Omedelbar lycka

Omedelbar lycka, kan man drabbas av det? Javisst, som i förra veckan när jag fyllde år och människor hörde av sig från när och fjärran. Både sådana som jag umgås med nu och sådana som jag kände förr. Plus vänner som jag aldrig har träffat.

När den stora glädjen över hälsningar och presenter har klingat av (som all glädje gör efter en tid) har jag åtminstone tre metoder för att bli munter igen.
Ett: Lyssna på Carmen av Bizet.
Två: Se Bellagiofontänerna dansa på YouTube.
Tre: Lyssna på Badineri av Bach (spelades senast i Klassisk förmiddag, P 2, 28 januari).
Görel Kristina Näslund

Tags:

4 Responses to “Omedelbar lycka”

 1. Vladimir Ilyich Ulyanov skriver:

  Eller Onkel Konkel!

 2. Lars skriver:

  Den här tråden vill jag hänga på och hoppas på både fakta och debatt!
  I Sonjas bok saknar jag ett fält för lycka:
  Sång (egen och andras), musik, natur och vackra föremål. Mina kanske lyckligaste planerbara stunder är jag ger mig ut med kajaken.
  Min egen hypotes är att det bildas signalsubstansen oxytocin vid dessa uppleveleser, men jag har bara hittat bekräftelse på det i samband med sång. När amatörer sjunger, så får de en förhöjd oxytocinhalt och att det skapar lycka är väldokumenterat. (Själv går jag på Gabriel Forss kör med cirka 900 deltagare). När professionella sjunger, så får de inte den effekten (tillvänjning eller för höga prestationskrav?)

  P.S. Jag har börjat med skratt yoga. Det ger också en form av lycka.

  /Många kramar/Lars

 3. Filip Fors skriver:

  Så du är med i Gabriel Forss kör, häftigt! Flashmobsen som han ledde i Stockholm var ju fantastiska! Intressant det där om att professionella sångare skulle njuta mindre av sång än lekmän. Gissar att det någon form av tillvänjning. Vidare undrar jag om det skulle vara någon specialfall med sång här? Eller kan man förvänta sig att det gäller på fler domäner? Lekmän som spelar Basket njuter mer än proffs?

  Hittade precis en svensk studie om momentan lycka och musik:
  ”Results showed that music occurred in 37% of the episodes, and in 64% of the music episodes, the participants reported that the music affected how they felt. Comparisons showed that happiness-elation and nostalgia-longing were more frequent in episodes with musical emotions, whereas anger-irritation, boredom-indifference, and anxiety-fear were more frequent in episodes with nonmusical emotions.”
  http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=2008-13989-009&CFID=6204680&CFTOKEN=50397473

 4. Görel Kristina Näslund skriver:

  I min bok ”Tankar om glädje och vardagslycka” citerar jag en psykolog som forskat på sång och välbefinnande. Hon menar att amatörer njuter mer av sången. För de professionella handlar varje föreställning om prestation, då blir stressen kännbar och lyckokänslan uteblir.

  Jag är ganska säker på att samma sak gäller för fler domäner. Boulespelare och kanotister som är amatörer har säkert roligare än proffsen. Så har vi också utttrycket ”glada amatörer”.

Leave a Reply