Archive for april, 2013

Mindfulness boostar studieresultat

torsdag, april 25th, 2013

New-Study-Shows-Meditating-Before-Lecture-Leads-to-Better-Grades1

En ny studie som nyligen publicerats i Journal of Psychological Science, tyder på att mindfulness träning ökar arbetsminnets kapacitet och studenters studieresutat. Forskare tvistar om hurvida arbetsminnets kapacietet kan förbättras genom träning, och detta är ett intressant tillskott i den debatten.

Efter att en grupp studenter tog del av två veckors intensiv mindfulness träning kunde man se riktigt spännade effekter. De var inte bara mer fokuserade, d.v.s. deras tankar vandrade inte omkring lika mycket som tidigare, dessutom hade deras arbetsminneskapacitet ökat, vilket visade sig genom att de hade mycket bättre resultat på kognitiva och akademiska-test, i jämnförelse med en kontrollgrupp.

Richard J. Davidson
en av pionjärerna inom fältet för mindfulness-forskning föklarar i en artikel i New York Times, att det antagligen handlar om att volymen av det ”tanke-brus” som ofta distraherar våra sinnen när vi försöker koncentrera oss minskas genom effekterna av mindfulness. Samtidigt tvivlar han på att två veckors mindfulness träning räcker om man vill ha ihållande resultat.

Jag tror han har rätt, om man vill skörda frukterna av mindfullness på lång sikt så är det ingen dum ide att integrera det som en del av vardagen, eller vad tror du?

Anna Gordh Humlesjö

En lyckobedrift av stora mått

torsdag, april 4th, 2013

En glad Daniel Mendoza

I förra veckan offentliggjorde vi i GHO Årets Lyckofrämjare. Utmärkelsen gick till Daniel Mendoza, grundare, VD och ansvarig utgivare för Good News Magazine.

För er som inte känner till Good News Magazine är det ett magasin, Nordens största faktiskt, som enbart fokuserar på positiva nyheter.

Det finns en mängd forskning som på olika sätt visar att positiva nyheter skapar en lyckligare värld. Exempelvis visar studier att personer som har fått läsa/ta in negativt laddade ord beter sig mindre vänligt direkt efteråt. De som fått läsa/ta in positivt laddade ord beter sig istället mer vänligt och påverkar i sin tur omgivningens välbefinnande mer positivt.

Forskning visar även att ju fler negativa tankar en person tänker, desto svårare blir det att öka sitt välbefinnande. Det omvända gäller vid positiva tankar. Ju mer positiva tankar vi upplever, till exempel med hjälp av positiva nyheter, desto lättare blir det att även framöver tänka positivt och öka sitt välbefinnande.

En extra bedrift tycker jag att Daniel har gjort då han vänt en fruktansvärd barndom till något så här positivt. Cirka fem år av barndomen tillbringade han nämligen tillsammans med sin familj på flykt mellan olika länder och städer för att till slut hamna i Sverige. Barndomen var många gånger extremt våldsam och den tog, enligt honom själv, slut när hans far tog livet av sig några år senare.

Men Daniel har valt att fokusera på det positiva. Och faktum är att världen inte bara är en plats med lidande, utan folk världen över får det bättre och bättre varje dag.

Människor lyfts ur fattigdom snabbare än någonsin och dödssiffran orsakad av krig, svält och naturkatastrofer är idag lägre än någonsin i modern tid. Bara det är något att vara glad över.

Ludvig Lindström

Ångest som en väg till verklig lycka?

tisdag, april 2nd, 2013

Ångesten kan vara din bästa vän”. Ja läs den meningen igen. Vad fan säger människan? 😉 Provocerande och känslokallt? Nja, kanske inte. Jag ska förklara.

Jag har hunnit träffa många människor som har lidit av ångest länge. De har ofta försökt att döva den på kreativa vis. Med ångestdämpande piller, sömntabletter, antidepressiva medel eller någon ört. Kanske hittar de något som fungerar. För stunden. För så fort de slutar med sina tabletter är de ofta nere i träsket igen.

