Archive for januari, 2012

Hur vill du minnas ditt liv när du dör?

tisdag, januari 31st, 2012
screen1_large

5 saker människor ångar på sin dödsbädd:

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva utifrån min sanning och inte låtit andras förväntningar styra mina livsval.

2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt.

3. Jag önskar att jag hade haft mod att uttrycka mina känslor.

4.
Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

5. Jag önskar att jag hade låtit mig vara lyckligare.

Starkt att läsa den här artikeln om vad människor ångrar innan dom dör. (Läs hela artikeln här) En sjuksköterska som vårdat svårt sjuka i livets slutskede skriver om vad människor berättar att de ångrar på sin dödsbädd. Hon sammanfattar 5 saker som de önskar att de hade gjort annorlunda om de kunde leva om sitt liv. Jag känner att jag redan ångrar vissa av dessa saker och jag är glad att jag fortfarande kan välja. Det känns inspirerande att påminna mig om att ännu mer aktivt välja hur jag vill leva. Så att man inte behöver tänka tillbaka på allt en dag och se all potential som en gång fanns där.  Det sägs att vi dör på samma sätt som vi lever vårt liv. Hur drömmer du om att leva ditt liv? Vad hindrar dig? Går det att börja redan idag?

Anna Gordh Humlesjö

Timbuktu Årets Lyckofrämjare

måndag, januari 23rd, 2012

En lycklig Timbuktu

Idag utsåg vi i Global Happiness Organization (GHO) artisten Timbuktu till Årets Svenska Lyckofrämjare 2011 och bloggaren Kissie till Årets Svenska Lyckoförvirrare.

Det är första gången vi ger någon form av utmärkelse, men det känns som om vi hittat två värdiga vinnare. Timbuktu har sin roll som programledare för tv- och radioprogrammet Musikhjälpen de senaste åren uppmuntrat folk att skänka pengar till välgörande ändamål. Som vi tidigare skrivit här på Lyckobloggen visar forskning att välbefinnandet inte enbart ökar för dem som hjälps, utan även för de som gör gott. Detta gör givandet till en win-win situation där Timbuktus insats inneburit ett ökat välmående för hundratusentals människor.

Timbuktu har även rest runt en hel del i Afrika och på olika sätt bidragit till att förbättra situationen för utsatta människor. Bland annat har han spelat musik, spridit glädje och träffat ungdomar på skolor, i byar och ute på den afrikanska landsbygden.

När det gäller utmärkelsen Årets Lyckoförvirrare så är det inte ett pris vi gladeligen delar ut. Att tala om för någon att denna gör något fel är för det mesta inte kul för någon inblandad. I alla fall inte kortsiktligt. Men på lång sikt hoppas vi att utmärkelsen och Lyckoaktivists kurs i Positiv Psykologi, som hon belönas med, kan få henne att tänka om. Förhoppningsvis kommer hon i sin blogg att minska fokus på utseende, shopping och strävan efter karriär och mer pengar och istället lyfta fram sådant som enligt forskningen har en långsiktigt positiv påverkan på vårt välbefinnande. Med över 170 000 läsare om dagen kan man göra en hel del för välbefinnandet i vårt land. Och väljer hon att fortsätta i samma spår har vi i alla fall uppmärksammat folk på saker som inte är värt att fokusera på om man vill må bra.

Vad säger ni lyckobloggsläsare? Var Timbuktu och Kissie värdiga vinnare?

Ludvig Lindström

Blue Monday – den stora deppardagen

tisdag, januari 17th, 2012

Deppig hund

Kände du dig ovanligt deppig igår? I så fall är det kanske inte så konstigt. Igår var nämligen årets deppigaste dag. I alla fall om man får tro den brittiske forskaren Cliff Arnall.

Den tredje måndagen i januari är tuff. Det är början på en ny arbetsvecka och många har taskig ekonomi efter julens utsvävningar. Ute är det kallt och mörkt, både när vi kliver upp på morgonen och när vi går hem från jobbet.

Cliff Arnall har tagit fram en matematisk formel för att beräkna exakt hur deppig en dag är. Han hävdar att just den tredje måndagen i januari är allra värst och kallar den ”blue monday”.

Faktorerna som spelar in är vädret (W), ekonomisk skuld (D), månadslön (d), tid som förflutit sedan julen (T), tiden som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats (Q), låg motivationsnivå (M) och behovet av att vidta åtgärder (NA).

Lyckoformel

Så hur var din gårdag?

Känner du dig ovanligt deppig igår? I så fall är det kanske inte så konstigt. Igår var nämligen årets deppigaste dag, hävdar den brittiske forskaren Cliff Arnall.
Den tredje måndagen i januari är tuff. Det är början på en ny arbetsvecka och många har knackig ekonomi efter julens utsvävningar. Ute är det kallt och mörkt när vi kliver upp på morgonen och när vi går hem från jobbet.
Cliff Arnall har tagit fram en matematisk formel för att beräkna exakt hur deppig en dag är. Han hävdar att just den tredje måndagen i januari är allra värst och kallar den ”blue monday”.
Faktorerna som spelar in är vädret (W), ekonomisk skuld (D), månadslön (d), tid som förflutit sedan julen (T), tiden som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats (Q), låg motivationsnivå (M) och behovet av att vidta åtgärder (NA).
Så hur var
Ludvig Lindström

Vänsterpartiet om lycka som mål

tisdag, januari 10th, 2012

”Målet med politiken måste ju vara att människor kan leva bra och lyckliga liv”

– Vänsterpartiets nya partiledare Jonas Sjöstedt i radio P1-morgon idag. Lyssna på uttalandet här.

Sjöstedt har dock även utnämnt full sysselsättning som partiets viktigaste mål, men man kan ju se det som en viktig strävan för att öka lyckan.

Hotell Hilton har världens lyckligaste anställda

torsdag, januari 5th, 2012

Glada Hilton-anställda

De lyckligaste anställda finns på hotellkedjan Hilton, åtminstone om man går efter 2012 års nöjda anställda-undersökning från Careerbliss.com. Svenska Ericsson hamnar på nionde plats i listan. Google som toppade listan 2011 finns inte ens med på topp 50 i år. Läs mer om undersökningen här.

Ludvig Lindström

Ny lyckobok till 200 världsledare

onsdag, januari 4th, 2012

Årets julklapp från EU-presidenten Herman Van Rompuy var nya The World Book of Happiness, en samling essäer från 100 experter på lycka, som delades ut till 200 världsledare.

Konsten att förundras

tisdag, januari 3rd, 2012