Äldre, rikare och lyckligare?

Kan pengar köpa lycka? Både ja och nej. Pengar kan inte köpa dig lycka men gör det möjligt att skaffa de materiella saker som ger livskvalitet. Pengar skyddar dig inte från sjukdom men den som har hög inkomst, har ofta också många bra kontakter och ett stort nätverk kan kanske dämpa sjukdomsframkallande stress.
Professor Suzanne Skevington från Bath University föreläste i februari vid Auckland University of Technology, New Zeeland. Hon talade om de 24 områden som världen över har identifierats som viktiga för människors livskvalitet av Världshälsoorganisationens Quality of Life (WHOQOL) Group. Dit hör till exempel sömn och vila, god självkänsla, sex och hemmiljö. De 24 områdena har delats in i sex grupper: fysisk hälsa, psykisk hälsa, grad av självständighet, sociala relationer, miljö och andligt liv.
Läser på nätet i NZ Herald News att i en undersökning beställd av Business Council for Sustainable Development tillfrågades drygt 1 000 personer om sin livskvalitet. De som tjänade 200 000 dollar eller mer om året uppgav alla att de kände mycket hög livskvalitet. Medan de som endast tjänade 20 000 dollar eller mindre i hög utsträckning uppgav att de kände låg livskvalitet.
Äldre människor, 75 år eller mer, var mest benägna att svara att de upplevde hög livskvalitet. Professor Rex Billington vid Auckland University of Technology menar att detta överensstämmer med hans egen forskning som visar att människans livstillfredsställelse tenderar att öka med stigande ålder och högre inkomst.
Görel Kristina Näslund
1224079_money

4 Responses to “Äldre, rikare och lyckligare?”

 1. Lars skriver:

  Det är andra gången jag ser att lyckan kommer efter 70-75 års ålder. Jag har lätt att förstå att man kan bli lyckligare efter 65 års ålder. Då minskar ju kraven väsentligt. Även flera år före detta minskar kraven. Barnen flyttar hemifrån och det blir inte heller lika viktigt med karriären när man bara har några få år kvar.

  Men varför ökar lyckan ytterligare när kroppen börjar säga ifrån i 70-75 års åldern???

  Det där med pengar: Multimiljardären Akelius skriver i en bilaga till Dagens Industri under veckan att han avråder folk från att samla på sig en massa miljarder. Det ger inte lycka anser han, helt enligt forskningens resultat. Akelius anser att ”några miljoner” räcker och det är vad han vill att barnen skall ärva.

  /Lars nästan 62 år och ser fram emot en lycklig ålderdom

 2. Filip Fors skriver:

  Görel och Lars. Kommer ni på lyckokonferensen i Skövde? 🙂

 3. Lars skriver:

  Filip

  Jag planerar för det

  /Lars

 4. Hej, jag har just hittat er sida (via tidningen PS) och skrivit ett inlägg i min blogg som länkar till er. Min blogg läses av ca 600 personer varje dag, mest unga mammor. Ser fram emot att följa bloggen i fortsättningen!

Leave a Reply