Minimalism, vägen till ett lyckligare liv?

Minimalism bildMinimalism handlar om att bli av med det onödiga. Att lämna plats och tid för det som verkligen leder till mer nytta och glädje. Kvalitet framför kvantitet.

En minimalistisk livsstil är inne igen. Jag skriver ”igen” eftersom vi egentligen har levt minimalistiskt under största delen av vår mänskliga existens. Jag menar, hur mycket prylar  och möbler kunde våra förfäder, jägare och samlare, bära med sig?  Vi levde i små hyddor, hade några få verktyg och vapen samt ett par klädesplagg. Möjligtvis någon smycke eller andra personliga saker som visade vem vi var och vart vi hörde. That’s it.

Minimalism var en viktig faktor för vår överlevnad. Mindre och enklare saker var lätt att flytta eller skaffa på nytt ifall de blev förstörda av andra människor, rovdjur eller naturkatastrofer. Det är först på senare tid som riktiga hus med riktiga möbler och prylar började byggas (och fyllas). Vi är inte förberedda på att äga mer än vi och vår familj klarar av att dra med oss. Hela stressfenomenet idag bygger på att vi har, gör och tänker mer än vi är skapta för att klara av.


Jag har flyttat några gånger de senaste åren och även om jag anser att jag är mer minimalist än de flesta i min omgivning, så blir jag ändå förvånad över hur många grejer jag har, varje gång det är dags att packa. Saker som ska slängas eller delas ut, saker som jag inte använder. De upptar plats och tar tid och energi att underhålla (och flytta).

Hur mycket saker behöver vi egentligen? Jag läste om människor som försöker leva med färre än 100 saker. Se länken:

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1812048,00.html

De flesta av oss önskar/klarar inte av att leva med bara 100 saker, men det är principer bakom minimalismen som är viktiga och som alla kan ha nytta av. Genom att minimera och sluta skaffa det onödiga får vi mer tid och plats för det som är viktigt. Vi får mer glädje och upplever mindre stress över att behöva tjäna ihop, köpa, underhålla, försäkra, och så småningom köra i väg och sälja eller slänga saker. Japp, någon gång ska vi ändå bli av med allting.

Den som har flest saker när han dör vinner


Fyra principer för ett ”mer” minimalistiskt liv:

1. Börja med att inse att du redan har tillräckligt!

Om vi skulle skriva ner en lista över saker vi egentligen behöver så skulle den garanterat inte vara lång. En del grejer har vi bara för att vi förväntas ha dem. Vi vill helst ha det alla andra har, fast helst bättre (fler, större, dyrare, starkare, nyare)


2. Bli av med saker som du inte behöver/använder!

Det mesta som du inte har använt på ett par år kommer du troligtvis aldrig använda igen, och om du skulle behöva det någon gång går det alltid att låna, hyra, eller i värsta fall köpa på nytt (och sälja igen).


3. Sluta köpa nya saker som du inte verkligen behöver!

En populär minimalistisk metod för att undvika överkonsumtion  är att vänta några veckor innan man köper något. Forskningen visar att ”lust” att handla avtar med tiden och vi inser att vi egentligen inte behöver den där prylen längre, att det bara var en impuls.


4. Använd, ordna och underhåll det du redan har, dagligen.

Allt du redan har borde användas ofta och mycket, helst med glädje och närvaro. Det du har ska också ha sin plats, sitt egna lilla hem. Vänj dig vid att ställa tillbaka det du har använt (lättare skrivet än gjort). Stök skapar stress och obalans, medan fria ytor är lättare att hålla städade, och de ger oss en känsla av harmoni.

Att lycka inte handlar om det materiella har vi redan förstått här på Lyckobloggen. Nu gäller det bara att hitta nya vägar till det som egentligen gör oss lyckligare. Genom att följa de minimalistiska principerna kommer man en bit på vägen.

“The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.”

– Socrates

P.S. En passande låt: ”Sociaty av Eddie Vedder, soundtrack från filmen ”Into the wild”.

Se/Hör den här: http://www.youtube.com/watch?v=gYlgrLbsqAg

Armen Doslic
E-post: armen_doslic@hotmail

Tags: ,

16 Responses to “Minimalism, vägen till ett lyckligare liv?”

 1. Lars skriver:

  Inom industrin finns det ett begrepp lean. Man talar t.ex. om lean production. Det går ut på att studera vad som verkligen är värdeskapande och fokusera på det och skära ner på allt annat. Ersätter man minmalistiskt med lean i Armens text, så funkar den bra i industriella sammanhang också. Vi har ett par som undervisar i lean på jobbet. Jag ska ta med texten och lyssna på deras åsikter.

 2. Jesper skriver:

  Att flytta öppnar verkligen ens ögon för det här. Har bytt attityd från hamster till minimalist efter att ha fått konka ett tusental böcker mm fram och tillbaka i sönderfallande flyttkartonger när jag hyrde ut min lägenhet i höstas…

  Det bidrog dessutom till lärdomen att leva ett halvår i ett främmande land med kanske 100 saker och inse hur bekvämt det minimalistiska livet var.

