Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 3 – Mindfulness

2010.03.15 Mindfullness Martin 003
I veckan testar vi på mindfulness! 🙂 Som en introduktion till veckans tema föreläste Martin Södermark om mindfulness igår på Universitetet (på bilden t.h.). Martin är snart färdigutbildad psykolog som har studerat psykologi i både Costa Rica och Sverige i snart 6 år. Han har sedan långt tillbaka varit engagerad inom buddhism samt spirituell meditation och under se senaste åren utvecklat ett brinnande intresse för Mindfulness och psykoterapi.

Lyubomirsky tar inte upp Mindfulness specifikt, däremot kan ni läsa mer om att leva i nuet i Kapitel 7, vidare tas meditation upp i kapitel 9.En kort introduktion till mindfulness via nätet hittar du här.

Veckans uppgift som Martin gav är att praktisera medveten närvaro under en aktivitet varje dag. Det kan vara samma aktiviteter varje dag eller olika aktiviteter under veckan, välj själva vad som passar bäst. När du praktiserar mindfulness, försöka att rikta din uppmärksamhet mot den aktivitet du håller på med och var närvarande. Det gör inget om tankarna glider iväg, det är helt normalt. Se tankarna, släpp dem och återgå till aktiviteten. Martin föreslog även att det kan vara bra att välja aktiviteter som inte är för svåra att praktisera medveten närvaro i.

Exempel på aktiviteter som Martin föreslog var:
Mindfulness vid…
måltider
tandborstning
diskande
promenader (mindful walking)
när du väntar på något/någon (breathing space)

Lycklig vecka!

Önskar

Feliks, Jesper, Filip och Lena

Leave a Reply