Lyckospridning i julruschen

Idag, mitt i julruschen, delade lyckoaktivister från oss i Charity International samt från Lyckoaktivist.se ut ett tusental lyckokuvert utanför köpcentrum runt om i landet. Varje lyckokuvert innehöll en eller flera lyckostrategier som enligt lyckoforskningen generellt sett ökar människors välbefinnande betydligt mer än de prylar som köps in inför julen.

Lyckokuverten delades ut på tolv orter. Själv var jag i Malmö utanför Triangelns köpcentrum. Vi delade ut ett 70-tal kuvert och fick en hel del glada leenden från mottagarna. En del sa dock tvärt nej, gissningsvis på grund av att de trodde att det rörde sig om reklam (Grrrr för reklam).

Tanken med aktionen var huvudsakligen att få folk att börja omvärdera vad som uppfattas som viktigt i samhället. Lyckoforskningen kan lära oss mycket om vad vi bör fokusera på för att höja vårt välmående och fler prylar är inget som kommer högt upp på den listan. Enligt en ny undersökning från Sifo på uppdrag av Svenska kyrkan anser 88% av svenskarna att julen borde handla om familjen och 47% att den nu handlar om julklapparna. De utdelade lyckostrategierna erbjuder ett handfast alternativ som fördjupar relationerna och bevisligen ökar lyckan enligt lyckoforskningen.

Lyckostrategierna finns att ladda ner på charity.se och snart även här på Lyckobloggen.

Ludvig Lindström

4 Responses to “Lyckospridning i julruschen”

 1. P4 Malmöhus intervjuade Ludvig när vi var ute igår och delade ut kuverten. Kan höras 23 minuter in i detta inslag: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2116983&BroadcastDate=&IsBlock=

 2. Lotta skriver:

  Bra intervju! Trevligt att höra och härligt att vara en del av detta. Jag delade ut kuvert i Skövde och det var otroligt givande och lärorikt. Förhoppningsvis har vi lyckats sätta igång en spridningseffekt av lyckan och godheten bland våra medmänniskor!

 3. Tack Lotta! 🙂
  Du gjorde ett grymt bra jobb själv! Väldigt kul att du börjat engagera dig i den här frågan och i Charity Internaional 🙂 Här kommer lite andra mediainslag från kampanjen:

  Radio Skaraborg: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2116253&BroadcastDate=&IsBlock= (03:30 in i sändningen)

  City Malmö/Lund: http://www.webbkampanj.com/citymalmo/20091222/ (sid 2)

  TV4 Jönköping: http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/jonkoping?videoId=1.1407917&selId=1.1061212&currPage=0 (05.10 in i sändningen)

 4. Och här en videorapport från Göteborg: http://www.charity.se/demos/Lycko-intervju_med_Elias_Ytterbrink.3gp (ursäkta den lite dåliga bildkvalitén)

Leave a Reply