  Nu gäller det bara att slå slag i saken och verkligen göra sig av med alla prylar…

 3. armen.doslic skriver:

  @Lars: Det var en bra jämförelse, då Lean Production syftar på att få ut mest värde för minst tid, energi och plats. Toyota är specialister på ”Lean” och det kanske bero på Japans långa ”Zen tradition”. Minimalister hämtar mycket inspiration från Japan och andra asiatiska länder… 🙂

 4. Nathalie skriver:

  Hej!
  Jag arbetar som chefredaktör på en nystartat sajt som heter Resa I Sverige (Premiär inom tre veckor).

  Detta kommer att bli en komplett guide över vårt lands fantastiska mat- nöjes- och turistattraktioner. Men det unika med oss, om du jämför med andra typer av reseguider, är att en stor del av sajter utgörs av bloggare. På detta sätt blir sidan ”levande” och du som besökare kan ha en ”relation” till det som skrivs genom att kommentera bloggar och sedan få offentliga svar.
  Skulle DU vara intresserad av att bli en av våra bloggare, där du tar dig an temat ”resor” och allt som kan ha med detta att göra? Skriv om allt som gör dig lycklig i Sverige 🙂 Skriv om dina tankar och åsikter, recensera dina upplevelser! Skriv om saker som kan tänkas vara relevant för turister i Sverige!

  En stor del av vår verksamhet är att vi värnar om miljön och kommer att samarbeta med olika miljöorganisationer, vilka annonsintäkterna från din blogg kommer att gå till. Detta handlar alltså om välgörenhet för din del.

  Verkar detta intressant? Återkoppla till mig på nathalie@resaisverige.se för vidare information.
  MVH Nathalie

 5. armen.doslic skriver:

  @Nathalie

  Hej. Vilken kul idé.

  JAG bloggar gärna på er sajt. Resor = Upplevelser = Lycka 🙂

  Här är en spännande studie som har tittat på samband mellan lycka och upplevelse.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090207150518.htm

  /Armen

 6. John skriver:

  Håller verkligen med! Jag älskar variation och har de senaste åren trivts väldigt bra med att i princip aldrig bo längre än 6 månader på ett ställe – något jag aldrig skulle orkat med om det inte var så att allt jag tar med mig ryms i en taxi.

  Vi har förresten också skrivit en text på temat lycka & konsumtion av upplevelser på Psykologifabriken:
  http://www.psykologifabriken.se/kop-dig-lycklig-med-upplevelser/

 7. Lijep skriver:

  Sprang precis på den här bloggen när jag skrev om ämnet minimalism. Vilken trevlig blogg.. här kan man hitta bra inspiration till ett lyckligare liv!

 8. Vad kul att du gillar loggen! 🙂 Tipsa gärna andra om den också.

 9. […] Hur mycket saker behöver man egentligen? Jag läser olika bloggar och det finns de som driver minimalismen till att leva med 100 saker eller ännu färre. Det är klart att det är lättare att packa ihop sin väska då och bara flytta om man vill, men så extrem vill jag inte bli. Jag är nöjd om jag får det mindre rörigt runt mig. Det är alltså principen bakom minimalismen som jag försöker ta till mig. Här är en lista som jag har lånat av Lyckobloggen. […]

 10. Helena Mattsson skriver:

  Lycka är verkligen att bli medveten över de val vi gör i vårt liv…..vad som är viktigt.

 11. Lenaohlen skriver:

  Hej
  jag har nyss startat en blogg och jag är inspirerad den här sajten. I mitt första inlägg har jag citerat lyckobloggen och skrivit om de olika principerna. Jag hoppas att det är ok. Jag har gjort en länk tillbaka hit.

  Jag ser fram emot resan mot ett mer minimalistiskt liv.
  Lena

 12. Seotjejen skriver:

  Vilket fantastiskt inlägg och vilken trevlig blogg! Kommer definitivt att bokmärkas 🙂

 13. Andersson skriver:

  Man behöver inte titta på Asien för att leva ett minimalistiskt liv, asiater är ju inte direkt kända för att vara minimalister. En inspirations källa borde vara alla eremit munkar och nunnor och den Traditionen som lever här i Europa. Javisst de är religöst, men vad är då inte zen traditionen. ; )

 14. […] har tidigare skrivit om att leva minimalistiskt för att öka sitt välbefinnande. Studier på senare tid visar också att det ligger en hel del i […]

 15. Andreas skriver:

  Hej Armen,

  Du har skrivit inspirerande. Jag har haft en utskrift av de fyra principerna och Socrates citat uppsatt ett år för att bli påmind ofta. För min del kvarstår än att konkretisera det hela mer i praktiken. Jag vill men det går sakta. Jag är övertygad efter bokläsning, artiklar, samtal och annat att min hälsa skulle må bra av att tillämpa minimalismfilosofi för att undgå stress. Om inte annat slappna av mer. Kan hända är så enkelt att jag bättre måste acceptera utgångspunkten: att det kan ta mer tid om man förutom uppväxt med uppfostran är en viss typ i generna som har en motverkande effekt?

 16. Tess skriver:

  Väldigt väl sammanfattande punkter 🙂

Leave a Reply