Archive for december, 2015

Nyårslöften fungerar – med detta knep

onsdag, december 30th, 2015

Nyårslöften är inte dömt att hamna i soptunnan redan till trettonhelgen, utan de fungerar faktiskt för väldigt många (jag är en av dem). För att lyckas gäller det dock att förbereda sig noga. Psykologen Alexander Rozental berättar mer om detta i Expressens Hälsoliv.

Att sätta upp mål i livet är en viktig ingrediens för att må bättre. Så välj ett nyårslöfte som är rimligt att kunna uppnå och som på sikt kan få dig att öka ditt välbefinnande. Och förbered dig noga.

Ludvig Lindström

Vuxenmobbning – det dolda lidandet

onsdag, december 30th, 2015

Vuxenmobbning är något det talas väldigt lite om i Sverige. Kanske är det på grund av att det är skambelagt och att det vilar något slags tabu över frågan.

Min mamma Rigmor jobbar för att förändra detta och i dagarna gav hon ut boken ”Brinna för mycket”. Den är baserad på egna upplevelser av hur det känns att bli utsatt för mobbning i arbetslivet.

Efter 22 år på samma arbetsplats förändrades arbetsklimatet för Rigmor. Plötsligt skulle hon lämna skriftliga redovisningar när hon skulle lämna sitt kontor och när hon sökte stöd hos kollegerna kom de med undanflykter och drog sig undan.

Över 300 000 drabbas dagligen av vuxenmobbning/kränkande särbehandling i arbetslivet. Över 300 tar årligen sina liv till följd därav. Samhällets kostnader ligger på över 40 miljarder om året. Genom ”Brinna för mycket” vill Rigmor rädda andra från samma destruktiva öde som hon själv gick till mötes.

Jag tror att det är av största vikt att vi lyfter upp känsliga områden som detta, där det även finns ett oerhört stort bakomliggande lidande. Vi behöver ge nycklar till förståelse, vi behöver upplysa och kartlägga varför mobbning sker och vad vi kan göra åt det. Och vi måste framförallt bryta det tabu som finns kring vuxenmobbning.

För den som vill läsa boken går den att beställa HÄR.

Ludvig Lindström

Lycka vanligare förr

tisdag, december 29th, 2015

Global Happiness Organization har gjort en undersökning av hur ofta ordet ”lycka” förekommer i tidningen Dagens Nyheter genom åren. Mellan 23 december 1864 och 31 december 1992 finns ordet med på 64 833 sidor.

Mer intressant är kanske att lycka (och olika böjningar av lycka) var betydligt vanligare förr (se diagram nedan) med en topp 1879.

Dock verkar det som att ordet fått ett rejält uppsving, både i Sverige och internationellt de senaste tio åren.

Ludvig Lindström

Vi står inför en djuretisk revolution

fredag, december 11th, 2015

Djuretisk revolution

I dagens Metro skriver jag om att vi står inför en djuretisk revolution av det svenska samhället. På bara ett årtionde har vi sett en extrem ökning i antalet vegetarianer och veganer i Sverige.

Enligt en undersökning från Demoskop förra året har var tionde svensk nu helt gått över till en vegetarisk eller vegansk kost. Faktum är att vi lever i en tid som skulle kunna utgöra en brytpunkt till den kanske största etiska omvälvning som det svenska samhället någonsin har genomgått. En studie vid Social Cognitive Networks Academic Research Center i New York, visar nämligen att om bara tio procent av befolkningen har en viss övertygelse, kommer deras övertygelse väldigt snart att antas av majoriteten.

Inom en snar framtid kommer vi med största sannolikhet att inkludera ickemänskliga djur i vår omsorgscirkel.

Läs mer HÄR.

Ludvig Lindström

Vänsterpolitik bättre för lyckan?

måndag, december 7th, 2015

Samhällen ledda av regeringar som är vänster eller liberala har den högsta livstillfredsställelsen bland sina medborgare (det kontrolleras för andra faktorer). Detta enligt Benjamin Radcliff, professor i statsvetenskap vid University of Notre Dame i Indiana.

Läs mer i hans uppsats ”A happy state”.

Ludvig Lindström