Lycka nu eller sen?

Ifall lycka är meningen med livet blir förståelsen för hur vi människor fungerar första steget för att vi ska finna den svårfångade känslan och tanken som kallas lycka.

Människan är byggd för att sträva. Jag sitter i stekande värme på Jamaica mitt i en resa jag längtat länge till och ser ut över hamnen där människor har fullt upp med att pyssla om och städa sina båtar. Att strävan efter något bättre, finare, renare är så pass ingrott i oss att vi inte intuitivt reflekterar över var drivet kommer ifrån – oavsett om det är för att få bort den irriterande fläcken på frukostbordet, att kämpa för en lite högre lön eller komma iväg till semestern. Syftet med strävan är ofta tanken av att må bra; antingen nu i stunden eller senare.

Skillnaden mellan de två sistnämnda kan ha en avgörande betydelse för välmående och framgång i längden. Innan jag avslöjar vilken, kika på följande:

Detta experiment genomfördes redan tjugo år sedan och forskarna följde sedan upp barnen för att se hur det gått för dem senare i livet. Det man fann var slående, de barn som väntat med att äta godisen hade kommit längre i livet i nästan alla avseenden. De mådde bättre, hade bättre relationer och till och med lägre BMI. Att förstå värdet i att belöna sig själv i framtiden istället för nu på en gång verkar vara en långsiktig och kraftfull lyckostrategi. (Dessutom får man fördelen av att ha något att se fram emot, vilket Micheal Dahlén i Nextopia propagerar är en viktig del av hedonisk lycka.)

Nästa inlägg kommer svara på hur vi hittar den hårfina balansen mellan lycka, i forma av positiva känslor, nu eller sen. Enligt forskning finns det insikter att hämta i vilken strategi som fungerar bäst.

Tills dess – ta hand om din (nuvarande och framtida) lycka.

Erik Fernholm

www.Lyckoaktivist.se

6 Responses to “Lycka nu eller sen?”

 1. Dr.Jan.Banan skriver:

  Finns det någon studie som visar på ett gott medeltal för HUR LÄNGE man bör vänta för att uppnå optimalt resultat av välmående och njutning i förhållning till det man sparar på?

 2. Lars skriver:

  Den inklistrade Youtubelänken fungerar inte. Kan du, Erik, skriva webbadressen i en kommentar.

  I boken Lyckligare av Tal Ben-Shahar menar författaren att man skall söka sig till de strategier som ger lycka både i nuet och framtiden. T.ex. driva en rörelse, som man är väldigt road av och som på lång sikt ger en god ekonomisk ställning.

  Om man istället gör uppoffringar i nuet för att nå fragång i framtiden, så kan man lätt hamna i ”ekorrhjulet”.

  Tal Ben är dock inte så bra på att hänvisa till bevis från forskningen.

  /Lars

 3. Filip Fors skriver:

  Intressant inlägg Erik! 🙂 Marshmellowsexperimentet är verkligen en klassiker. Förmågan att skjuta upp belöningar verkar vara relaterad till (eller närmast identisk med) ett av de fem stora personlighetsdragen ”Conscientiousness” (brukar ibland översättas till samvetsgrannhet). I de studier där man testat hur starkt sambandet är mellan detta drag och olika lyckomått brukar korrelationerna ofta vara svaga men positiva. Rätt använt torde dock denna förmåga kunna göra underverk. De flesta lyckostrategier som rekommenderas utifrån positiv psykologi och KBT kräver ju ofta viljestyrka och tålamod. Det kan exempelvis ta tid innan man lärt sig mediation och får ut positiva effekter av det o s v. Att bygga upp vanor kan ”ta emot” och vara svårt i början vilket kräver just denna förmåga.

  Lars: Jag tror Tal-Ben har en stark poäng där. Det är ju ganska poänglöst att vara strävsam och viljestark om de mål man strävar efter sällan ger utdelning i form av lycka. Dessa personer verkar hela tiden ”skjuta upp” lyckan och hinner i värsta fall aldrig uppleva den njutning de eftersträvar innan de dör. Dock kan man tänka sig att de – som Erik är inne på- njuter av att fantisera och drömma om framtiden. Det är även troligt att personer med hög ”samvetsgrannhet” kan göra mycket gott för andra människor även om de inte är så mycket lyckligare själva på grund av detta drag. Men allt är beroende av vilka värderingar som är utgångspunkten. Samvetsgranna personer är bra på att uppnå sina långsiktiga mål, om målen är lyckorelaterade och de vet hur de ska ta sig dit kommer de även bidra till mycket lycka.

  Så, hur kan människor bli bättre på att skjuta upp ”kortsiktiga” belöningar? Går det att träna upp?

 4. […] Experiment genomfördes redan tjugo år sedan och forskarna följde sedan upp barnen för att se hur det gått för dem senare i livet. Det man fann var slående, de barn som väntat med att äta godisen hade kommit längre i livet i nästan alla avseenden. De mådde bättre, hade bättre relationer och till och med lägre BMI. Att förstå värdet i att belöna sig själv i framtiden istället för nu på en gång verkar vara en långsiktig och kraftfull lyckostrategi. Citat från Lyckobloggen […]

 5. Per skriver:

  Kommit längre i livet,det låter präktigt.Vad är en bra relation?

 6. Linda skriver:

  Min fråga är hur mycket ungarna verkligen litade på att de skulle få en till om de väntade.

Leave a Reply