Lyckohets?

SVT:s Kobra ägnade ikväll sitt program åt att kritisera övertron på positivt tänkande och att det tjänas stora pengar på råd som inte fungerar så bra som utlovat.

Liknande kritik framkommer ibland och visst, det finns en social press att vara lyckad och massor av självhjälpsböcker som bara delvis råkar stämma överens med forskningen. Men varför fördjupa sig i sådant, när det finns gott om seriös lyckoforskning?

Självklart är inte positivt tänkande någon mirakelkur som alltid fungerar för allt, men lika självklart kan det ändå vara värdefullt ibland.

Att bli lyckligare mer än tillfälligt är ett långsiktigt projekt som kräver att man engagerar sig. Därför kan det vara problematiskt när dagspressen populariserar den positiva psykologin och försöker ge några enkla råd för hur man blir lyckligare, vilket till och med kan stjälpa mer än hjälpa. Michael Horvath bloggar läsvärd kritik på Hjälp mot självhjälp.

Att den positiva psykologin sprider sig över världen är väldigt bra. Men som med allt annat så gäller det att vara på sin vakt mot de som hänger på en framgångsvåg för att tjäna enkla pengar utan att värna om vad det verkligen handlar om.

Göran Hådén

Tags: ,

9 Responses to “Lyckohets?”

 1. John skriver:

  Håller helt med! Märkligt att positiv psykologi inte nämns en enda gång under hela inslaget!

 2. Lars skriver:

  Här lyser såväl Sonjas bok som den här bloggen som vackra blommor. Bägge är ett under av kombinerad saklighet och kortfattad lättillgänglighet i trivsam förpackning.

  /Lars

 3. Filip Fors skriver:

  Programmet finns att se här: http://svtplay.se/v/1938208/kobra/del_2_av_11

  Visst kan kritiken mot självjhjälpsindustrin vara befogad ibland. Särskilt tesen om att positivt tänkande botar cancer och annat påhitt. Men frågan är om inte detta är en karikatyr av branchen som helhet och kanske inte en representativ tolkning? Jag undrar hur många av de som kritiserar industrin som faktiskt läst några av de böcker som de spyr galla över? Serietecknaren i programmet raljerade över Mia Törnblom,, har han någonsin läst en bok av henne kan man undra? Jag får känslan av att vissa av kritikerna till självhjälpsindustrin många gånger är minst lika ytliga som den grupp de själva kritiserar.

 4. Lars skriver:

  Jag vet inte vad som är korrekt språkbruk, men jag upplever att positiv psykologi är något mycket bredare och djupare än bara positivt tänkande, som de talar om i TV-programmet.
  Att bara slå bort alla problem med positivt tänkande, kan kännas lite ytligt och amerikanskt.
  Den positiva psykologin innehåller så mycket mer: Fokus på vänner, aktiviteter, mål, mindfulness, meditation o.s.v.

  /Lars

 5. Filip Fors skriver:

  Ja, inom positiv psykologi är ju positivt tänkande bara en av många tekniker för att uppnå högre lycka. Visst är det amerikanskt och ”ytligt” att överdriva betydelsen av att tänka positivt, det gäller att hitta en lagom nivå. Jag har dock svårt att se att människor i allmänhet skulle vara för positiva? Bara för att det finns vissa problem med en företeelse betyder det heller inte att alternativen skulle vara bättre. Man ex. tänka sig att det finns nackdelar med mer positivt tänkande men att fördelarna väger över.

 6. Göran Hådén skriver:

  Positivt tänkande KAN faktiskt påverka hur personer med cancer och andra sjukdomar mår, men man ska inte överdriva denna möjlighet.

 7. Lars skriver:

  Filip:
  Jag har också svårt att tänka mig att människor i allmänhet skulle vara för positiva, men vi är väldigt olika som individer när det gäller inställningen till positivt och mindre positivt tänkande. Själv både är jag själv och trivs med andra som är positiva men jag känner tydligt igen två personlighetsgrupper:
  1. De som, likt i filmen, har lättare att öppna sig mot någon som berättar om sina problem.
  2. De som verkar ha behov av att skydda sig för en potentiellt negativ framtid genom att förbereda sig på det värsta.
  Det är för mig inte tydligt om dessa två grupper behöver denna negativa attityd för sin ”livsjämvikt” och ”inre ro”, eller om de är i behov av mer positivt tänkande. Min erfarenhet (såsom också visas i filmen) är att dessa två kategorier snarare blir lite småförbannade på som är positiva.
  Vad tror/tycker/vet ni?

  /Lars

 8. Filip Fors skriver:

  Håller med! Grupp 2 nummer två påminner lite om värdet av att ibland skruva ner förväntningarna. En nackdel med positivt tänkande kan vara att de leder till för höga förväntningar.

 9. Vladimir Ilyich Ulyanov skriver:

  Stackars får…

Leave a Reply