Vad skulle du göra med 215 miljoner?

Frågan i rubriken ställs idag i diverse tidningar med anledning av den största spelvinsten någonsin i Sverige. Det är intressant att analysera de idéerna mot bakgrund av vad lyckoforskningen lär.

Många miljonvinnare lyckas inte alls omsätta sin plötsliga rikedom i ökad lycka på sikt.

Vinnaren själv uppger att han vill gå ner i arbetstid och skaffa bättre biljetter till hemmamatcherna för favoritlagen i fotboll och ishockey, vilket låter som relativt bra idéer sett till lyckoforskningen, om än inget man gör av med 215 miljoner på 🙂

Själv skulle jag skänka bort det allra mesta till välgörande ändamål. Utöver det tycker jag att miljonvinnaren kan investera en femtiolapp i boken Lyckans verktyg och läsa den och lyckobloggen på sin ökade fritid 🙂

Göran Hådén

Intressant? Läs vad andra bloggare har att säga om och

Media: SvD, GP, AB, HD

Tags: ,

8 Responses to “Vad skulle du göra med 215 miljoner?”

 1. Filip Fors skriver:

  Låter vettigt att skänka bort det mesta! Jag skulle nog även göra en jättestor lyckostudie för pengarna samt unna mig ett SPA-besök med massage minst en gång i veckan. 🙂

 2. Glöm inte Charity International! 😉

 3. Filip Fors skriver:

  Det ligger ju under rubriken ”välgörenhet” 🙂

 4. Marie skriver:

  Spontant tänker inte jag på några inköp jag skulle göra (förutom lägenhet kanske, eller bygge av passivhus) utan mer friheten det skulle ge. Det skulle eliminera den ständiga oron om hur man ska klara ekonomin. Sedan skulle man antagligen jobba ändå, med roliga saker, antagligen gratis.

 5. Göran Hådén skriver:

  Risken är att 215 miljoner skulle göra att man börjar oroa sig för hur man ska placera och använda pengarna, eller att man köper en massa saker för pengarna som sedan tar en massa tid och energi att sköta om och tänka på. Det kan också bli en del problem i relationen till släkt och vänner.

 6. Lars skriver:

  Jag håller med Göran. 215 miljoner minskar inte oron för ekonomin eller gör livet mer problemfritt. Jag skulle föredra att vinna 10 miljoner. Redan att fördela ut 200 miljoner till välgörenhet är ett stort och tungt ansvar. Det är för mycket pengar för att inte göra det med största omsorg och ansvarskänsla.
  För 10 miljoner skulle jag betala av egna och barnens bostadsskulder. Ge mig själv och barnen ett extra reservkapital, skapa ett avkastningskonto reserverat för upplevelser och minska min arbetstid.

  /Lars

 7. Per skriver:

  Jag skulle nog använda nästan alla pengarna till att främja framtagandet av övermänskligt intelligent och vänlig AI (artificiell intelligens). Många väldigt bra dataprogrammerare jobbar idag för sin brödföda med helt andra uppgifter, men skulle gärna jobba med att ta fram friendly AI om det fanns jobb inom det. Jag skulle helt enkelt skapa sådana jobb, med nästan alla de 215 miljonerna. Vänlig övermänsklig AI är särskilt viktigt att ta fram å det snaraste, så att inte ”ovänlig” dito hinner utvecklas först och exempelvis förinta allt kännande liv. Att ta fram övermänskligt intelligent och vänlig AI är det enda människan någonsin behöver göra. Alla andra problem – klimathotet, energifrågan, hur man maximerar lyckan etcetera – kommer denna AI vara mycket bättre på att hantera och lösa än vad någon människa idag är. Det är tidsslöseri att vi människor idag med vår ännu relativt låga intelligensnivå försöker lösa sådana problem själva, – det är som om en treåring skulle försöka köra bil själv istället för att be någon vuxen köra.

 8. Mike skriver:

  Glömm inte mig.

  Hahahaha jag skulle satsa på innovation som kan förändra världen till det bättre.

Leave a Reply