Archive for december, 2013

Vi på GHO önskar alla våra lyckobloggsläsare ett riktigt gott och lyckligt 2014!

tisdag, december 31st, 2013

Ludvig Lindström

Klimatomställning och lycka

torsdag, december 19th, 2013

klimat

I tisdags föreläste jag och Boel Björkenwall (som ju också är lyckobloggare och aktiv i GHO), för miljö- och återviningsföretaget Ragn-Sells 115 chefer. Föreläsningen ägde rum på konferensanläggningen Sätra Gård utanför Stockholm och handlade om hur klimatomställningen kan komma att påverka människors välbefinnande och vad vi på olika nivåer kan göra för att skapa ett samhälle som både är bra för klimatet och för den allmänna lyckonivån.

Det verkade vara en uppskattad presentation och jag tänkte därför dela med mig en del av det vi tog upp. Så här följer lite intressanta fakta om miljö, klimat och lycka.

Beteenden som både är positiva för klimatet/miljön och för lyckan:

  • att ha en ickematerialistisk syn
  • att ofta åka tåg och/eller cykla
  • att engagera sig i ideellt arbete, t ex miljön
  • att pendla kortare sträcka till jobbet

Den lyckligaste människan som har upptäckts är faktiskt en buddhistisk munk vid namn Matthieu Ricard. Detta konstaterades efter att Richard genomgått diverse vetenskapliga tester som visat överlägsna resultat jämfört med andra personer. Anledningen till den höga lyckokapaciteten tros bland annat vara meditation och att han regelbundet tränar sinnet genom att tänka positiva tankar. Det visar att man kan leva klimatsmart och ändå vara väldigt lycklig.

Ett annat exempel på det är landet Costa Rica, där invånarna är bland de lyckligaste i världen samtidigt som man i princip är klimatneutralt. Här har Sverige en del att jobba på.

Ludvig Lindström

GHO höll tal för miljöministern om lycka och konsumtion

söndag, december 1st, 2013

I fredags var Global Happiness Organization inbjudna för att hålla tal på invigningen av ett nytt avfalls-eldat kraftvärme i Sverige. (i Brista nära Sigtuna).

Varför är det bra med ett kraftvärmeverk?

Genom att tillverka el och fjärrvärme ur avfall, som inte återvinns eller återanvänds, tar Fortum tillvara energi som annars skulle gå förlorad. Ett avfallseldat kraftvärmeverk syftar även till att lösa avfallsproblem och erbjuda en miljömässigt säker avfallshantering.

bristaverket
Syftet med vår inverkan
Global Happiness Organization var inbjudna för att tala om vad forskningen egentligen säger om konsumtion och lycka. Blir vi verkligen lyckligare av att konsumera så mycket som vi gör??
För självklart är det så att ju mindre vi människor konsumerar, desto mindre avfall har vi också att ta hand om. Och desto bättre mår vår natur!
Inbjudna var också Miljöministern, diverse olika el-bolag, företaget Blocket (som var där för att tala om vinsten med att återanvända fler prylar för att minska avfallet) mfl.

Så vad forskningen säger om konsumtion och lycka
Exempelvis har forskningen visat att;
– materialister (som sätter stort värde på statusprylar, pengar etc) är olyckligare än personer som inte är så materialistiska.
– vi blir generellt sett lyckligare av att lägga pengar på upplevelser än på prylar.
Detta handlar bl.a. om att upplevelserna (t.ex. att gå en kurs och lära sig något nytt, spela tennis, eller upptäcka någon ny plats) kan ge oss spännande erfarenheter, insikter, ge oss härliga minnen, utveckla någon förmåga etc. Och om vi delar upplevelsen med någon så kan den också bidra till att stärka våra relationer, eller kanske bidra till att vi på kuppen lär känna nya människor.
Detsamma är svårt att säga om vi t.ex. köper en ny tröja. 😉

Jag som var där och talade kan meddela att det var en väldigt intressant dag, som också utmynnade i spännande samtal med chefer på flera olika företag om bl.a. lyckoforskning och glädje!

Kram / Boel Björkenwall
————————————
Ansvarig för Global Happiness Organization i Sthlm, samt föreläsare, Hypnotisör, Inspirationskonsult,  och Auktoriserad, vetenskapsorienterad Hälsorådgivare på Viability mm.

Mail: boel.bjorkenwall@globalhappiness.com
http://www.globalhappiness.com

http://www.viability.se