En köpfri dag

Imorgon lördag 28 november firas En köpfri dag i de flesta rika länder. Med anledning av det tänkte jag reflektera lite här kring effekten på lyckan av en hög materiell konsumtion.

Förr levde vi i alla fall i slit- och slängsamhället. Idag är det snarare köp- och slängsamhället som gäller. Enbart mellan år 1997 och 2007 ökade konsumtionen av kläder och skor i Sverige med 64 procent.

Shopping tvingar oss att förvärvsarbeta mer för att ha råd med alla statusprylar. Aldrig får vi vara nöjda med det vi har. Reklamen ser till att ständigt väcka vårt begär efter mer.

Glädjen över den inköpta varan försvinner ofta fort. En studie som ifjol publicerades i den vetenskapligt ansedda tidskriften Science visar att det inte finns något samband alls mellan hur mycket pengar människor lägger på personlig konsumtion och hur lyckliga de känner sig.

Vår överkonsumtion är dessutom en av de största orsakerna till miljökrisen. Ju fler prylar som produceras, desto mer naturresurser förbrukas och desto större blir utsläppen.

Vissa shoppar så mycket att de blir köpberoende och det finns till och med tonårstjejer som prostituerar sig för att ha råd att hänga med i köphetsen.

Att jämföra sig så mycket med andra är ingen bra lyckostrategi. Däremot är det bra för lyckan att engagera sig i något meningsfullt, som En köpfri dag 🙂

Media: SVT, DN, DN, SvD, NSK, CM, BLT, GP, EM, FT

Göran Hådén

Tags: ,

2 Responses to “En köpfri dag”

  1. Ann skriver:

    Såg på ”eftersnack” där det tipsades om denna blogg. Väldigt intressant! Och inget shoppande blir det i morgon. 🙂 Ha det bra.

  2. […] vad vi tidigare skrivit här på Lyckobloggen och vad de flesta lyckoforskare hävdar, har en ny studie visat att shopping […]

Leave a Reply