Lyckan av att ge till andra och vara lagom snäll

Vi blir lyckligare av att göra gott för andra,  det har ju forskningen visat tydligt.  T.ex. har man sett att personer som jobbar ideellt känner ökad lycka, får förbättrad självkänsla och känner att de har större kontroll över tillvaron. Det finns också forskare som menar att goda gärningar gör att vårt liv känns mer meningsfullt att leva!

Att man blir lyckligare av att göra gott är en man som vi kan kalla för Bertil ett fint exempel på.  Jag har kommit i kontakt med honom några gånger och han fullkomligt strålar av vitalitet och glädje där han kommer farandes på sin cykel.  Han ser ut att vara tjugo år yngre än de åttio år som han tydligen är!

En dag kunde jag inte låta bli att fråga honom vad han gör för att alltid vara så solskensglad och se så frisk ut.
”För det första så varken röker eller dricker jag. Men Framförallt….. så är jag väldigt snäll!”, fick jag till svar.
Hur menar du då?, undrade jag nyfiket.

673647_present_2”Jo, jag har upptäckt att livet blir mycket roligare om man är snäll. Vi kan ta det här med brudar t.ex….”(Här kunde jag inte låta bli att skratta. För det är verkligen inte varje dag man hör en 80-åring tala om ”brudar”! Det ska tilläggas att han inte sade det på något nedvärderande vis.)

”Min tidigare fru dog för många år sedan och en tid efter det så träffade jag en ny härlig brud. En skön och go kvinna som är i samma ålder som mig. Men hon röker tyvärr hiskeligt mycket cigarr.”

Och Bertil berättade vidare hur viktigt det är för honom att krydda förhållandet med snälla handlingar. Hur han köper blommor och små enkla gåvor, överraskar henne med speciella middagar, pysslar om henne på olika vis, och ser till att de hittar på roliga saker ihop. Och så köper han ibland ett lusthöjande tillskott också, ”för det är ju roligt att skapa lite extra krydda i tillvaron ibland!”

”Och så brukar jag vara snäll och hjälpa vänner med en massa saker också. Det är väldans kul att kunna hjälpa till!”, sade han glatt. ”Häromdagen var jag t.ex. uppe och renoverade taket hos en kompis, jätteskoj!”.
Jag log stort. En 80-åring som är uppe och renoverar tak! Helt otroligt! Han hade ju mer energi än en Duracell-kanin!

När han hade gått tänkte jag på att han verkligen var ett underbart exempel på hur vi kan bli lyckligare av att göra gott för andra. Min gissning är att tricket här låg i att han verkligen inte gjorde saker för andra på ett klassiskt ”martyr-vis”. Han ställde inte upp med saker han egentligen inte ville göra för att sedan gå runt och morra surmulet efteråt, som en del personer gör.  Han hjälpte inte människor för att ha en hållhake på dem sedan. ”Är Det tacken efter ALLT vad jag har gjort för dig!!? Du kan väl åtminstone ställa upp med att…” – ja, ni har säkert hört den förut 😉
Jag skulle ha blivit mycket förvånad om den här mannen någonsin yttrade sådana saker.

För det var så tydligt att han verkligen gjorde vänliga saker för andra för att han tyckte att det var genuint roligt att göra det, för att han njöt av att göra gott! För att det kryddade hans vardag!

Kanske har vi alla något att lära av den här sköna mannens förmåga att njuta av livet!?  🙂
Det är upp till oss själva att krydda vardagen så att den inte bara blir grå och trist. Och vi kan satsa mer på att vara snälla mot andra på ett sätt där vi inte förbrukar oss själva eller kräver någon motprestation.  Undvika det där med att säga ja till att hjälpa till när vi verkligen inte orkar och mycket hellre vill säga nej.  Utan istället fokusera på att ge till andra på ett lustfyllt sätt som känns roligt! Att göra det av glädje istället för av skuldkänslor. Eftersom vi ju enligt forskarna blir lyckligare av att göra gott för andra, så gynnar vi ju oss själva på kuppen dessutom!

Om ni läsare har egna knep eller tips på hur man kan göra gott för andra på ett lustfyllt sätt, så dela gärna med er! 🙂

Kram på er!
/ Boel Björkenwall

—————————————
boel@viability.se
http://www.viability.se – kurser för ökad livsglädje

4 Responses to “Lyckan av att ge till andra och vara lagom snäll”

 1. Lars skriver:

  Vad underbart härligt det låter Boel, Man blir glad bara av att läsa det. Vad glad ska man inte bli när man sen praktiserar det.
  Jag har börjat i microskala, men har långt kvar att vandra. Härligt i sig

  Kram/Lars

 2. Lars: Vem har sagt att du nödvändigtvis har så lång väg kvar att vandra? 😉 Det härliga med att man börjar jobba aktivt för att öka sin lyckonivå är ju att vi ofta kan dyka in i en positiv spiral där det ena ger det andra.
  Bara av att ha ett mål som du strävar efter kan ju öka lyckan i sig. Och att göra snälla handlingar för/tillsammans med vänner kanske t.ex. stärker vänskapen. Och goda relationer är ju bevisade lyckohöjare i sig och något som kan ge oss mer energi. När vi får mer energi får vi kanske mer ork och motivation till att t.ex. bege oss ut på en joggingtur – och motion är ju i sin tur bevisat lyckohöjande. …….osv osv …..och om det fortsätter så här så kan det hända kraftigt positiva förändringar snabbare än vad vi kanske först hade trott 🙂
  Eller… så kan det ju vara själva resan som är målet 😉 …så njut av vandringen!

  Kram / Boel
  ———————–
  boel@viability.se

 3. Stellan skriver:

  Hej,
  hittade av en tillfällighet in hit.
  Man blir glad av att läsa detta.
  Tror att det ligger mycket i de små sakerna och att ”lycka” är underskattat.
  Ju mer jag tänker på allt runt omkring oss, känns det som vi borde växla ner och försöka hitta det som gör att vi faktiskt mår bra.
  Lägger till er bland de som jag länkar till.
  Hälsningar, Stellan

 4. Ylva Vitorovic skriver:

  Vilket härligt blogginlägg. Citerade inledningen i ett blogginlägg om att hjälpa andra i juletid: http://www.vastsverige.com/sv/Vastsverige/Bloggar/Blogg/Bloggpost/?eId=112

  Man blir ju lycklig bara av att läsa detta inlägg. hit kommer jag återvända!
  /ylva.

Leave a Reply