Sex ger lycka

old-people-sex

Hur ser förhållandet mellan sex och lycka ut? I studien ”Money, Sex and Happiness: An Empirical Study” av David Blanchflower och Andrew Oswald, publicerad i Scandinavian Journal of Economics, får vi reda på en del om det. Det man kan konstatera är, kanske inte helt oväntat, att en hög frekvens av sexuell aktivitet leder till ökad lycka.

Några mer detaljerade resultat från undersökningen:

* Medelamerikanen har sex två till tre gånger i månaden (bland personer under 40 år är snittet en gång i veckan). Cirka 7% av befolkningen rapporterar att de har sex minst fyra gånger I veckan.

* En tredjedel av amerikanska kvinnor över 40 år rapporterar att de inte har haft sex föregående år. Siffran för män är 15%.

* Det finns en del som pekar på att sex har en särskilt stark effekt på lyckan hos högutbildade människor.

* Det antal partners som skapade mest lycka under föregående år var en.

* Gifta har mer sex än de som är singlar, skilda, separerade eller änkor.

* Högutbildade kvinnor har färre sexuella partners.

* Inkomst har ingen tydlig effekt. Folk som har pengar får varken fler sexuella partners eller mer sex.

Nog med statistik. Kör hårt i sänghalmen!

Ludvig Lindström

14 Responses to “Sex ger lycka”

 1. Hej!
  Skulle vara intressant att veta om studien svarar på den klassiska frågan: Vad i sex är det man blir lycklig av? Är det den uttryckandet av den eventuella kärleken man har till personen man har sex med eller är det det kemiska tillståndet man kommer i genom akten? Kan ge besked om man ska satsa på en långsiktig partner eller en one night stand. Varaktigheten i lyckan genom sex tycker jag också skulle vara intressant att höra mer om. Är det som njutningen av glass som går över väldigt snabbt eller något som håller i sig?

 2. Marie skriver:

  Ur Lyckobloggen 28:e september: ”Kenrick och Gutierres visade redan 1980 att män som först exponerats för bilder på vackra kvinnor efteråt betygsatte normala kvinnor avsevärt lägre än jämförelsegrupper som först fått se på abstrakt konst. Viktigare än så: männen värderade sin egen partner som mindre attraktiv och deras kärlek svagare efter de sett bilder på vackra kvinnor.”

  Jag tycker en bild på ett vältränat par där tjejen har silikonbröst inte passar ihop med de budskap och värderingar den här bloggen förmedlar, dvs att ouppnåeliga ideal är om inte skadliga så åtminstone onödiga, att känslan av att duga är bra för välbefinnandet medan strävan efter ideal är dåligt. Att legitimera den koppling media framställer mellan skönhetsideal och sex genom att välja ovanstående bild i den här bloggen, gör mig besviken.

 3. Martin: Jag har inte läst hela studien så jag kan inte ge svar på alla dina frågor och kanske hittar man heller inte alla svar där. Dock visar många andra studier att hormonet Oxytocin, som utsöndras under en orgasm, gör oss mer tillgivna och fungerar som en motvikt till ilska och aggressiva tendenser. Och likaså de ämnen som kallas opioider, som ger oss de extatiska känslorna under orgasmen, leder oss till att känna oss lugna och i balans. Att vi mår bra helt enkelt 🙂

 4. Marie: Det du tar upp är jätteviktigt. Jag försöker dock ge en så varierande bild av hur människor ser ut som möjligt och det här var en bild. Dock håller jag med dig om att bilden kan göra så att många människor känner sig mindre nöjda med sina kroppar och även sina partners kroppar. Jag har därför valt att ta bort bilden och ersätta den med en annan. Hoppas att du gillar den bättre 🙂

 5. Lars skriver:

  Jag instämmer i Martins grubblerier. Sex i sin vidaste bemärkelse innehåller mycket. Kramar, tillgivenhet, känslan av att två själar flyter samman, sexuell upphetsning, utlösning och kanske även porr eller onani. Sex kan också ske både med och utan kärlek. Rent kemiskt med våra hormoner laddar vi upp en riktig krutblandning under den sexuella upphetsningen, som försvinner märkligt snabbt efter utlösningen (åtminstone för män)
  Eftersom naturen strävar efter att varje djurart skall fortleva, så är det naturligt att naturen också gör oss lyckliga av sex. Det ligger också i naturens intresse att vi tar hand om vår avkomma så att den överlever (Självklart för oss, men ändock något som naturen tycks ha tänkt på). En kvinna får en stark oxytosin chock dagarna efter en förlossning som skapar lycka och tillgivenhet till barnet. En parbildning gör oss lyckligare i 5 år (Skillsmässofrekvensen är som högst efter 7 år, säkerligen inte en slump). Kanske är det den tid som en barn i en primitiv kultur behöver stöd av sina föräldrar??
  Jag vill med dessa rader skapa nyfikenhet kring sex och lycka och öppna ögonen för den mångfald nyanser detta kan innehålla.

