på att kapsaicin har en spridningshämmande effekt på prostatacancerceller?
  Mvh/Jan

 5. Tack Jan!

  Här är lite mer information om det hela: http://cancerres.aacrjournals.org/content/66/6/3222.long

Leave a Reply