Gott nytt år

Duschade, tvättade håret, stoppade rena lakan i sängen och en ren näsduk i fickan. Sedan åt jag ett äpple – den som äter ett äpple före frukost på nyårsdagens morgon försäkrar sig om god hälsa säger gammal folktro — och gick för att möta det nya året.

Började dagen med att kasta tärning, man har väl läst hur Ingmar Bergman gjorde varje morgon. Mina tre tärningar av ben är inköpta på Sigtuna museum. Jag bestämde att om jag kastade tärningarna sju gånger denna nyårsdag — sju är ändå ett magiskt tal — och det blev mer än tre sexor skulle 2010 komma att bli ett bra år.

Jag fick sex sexor. Nu är jag full av förtröstan. Människan är sin egen lyckas smed, inte sant. Tack vare forskarna inom positiv psykologi vet vi nu hur vi kan påverka det egna välbefinnandet. Min egen nyårsföresats är att göra mer för andra människor, det kommer också att ha effekt på mitt välbefinnande.

Jag har tidigare sett uppgiften att uttrycket ”Var och en är sin egen lyckas smed” är tillskrivet Sallustius. Under julhelgen läste jag Michel de Montaignes Essäer, den första boken. Där får man veta att det som på latin heter Faber est suae quisque fortunae har Appius Claudius Caecus (omkring 340 f Kr–273 f Kr) som upphovsman och denne är citerad i Sallustius verk Epistula ad Caeserem senem de republica. Det var Appius Claudius Caecus som byggde den berömda vägen Via Appia ut från Rom och han byggde även den första akvedukten i Rome, Aqua Appia.
Görel Kristina Näslund 1243518_christmas_tree_decorations_apple

3 Responses to “Gott nytt år”

 1. Görel Kristina Näslund skriver:

  Vi ska naturligtvis inte ha anonyma inlägg på Lyckobloggen. Mitt namn kom inte med men det var jag, Görel Kristina Näslund, som kastade tärning på nyårsdagens morgon.

 2. Jag misstänkte det 🙂 Väldigt bra inlägg Görel!

 3. Kate Edgar skriver:

  Dear Kristina,

  We’d like to be in touch following up on our 2006 correspondence, could you email me?

  thanks,
  Kate

Leave a Reply