Ska vi ta hänsyn till djurens lycka och lidande?

BabyorangutanDet mesta här på bloggen har hittills mest kretsat kring människors lycka. Men hur är det egentligen med de andra djurens kapacitet att känna lycka och lidande? Jo, forskningen har visat att både andra däggdjur och fiskar kan uppleva smärta på i stort sett samma sätt som vi människor kan. Mycket tyder också på att de kan uppleva lycka.

Om det nu är på detta sätt, har vi då inte en moralisk skyldighet att också ta hänsyn till konsekvenserna för djuren när vi gör våra val? Varje år föds över femtio miljarder landlevande djur upp runt om i världen, bara för att hamna som mat på våra tallrikar. Mycket tyder på att de flesta av dessa djur har levt liv som kanske inte är värda att leva utifrån ett lyckoperspektiv.

Charity International öppnade nyligen en utställning om odlat kött på Malmö Museer. Tekniken har kommit så långt att man idag skulle kunna producera köttet på konstgjord väg istället för att som idag föda upp djur, med allt negativt som det medför. Folk skulle kunna fortsätta att äta kött samtidigt som växthusgaserna minimeras och djuren slipper lida. Det återstår dock fortfarande några små hinder, men forskarna räknar med att vi redan inom 5-10 år skulle kunna hitta någon slags köttodlingsprodukt i våra mataffärer.

labmeat

För att kunna odla fram kött utgår man oftast från stamceller som kan tas från till exempel navelsträngen hos ett nyfött djur. Dessa celler odlas sedan i en näringslösning och kan bilda muskelceller, fettceller eller andra typer av celler. Olika typer av celler kombineras ihop för att bli så kallat In Vitro Meat eller odlat kött.

Frågan är om folk är villiga att skippa djurköttet till fördel för det odlade köttet. Skulle du?

Ludvig Lindström

11 Responses to “Ska vi ta hänsyn till djurens lycka och lidande?”

 1. Det är rimligt att anta att det sammanlagda lidande människan orsakar andra varelser i betydligt högre grad drabbar djuren än andra människor, framför allt genom den enorma djurindustrin där djur plågas och dödas i miljontals dagligen. Detta kan vi undvika att vara en del av genom att bli vegetarian eller vegan. Jag skulle vilja hävda att ett sådant val av matvanor inte skulle påverka ens egen lyckonivå, åtminstone inte åt det negativa hållet.

 2. Lars skriver:

  Det vore intressant att se en livscykelanalys på In Vitro kött kontra kött från djur. Miljöengagerade personer anser att vi måste gå ifrån köttätandet. In Vitro kött kanske är lösningen? Om Kina skulle börja äta lika mycket kött per kapita som vi, så skulle inte den odlingsbara marken räcka till. Mycket spännande forskning verkligen!

  /Lars

 3. Sanna skriver:

  Jag kan ju tycka att folk borde det. Varför inte? Finns absolut inga argument som helst för att äta ”den riktiga varan” så genmanipulerad, tillsatsfylld och antibiotikasprängd som den är.

  Jag skulle nog inte gå från vegetarian till att äta odlat kött dock. Har liksom vant mig av det så det skulle kännas så himla fel, tror jag :S

 4. Jag har besökt forskningsanläggningen i Ås utanför Oslo där man försöker odla fram kött. Enligt en av forskarna där skulle man kunna få ner växthusgasutsläppen som animalieindustrin står för från 18% till ca 2% om allt kött som produceras med djur idag ersattes med köttodling.

 5. Lotta Fred skriver:

  Jag tycker In Vitro kött är ett jättebra alternativ. Det är förmodligen betydligt lättare att få folk att äta detta än att förändra sin livsstil och avstå från kött. Även om många förmodligen skulle vara skeptiska till en början, att de tycker det är onaturligt osv.
  Kan man samtidigt få ut mängder med information om hur djurhållningen ser ut så tror jag ändå att många skulle övergå till att äta odlat kött.

 6. erik skriver:

  viktigt inlägg. det kan ju också vara värt att tänka på att själva slakten rimligen står för en relativt liten del av lidandet djuren får utstå. så om det är minimering av lidande man är ute efter, bör man kanske inte bara se över sina kött-vanor utan också annat som är producerat av djur. ägg, mjölkprodukter och så..

  hade gärna hört mer om hur man kommit fram till det du inledningsvis skrev om djurs förmåga att uppleva smärta! hur har man testat detta?

  själv försöker jag vända utvecklingen mot en mer dräglig djurhållning, genom att bara köpa krav-märkta djurprodukter. detta samtidigt som jag försöker variera med helvegetariska alternativ.

 7. MatsRG skriver:

  En bra idé med odlat kött. Har någon provsmakat av de som håller på och forskar om det?

 8. Simon Rosén skriver:

  Det känns nästan lite onödigt omständigt att på konstgjord väg göra kött, bara för att folk är vana vid att äta det. Tänk er ett framtidscenario där allt kött är konstgjort. Hur förklarar man då för ett barn varför man har en lång komplicerad industriprocess för att få fram produkten de äter varje dag, och varför man inte bara får i sig proteinen från baljväxter. ”Ja, men det var så att förr i tiden åt många människor musklerna från döda djur som man hade haft instängda bara för att kunna döda och äta dem, men sen kom man på att det inte var så snällt mot djuren som du förstår. Dessutom var det dåligt eftersom det tog upp jättemycket mark och var dåligt för miljön. Fast eftersom folk var så tröga i sina vanor och inte ville gå över till annan kost, var man tvungen att på konstgjord väg göra något som liknade musklerna från döda djur. Man forskade och kom fram till något som var precis som att äta djurmuskler. De som hittade på det här fick folk att byta, och sen fortsatte folk att äta den produkten.”

  Hm…

 9. MatsRG: Forskningen har ännu inte kommit så långt att de har en färdig produkt som man kan få provsmaka. Man räknar med att det kan komma ut på marknaden om 5-10 år om allt faller väl ut.

  Simon Rosén: Tyvärr tror jag inte att majoriteten av världens befolkning kommer dra ner på eller sluta konsumera animaliska produkter enbart av etiska skäl. Det måste till något annat och detta annat skulle kunna vara odlat kött med alla dess fördelar.

 10. erik skriver:

  simon: vi har massa ”komplicerade industriprocesser” för annat också. hur ska vi förklara för våra barn varför vi gör bröd när vi skulle kunna äta vete direkt istället? låt mig försöka: ”bröd är godare”, ”omväxling förnöjer” och ”människan har kommit längre än att bara leva för att överleva”.
  folk äter inte kött för att dom tycker det är kul med djur som plågas, eller för att dom gillar några av dom andra nackdelarna..
  dock tycker även jag att det är absurt hur ”vi” i ljuset av alla nackdelar ändå inte verkar kunna ändra våra matvanor, trots att det enda (eller nästan enda) som talar FÖR köttätande är just smakupplevelsen.
  men förutsatt att man tar bort nackdelarna, som vi får anta/hoppas att man gör med invitro-kött, så är det väl bara att tacka och ta emot? ..på samma sätt som vi tackar för ALLA goda och etiskt försvarbara proteinkällor, oavsett om det är odlat kött, baljväxter eller genetiskt modifierade gurkor!

Leave a Reply