Själv har jag också lidit av ångest. För många år sedan. Innan jag förändrade min syn på ångesten och slutade att se på den som en fiende.

Kanske är ångest ett friskhetstecken istället för en sjukdom?
För historierna kan vara olika men mönstret är ofta detsamma.  I mitt fall var jag inne på att börja plugga ekonomi. ”För där fanns ju en fin karriär och så var det säkert bra betalt”.  Men ett ekonomijobb hade varit en fullkomlig katastrof för en person som är mer kreativ än petigt noggrann, som egentligen inte tycker om siffror och tycker att pappersarbete är aptrist. I samma veva lyssnade jag inte på min kropp, tröståt godis, omgav mig för mycket med människor som letade fel på mig och tryckte ner mig. Då kom ångesten. BIG TIME! För att tala om att jag var på fel spår! Jag frågade min läkare om jag kanske led av ”Generaliserat ångestsyndrom”.  Hon höll med och jag fick antidepressiva och ångestdämpande medel. Det hjälpte inge vidare.

När ångesten inte längre behövs
Tack och lov så vaknade jag upp tillslut. Lyssnade på ångesten istället för att döva den. Slutade se på den som en sjukdom. För jag behövde den. För att vakna upp och se vad jag föddes för att göra av mitt liv. Idag är mitt liv fullt av kärleksfulla vänner och jobb som ger mig en djup känsla av mening. För att jag lyssnade tillslut. Liknande storys har jag sett hos många andra när de väl börjat lyssna och lära av sin ångest. Då fyller den inte längre någon funktion och försvinner av sig själv.

Vad är problemet? Symtomet eller orsaken till symtomet?

Nyligen träffade jag en kvinna som arbetat som tandläkare i närmare 15 år. Inte ens första dagen hade hon tyckt att jobbet var särskilt roligt. Sedan den dagen hade hon gått till jobbet med en klump av ångest som hon försökt att döva. Istället för att börja ta reda på vad hon egentligen var ämnad för att göra i livet.
Ångesten kan också dyka upp när vi är i en destruktiv relation där vi inte ska vara. Eller när vi är på en plats i livet där vi inte kommer till vår rätt. När vi umgås med människor som försöker forma oss till någon annan än den vi vill vara. När vi lägger band på oss själva för att passa in och räta in oss i ledet istället för att stå upp för vilka vi är och vad vi verkligen tror på. Vad är då problemet? EGENTLIGEN? Ångesten eller det som Orsakat ångesten?

Ångest – en sund reaktion i en osund situation
Om ångest är en sund reaktion när vi är i en osund situation – är den inte egentligen då en vän?
En vän som pockar på uppmärksamhet för att tala om att: ”Du kan bättre än så här! Det finns en värld av nya möjligheter runt hörnet som du just nu inte ser! Jag är här för att trigga dig till att uppnå din fulla potential! För att det är dags att bygga en ny vision. En ny dröm att uppfylla! En dröm baserad på glädje och inspiration. Det är dags att sluta kämpa, sluta bita ihop eller stå ut.
Det är dags nu, dags att Äntligen börja leva!”

Vi kan välja att lyssna då. Se vad den har att säga oss och börja ta stegen mot något nytt. (kanske klarar vi det själva eller så behöver vi support av någon som hjälper oss på resan).
Eller så kan vi välja att se ångesten som problemet, försöka döva den och fortsätta i samma ekorrhjul som förut.
MEN…. då får vi kanske aldrig veta vad vi verkligen går miste om. Vad vi hade kunnat åstadkomma. Hur roligt vi kunde ha haft på vägen!
För LIVET…..är FULLT av möjligheter! Och vi har alla något fantastiskt vackert att ge till världen. Imorgon kan vara första dagen på ditt nya liv!

Och tänk om verklig frihet uppnås genom att du minns vem du innerst inne är? 🙂

Varm kram och kärlek till er alla! / Boel Björkenwall
Ansvarig för Global Happiness Organization i Sthlm, föreläsare, Hypnotisör, Hälsorådgivare, Inspirationskonsult mm på Viability