Kramas ofta och i minst sex sekunder

På söndag är det Alla Hjärtans Dag och som traditionen bjuder kommer vi i Charity International att dela ut gratis kramar runt om i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. I år kan den som vill även få sig en kindpuss.

Cats_3cats_hugSyftet med kampanjen är att uppmärksamma folk på vilken stor effekt, enligt forskningen, närhet och ömhet har på vårt välbefinnande. Vi vill sprida detta faktum och samtidigt göra vardagen lite roligare för de människor vi möter. Enligt mig är närhet och ömhet något det finns alldeles för lite av i vårt samhälle.

Visste ni förresten att det har forskats en hel del på kramar och att de har visat sig ha en stor positiv effekt på våra lyckonivåer? För att optimera flödet av oxytocin och serotonin, pekar forskning också på att kramen bör vara i minst sex sekunder. Det finns tydligen studier på allt 🙂

Ludvig Lindström

3 Responses to “Kramas ofta och i minst sex sekunder”

 1. Lars skriver:

  Bra Ludvig att du nämner oxytocin. Jag tycker det talas för mycket om serotonin i samband med artiklar om lycka. Oxytosin är minst lika spännande och enligt min subjektiva uppfattning lika viktigt. Och jag instämmer helt för min personliga del. Jag mår jättegott av att kramas och missar aldrig en naturlig chans till det. Sedan några veckor har jag mer medvetet tagit vara på möjligheter till att – på ett naturligt sätt – få fler kramar.
  Förra vecka gjorde jag en liten Googlesforskning på möjligheterna att öka oxytosinhalten på kemisk väg. Oxytosin kan man inte tillgogöra sig via tabletter, men däremot via sprutor eller inhalation. Sprutor ges nästan uteslutande för vissa amningsproblem, samt i samband med djuravel. Sedan finns det två oxytosinsprayer på marknaden med dramatiskt olika marknadsföring. Den ena heter Oxycalm och är en nässpray som främst ska ge samma lungnande effekt som en riktigt god kram. Man nämner också flera av de andra effekterna, såsom ökad empati. På bloggar kan man finna att personer Asberger, ADHD eller extrem blyghet tycker sig ha blivit hjälpta av sprayen.
  Det andra preparatet heter Liquid Trust och saluförs som en unisex feromonspray och skall sprayas på hud eller kläder för att det andra könet ska uppleva en som en behaglig person. Ett säljargument är också att det är bra för säljare, som vill skapa förtroende.
  Då jag gillar kramar och är nyfiken, så har jag beställt OxyCalm, men har inte fått det ännu.

  Många långa kramar /Lars

 2. Lars skriver:

  Jag fick ännu mera skrivklåda:
  För ett par månader sedan fick jag en utskällning av min kvinliga chef. Efter att ha pratat en stund gav jag henne en kram. Sedan blev hon som en helt annan människa, inte bara just då utan även fortsättningsvis.

  För ett par veckor sedan skulle jag sälja in ett större projekt mot ett antal personer. Största motståndet fanns hos en förhandlingsvass, skarp kvinna. Försäljningen krävde att vi träffades flera gånger. De kommande gångerna började med att ge henne en kram, och hon har blivit som förbytt. Vi har varm ögonkontakt och många skratt och leenden.

  Kramas ofta/Lars

 3. Vilka härliga solskensberättelser Lars! En kram kan verkligen göra susen ibland (*ler*)
  Du får rapportera till oss vad sprayen gav för resultat sedan!

  Du kanske förresten bor i någon av städerna där vi ska köra kram-aktionen och vill hänga på och vara med på ett hörn? 🙂

  Jag vill också passa på att tipsa andra som läser detta att ni naturligtvis är välkomna att vara med och dela ut kramar imorgon om ni vill!
  Hör av er i så fall! 🙂

  En sex-sekunders-kram 😉 / Boel

  ————————————
  http://www.viability.se
  boel@viability.se

Leave a Reply