 6. Anna skriver:

  En annan aspekt i frågan är att för att vilja ha sex överhuvudtaget så måste vi vara i en viss balans. Är våra liv överfyllda av sånt som även inverkar negativt på lyckan – som depression, stress, sjukdomar, mm, – så försvinner ju ofta även sexlusten. Vilket innebär att när det finns en sexlust så finns det kanske rent allmänt även bättre förutsättningar för lycka i livet?

 7. Markus skriver:

  Tycker det är jättelöjligt att ni bytte bild pga att Marie känner sig besviken över att se ett vältränat par på bild. Har man dålig självkänsla är det nog det man ska jobba på i första hand och inte klanka ner på bloggar som visar ett par som ser smala och hälsosamma ut. Tjejen hade väl heller inte silikonbröst utan bara naturligt stora? Sluta bli så kränkt av allt! Ett ungt par som utstrålar sexualitet var definitivt relevant i sammanhanget och passade lika bra som den nya bilden på det äldre paret.

  Den nya bilden också är fin. Det är mer principen bakom varför ni valde att byta den som jag tycker är riktigt fånig.

 8. erik.fernholm skriver:

  Markus: Det är nog mer överrepresentation av just unga, snygga och vältränade människor i media som motiverade förändringen av bilden. Denna överrepresentation kan mycket väl vara en bidragande faktor till olycka, vilket referensen till forskningen i mitt tidigare blogginlägg antydde på. Medianormen ifrågasatts nog lite för sällan utifrån ett lycko-optimerande perspektiv utan utgår ständigt från mediamarknadens preferenser – oavsett om de är skadliga eller inte.

 9. jenny skriver:

  jag håller med Markus om att det e löjligt att ni bytte bild, sådana bilder finns ju överallt, om inte annat så e det ju bara att gå till stranden på sommaren där finns ju kroppar av alla dess sorter. o silkikonbröst, hallå det har funnits hur länge som helst o tror inte det e så många som reagerar på det längre då var o varannan tjej har det av olika andledningar, det behöver inte bara vara en skönhetsgrej utan faktiskt ngt annat bakomliggande. så ja tycker du ska ta tbx den bilden du hade innan Ludde, va absolut inte ngt fel på den.. bra skrivet förövrigt.

 10. Det verkar finnas delade meningar om den förra bilden, men jag håller med Erik. Vi matas ständigt med bilder av det slaget i media och reklam och det är någonting som generellt inte verkar vara positivt för vårt välbefinnande. Jag tycker dock fortfarande att det är en fin bild.

  Dock var det inte min tanke att det var bilderna vi skulle diskutera, även om det är en intressant diskussion det också. Jag själv är ingen expert när det gäller sex och lycka, men kloka och intressanta inlägg av både Lars och Anna.

 11. Lisa skriver:

  Anna:

  Jag träffade en tjej en gång som använde sig av ett uttryck som gav mig nya perspektiv på sexlust. Hon pratade om att ”knulla sig i ordning”, vilket innebär att även om man inte har lust för stunden – pga stress, oro eller annat – börjar man att ha sex. Görs det på ett bra sätt skapar det lust och efteråt mår man mycket bättre än innan.

  Brist på lust tycker jag i många fall handlar om att sexet är så bortprioriterat i medvetandet. Vardagen tränger sig på. Om man rent handgripligt ställer det längst fram i kön så finns lusten inte långt därifrån.

 12. Marie skriver:

  Tack Ludvig, nu har vi undvikit att fresta på andra människors bräckliga bild av normala människokroppar 🙂

 13. […] har tidigare skrivit att en hög frekvens av sex leder till ökad lycka och en minskad sexfrekvens hos den amerikanska […]

Leave a Reply