Hellre smal än lycklig?

USA-hemsidan 43Things kan användarna lägga upp en lista på sina livsmål. Att gå ner i vikt är det klart vanligaste målet. Att bli lycklig kommer först på femte plats, precis före att skaffa en tatuering 🙂

Men handen på hjärtat – hur många är verkligen hellre smala och olyckliga, än tjocka och lyckliga? Forskningen ger inte något stöd för att lägre BMI skulle öka lyckan.

Eller är det för att så många redan är lyckliga som det inte behövs som livsmål? Då skulle ju lyckligare kunna vara ett mål istället, men det finns inte ens med på listan.

Här är listan på de 20 vanligaste livsmålen som användarna på 43things har angett:

1. Gå ned i vikt

2. Sluta skjuta upp saker

3. Skriva en bok

4. Bli kär

5. Bli lycklig

6. Skaffa en tatuering

7. Dricka mer vatten

8. Gifta mig

9. Resa jorden runt

10. Åka på en resa utan fastställt mål

11. Se ljuset i norr

12. Lära mig spanska

13. Spara mer pengar

14. Kyssas i regnet

15. Fotografera mera

16. Skaffa nya vänner

17. Lära mig spela gitarr

18. Köpa ett hus

19. Bli kvitt mina skulder

20. Läsa fler böcker

Göran Hådén

Tags: ,

14 Responses to “Hellre smal än lycklig?”

 1. Mr Profit skriver:

  Jag tror de flesta har lycka som metaönskemål, men just listskrivandet triggar dem till lite mer konkreta önskemål. Jag tror ju de flesta vill bli kära för att bli lyckliga, och inte bara rent allmänt för sakens skull. Det faktum att vissa har röstat in ”bli lycklig” på listan ska nog inte ses som att alla har ”lycka” och ”smalhet” på samma nivå i önskehierarkin och att de skulle vara komplementära.

 2. Mac skriver:

  ”Se ljuset i norr” var en intressant översättning tycker jag. 🙂

  Sedan så kan man också konstatera att folk på den här listan inte verkar mena vad de säger. T.ex. så kan vi nog anta att de flesta svaranden har möjlighet att åka på en resa utan mål om de så önskar, men de låter bli att göra det för att de vet att de får roligare per spenderad tid och resurser om de planerar lite inför resan. Därmed tror/säger de sig vilja något som de ju bevisligen inte vill när det kommer till kritan.

 3. Dr.Jan.Banan skriver:

  Skulle listan ha publicerats för 15 år sen då merparten av Internets användare råkade inneha BMI 35+ skulle resultatet inte varit så konstigt. Sannolikt kan man väl idag finna en korrelation mellan ökad BMI och kraftigt konstant användande av Internet som dagssyssla frågan är dock om denna lista är representativ för just dessa användare…
  En annan måttstock på övervikta Internet-nördar är att de också mer sannolikt inte värderer begreppet ”lycka” i sig. Begreppet är för känslomässigt handikappade svårare att fatta än den reella konkreta bilden av kroppsideal.

 4. Lars skriver:

  Nr 14: Kyssas i regnet, tycker jag var gulligt, men man kan undra hur en sådan kommer med på listan? Fanns det angivna alternativ att välja mellan?

  Kram i regnet
  /Lars

 5. Filip Fors skriver:

  Lustigt att gå ner i vikt är etta på listan, kanske är detta det mål som har minst betydelse för lyckan av de målsättningar som finns på listan?. Det ger knappast ens en temporär lyckoboost då viktförändringar i regel går sakta och en anpassning hela tiden sker. Om det gick att tappa 10 kg över en natt kunde det i alla fall ge en temporär effekt.

 6. Håller med om att går ner i vikt inte ger nån direkt ökad lycka, om man nu inte är extremt fet och knappt kan röra sig. Då borde ju en viktminskning kunna medföra en rad fördelar som att t ex få tillbaka sitt eventuella sociala liv.

  Men konstigt är det nog inte att viktminskning rankas som nummer ett. Reklam och media överöser ju oss med hur viktigt det är att vara smal och att gå ner i vikt. De vill få oss att tro att vi inte duger som överviktiga.

 7. Lars skriver:

  Jag håller med Ludvig
  Det finns idag extremt kraftiga kulturella ideal att kvinnor skall vara smala och ha stora bröst. Konstigt att inte det senare fanns med också. Det är många som gör stora uppoffringar för att gå ner i vikt och ett fåtal förstör sina kroppar för att operativt förtora brösten med stor smärta och till hög kostnad.

  Här har vi ett av flera viktiga budskap som lyckoforskningen måste missionera om. Sedan ska vi dock vara lite vördsamma också. Lyckoforskningen undersöker bara det statistiska genomsnittet. Jag är ”övertygad” om att det finns enskilda individer, som lider över sina kroppsformer och faktiskt skulle bli lyckligare om de kunde ändras till det bättre.

  /Lars

 8. Armen skriver:

  Kul…Skrev om detta i ett av de första inläggen här på bloggen. 🙂

  http://www.lyckobloggen.se/?p=314

 9. Göran Hådén skriver:

  Här är en länk till hela listan (100 mål):
  http://www.43things.com/zeitgeist/popular_goals

  Om man lägger ihop ”go skydiving” med ”skydive” så kommer fallskärmshoppning på elfte plats. Det finns även fler som bör räknas ihop.

  Här är också en lista på de 100 vanligaste målen som sidans användare har satt upp OCH uppfyllt:
  http://www.43things.com/zeitgeist/completed_goals

 10. Lars skriver:

  …och som ett litet kuriosum från Görans länk till uppställda och uppfyllda mål:
  nr 31: Loose weight 2558 people
  tätt följt av:
  nr 34: Be happy 2507 people
  Så bra då, de har redan blivit lyckliga. Då var det fixat!?!
  Nej man får nog inte ta listan för allvarligt

  /Lars

 11. Maria skriver:

  Svarar man inte snabbt på sådana här frågor och tar det som pumpas ut som ytliga lyckomål i samhället? Som att gå ner i vikt. Jag tycker det var intressant att ”Sluta skjuta upp saker” kom på andra plats. Får en känsla av att många skjuter upp att gå ner i vikt…

 12. Göran Hådén skriver:

  Givetvis bör man ta listan med både en, två och tre nypor salt – det är ju ingen vetenskaplig undersökning. Däremot har den uppenbarligen fungerat väl som diskussionsunderlag 🙂

 13. Tommy skriver:

  Kan ju vara så enkelt som att dom som redan är lyckliga inte tog med det på sina listor och att fler är överviktiga än olyckliga. 🙂

 14. Liv Larsson skriver:

  Som gammal matmissbrukare tänker jag som så att det viktiga ofta inte är att gå ner i vikt eller att vara smal. men vi TÄNKER att det är det. Och många av oss torteras ständigt av ideerna att bara vi vore smalare så vore vi lyckligare och vi tänker oss att när vi bara har blivit smala så får vi också FRID från denna inre tortyr. så det kanske är frid med oss själva många egentligen söker och vi har blandat ihop det med ett smalare yttre.

Leave a Reply