Archive for mars, 2014

Från besvärlig barndom till Årets Lyckofrämjare

torsdag, mars 6th, 2014

Elise Lindqvist, Morsan, Ängeln på Malmskillnadsgatan.

Så har vi i Global Happiness Organization då återigen utsett Årets Lyckofrämjare. Den här gången gick det till Elise Lindqvist, mer känd som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Och man kan inte bli annat än imponerad och berörd när man hör Elsies berättelse.

Hon hade en svår uppväxt med sexuella övergrepp redan från fem års ålder. Hon upplevde hot, inlåsningar och många flyttningar. Hon togs för att vara obegåvad för att hon hade en hörselskada. När modern lämnade fadern för en gravt alkoholiserad man sprack allt. Elise rymde hemifrån när hon var 14 år, kom till en familj och gick klart skolan. Som 16-åring sålde hon sin kropp för första gången.

Men Elsie lyckades att vända det hela och har dragit nytta av sina jobbiga erfarenheter. Hon har skapat ett positivt liv genom att hjälpa andra i liknande situation som hon själv var.

Sedan mitten av 1990-talet är Elise nämligen engagerad i S:ta Clara kyrkas vänner och Sankta Clara kyrka i centrala Stockholm. Carl-Erik Sahlberg, som länge var präst där, har byggt upp ett socialt arbete med tydlig inriktning att hjälpa hemlösa och prostituerade. Ifrån Sankta Clara utgår hon på fredagsnätterna för att vara ute bland kvinnorna på Malmskillnadsgatan.

Den 78-åriga Elise, får priset för sitt fantastiska och enträgna engagemang med att hjälpa de utsatta kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm. En minst sagt värdig vinnare.

Ludvig Lindström