Archive for oktober, 2014

Recension av Lycka på fullt allvar

onsdag, oktober 29th, 2014

Lycka på fullt allvar, bokomslag

Lycka på fullt allvar är en nyutgiven, nyanserad och lättillgänglig introduktionsbok till positiv psykologi, skriven av sakkunniga Katarina Blom och Sara Hammarkrantz.

Med hundratals vetenskapliga källhänvisningar är den här boken något radikalt annorlunda än den uppsjö av självhjälpsböcker som översvämmar boklådorna med alltför svag vetenskaplig grund. I kategorin introduktionsböcker till positiv psykologi är Lycka på fullt allvar det bästa jag läst efter Sonja Lyubomirskys Lyckans verktyg. Sedan den boken utgavs 2007 har det ju också hänt en hel del i vårt ännu unga lyckoforskningsfält.

Den största behållningen med Lycka på fullt allvar är de konkreta övningarna som sammanfattas mycket bra, och kompletteras med ett välbehövligt sista kapitel om hur vi den här gången kan gå från ord till handling och tillämpa lyckostrategierna istället för att bara läsa om dem, som det annars lätt blir.

Har du länge varit en trogen läsare av Lyckobloggen så känner du förmodligen igen mycket av bokens innehåll eftersom det är en introduktionsbok, men repetition är ju kunskapens moder. Kanske har du inte heller som författarna tänkt på vilken roll bland andra kronprinsessan, kulturministern och ett fotbollsförbund kan ha i att lära oss om lycka 🙂

Om du redan tipsat dina vänner om min sammanfattande lyckoforskningsöversikt här på Lyckobloggen, så rekommenderar jag Lycka på fullt allvar som ett lämpligt nästa steg in i lyckoforskningens fascinerande värld.

Göran Hådén

Lycka är inte en destination – Lycka är ett sätt att leva

tisdag, oktober 28th, 2014

happy book

Hur kan man egentligen avgöra om man är lycklig eller inte? Finns det en universell måttstock på lycka? Vart hittar jag den? Ska jag jämföra min lyckonivå med andras? Hur vet jag då hur lyckliga andra människor är? När kan jag säga till mig själv att ”Nu är jag äntligen lycklig!”?

Dessa är några av de frågor som dyker upp om man ställer sig frågan: ”Är jag lycklig?”. I frågan smyger ett antingen-eller-tänkande sig in: antingen så är jag lycklig eller så är jag inte det. Med detta tänk följer även ett antal problem. Dels känner man sig besviken över att man inte nått lyckans illusoriska punkt, vilket skapar missnöje och frustration. Dels ses lycka som ett resultat och en slutdestination och inte som vad det egentligen är: en ständigt pågående process och ett sätt att leva.

Vad händer om man istället frågar sig “Hur kan jag bli LYCKLIGARE?”

Vår lyckonivå kan ses som ett kontinuum: vart vi befinner oss på kontinuumet förändras ständigt och vi kan må olika bra under två olika tidpunkter men ändå under båda tillfällena känna glädje. Det finns ingen bestämd gräns för när man gått från ”olycklig” till ”lycklig”. Det enda vi kan jämföra vår nuvarande lyckonivå med är vart vi tidigare befunnit oss, och vill befinna oss, på skalan. Därför blir den relevanta frågan att ställa oss: ”Hur kan jag bli lyckligare?”. Istället för att lägga energi på att försöka se lycka som svart eller vitt (eller hur lyckliga vi är i relation till andra), kan vi försöka se att källan till lycka är outsinlig och fokusera på att få mer utav det.

Lycka är inte en destination – Lycka är ett sätt att leva

– – – – –

Källor:

Tal Ben Shahar: Lyckligare: Den största belöningen i ditt liv

Sonja Lyubomirsky: lyckans verktyg

– – – – –

Sabina Renck, Psykologisk Coach, föreläsare och lyckoexpert

Mat och mindfulness

onsdag, oktober 8th, 2014

Vegetarisk vardagsmat

På senare år har det getts ut en mängd olika vegetariska kokböcker, men mig veterligen är det först nu som det har kommit böcker som blandar det bästa av två världar. Sajten ÄtMerVegetariskt.se har nyligen gett ut tre kokböcker vars recept innehåller både vegetariska ingredienser och mindfulnessövningar.

Enligt en mängd studier är det mer hälsosamt att äta vegetabilisk kost än blandkost och att lära sig vara medvetet närvarande i nuet är en av de bästa lyckostrategierna som finns.

Det är enkelt att byta ut de animaliska produkterna mot veganska alternativ om så önskas.

Vad tror du, kan det här vara ett framgångsrecept?

Ludvig Lindström

Varför vegan?

lördag, oktober 4th, 2014

Att vara vegan är enligt mig det absolut bästa en kan göra för att minska lidandet för djuren. Håller du med?

Ludvig Lindström

Ny välbefinnandeapp till Android och iPhone!

torsdag, oktober 2nd, 2014

feely3

 

Idag lanserades en ny app jag utvecklat tillsammans med kollegor i Feely. Med hjälp av appen kan du höja ditt emotionella välbefinnande. För att ladda hem appen till Android eller Iphone surfa in på www.feely.se.

 

Filip Fors (www.filipfors.se)

Svenska drömmar på kant med lyckoforskningen

onsdag, oktober 1st, 2014
Drömmar 

I tidningarna City och Sydsvenskan kommenterade jag igår svenskarnas drömmar. Det visade sig att de inte är helt i linje med lyckoforskningen. Nedan följer, i rankingordning, det som svenskarna drömmer om och inom parentes den ranking som jag med hjälp av Filip Fors bedömer skulle ge mest lycka.

Vad drömmer du om?

1. Vinna pengar (10)
2. Resa mer (6)
3. Bättre fysisk hälsa (4)
4. Få mer ledig tid (3)
5. Mindre stress (1)
6. Bättre jobb/karriär (5)
7. Bättre boende (8)
8. Hitta en partner (2)
9. Gå ner i arbetstid (7)
10. Sluta jobba (9)
11. Flytta utomlands (13)
12. Flytta inom Sverige (12)
13. Snyggare partner (11)

Källa: Sifo, på uppdrag av Postkodlotteriet. De svarande fick ovanstående tretton påstående att välja bland, och fick göra mer än ett val.

Ludvig Lindström