Dags att infria ditt gamla nyårslöfte?

Nyårsafton närmar sig och många laddar upp inför de nyårslöften man satt upp. Och det finns faktiskt många löften som kan göra oss lite lyckligare. Det gäller dock att inte sätta upp för stora mål eller tro att man kan göra om hela sin personlighet bara över en natt. Nedan har jag listat några strategier som kan hjälpa dig att bli bättre på att hålla dina nyårslöften.

1. Var konkret. Nöj dig inte med löften som ”Skaffa fler vänner” eller ”Stärk relationerna”, det är alldeles för vagt.
2. Skriv ner ditt nyårslöfte.
3. Påminn dig om ditt löfte kontinuerligt
, till exempel varje gång du går till sängs.
4. Berätta om ditt nyårslöfte för andra. Prata med dina vänner, gå med i eller skapa en grupp för likasinnade.
5. Tänk stort. Behöver du en stor förändring? En flytt till en annan stad, ett nytt jobb? Låt fantasin flöda fritt.
6. Tänk litet. Tro inte att det endast är en radikal förändring av ditt liv som kommer att göra någon skillnad. Se de små detaljerna i ditt liv och försök förbättra och växa med dem.
7. Be om hjälp. Det är lättare än du tror.

Om du har extra svårt att hålla nyårslöften, pröva även dessa strategier:

8. Sätt bara upp trivsamma nyårslöften. Vi kan göra våra liv bättre på många olika sätt. Att ha mer kul i vardagen kan dessutom göra det lättare att gå igenom tuffare saker.
9. Stryk ett nyårslöfte. Om du år efter år sätter upp och sedan bryter ett nyårslöfte, fundera på om du inte ska ge upp det helt. Använd istället energin till att göra saker som är realistiska.
10. Infria ditt nyårslöfte varje dag. Det är oftast lättare att hålla ett nyårslöfte som du måste infria varje dag (som exempelvis att träna), än ett som du bara behöver göra någon dag i veckan.
11. Sätt upp en deadline. Innan mars månads utgång ska jag ha sparat 5000 kr som ska användas till en semesterresa i sommar. En deadline är en förpliktelse från min sida, ett kontrakt jag upprättar med mig själv och den sätter en (nödvändig?) press på mig.
12. Sätt inte upp orealistiska mål. Istället för att gå direkt in och träna för ett maraton, sikta på en 20 minuters promenad varje dag. Om du nu inte är i hyfsad form redan förstås.
13. Bestäm dig för ETT nyårslöfte. Många människor har ett inbyggt motstånd mot förändringar och vi känner oss trygga i det vi har. Ju fler förändringar, desto troligare är det att dina nyårslöften kommer att kollapsa.

Har du någon strategi som hjälpt dig att nå uppsatta mål? Alla tips är välkomna.

Ludvig Lindström

3 Responses to “Dags att infria ditt gamla nyårslöfte?”

  1. Simon Rosén skriver:

    Jag brukar ge nyårtslöften som är enkla och rätt självklara. Som att inte börja röka, eller att inte knarka. Jag har inte brutit dem ett enda år 😉

  2. Hehe…Sen skadar det ju inte att utmana sig själv lite grann 😉

  3. […] Ett bra nyårslöfte (eller allmän målsättning) kan därför vara att nyhetsbanta. Det är inte bara fullfjädrade nyhetsnarkomaner som tjänar på det. Tips för hur man håller sitt löfte finns här. […]

Leave a Reply