Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 5 och 6 – Att vårda sociala relationer och göra snälla handlingar

Temat för de kommande två veckorna är att vårda och utveckla sociala relationer samt att göra snälla handlingar. Ett av de viktigaste resultaten från lyckoforskningen är den positiva betydelse de sociala relationerna har för lyckan. Att umgås med människor vi tycker om tillhör för de flesta människor livets höjdpunkter, likaså har experimentstudier av bland annat Sonja Lyubomirsky visat att snälla handlingar har positiva effekter på lyckan. I kapitel 5 i Sonjas bok kan du läsa mer om forskningen kring snälla handlingar och sociala relationer (sid. 119-142). Nedan följer veckans uppgifter:

–    Snälla handlingar (1 dag): Välj en dag i veckan då du gör en speciell, ny, god gärning för någon annan människa, alternativt tre till fem ”vanliga” goda gärningar. En av de snälla handlingarna ska vara en ”dold” handling, alltså en snäll handling som ingen annan märker att du gör. Vi gör ofta snälla saker för andra i vardagen, tanken med denna övning är att gå ett litet steg längre och göra ”extra” snälla saker en gång i veckan under de kommande två veckorna.

Några saker att tänka vid strategin: Hjälp inte folk som inte vill bli hjälpta, förvänta dig inte tacksamhet för det du gör och gör inget du egentligen inte vill göra.

Exempel på snälla handlingar kan vara:
Städa hemma (om du bor med någon annan)
Ställ upp för någon som behöver hjälp med något
Bjud någon på middag
Ta dig tid att prata med någon som är nere
Skänk pengar till välgörenhet
Ont om pengar? Ge bort tid!

–    Vårda dina sociala relationer: Försök att praktisera detta i din vardag under de närmaste två veckorna: Bekräfta dina vänners eller din partners framgångar genom att lyssna intresserat och entusiastiskt när de berättar om något positivt som hänt dem själva (stort som litet). Forskningen kring framgångsrika parrelationer har visat att lyckliga kärlekspar är särskilt duktiga på att bekräfta och intressera sig för varandras medgångar. När din vän eller partner berättar om något positivt som hänt, besvara detta aktivt och intresserat och försök leva dig in i hur kul det måste vara för henne eller honom. Martin Seligman berättar mer metoden i denna korta video.

Vi önskar alla en glad och lycklig påsk! 😀

Lena, Jesper, Feliks och Filip

Leave a Reply