Archive for december, 2011

Att möta sin inre tiger

lördag, december 31st, 2011

tamz_tiger

Vi har inbyggda instinkter att undvika hot. Det är livsviktiga överlevnadsstrategier som utvecklats evolutionärt. Det har fått oss att med framgång springa iväg från aggressiva sabeltandade tigrar, eller dra bort handen från eldslågor. När det gäller hemska tankar och känslor eller jobbiga sinnestillstånd däremot, är det som om evolutionen spelar oss ett spratt. För det går ju inte riktigt att springa iväg från dem. Eller springa kan vi ju alltid men den sabeltandadekänslan springer automatiskt efter, eftersom den är en del av vårt oss. Rent fysiologiskt så aktiveras samma kroppsliga stressrespons när vi blir stressad av jobbiga tankar och om vi hade blivit jagade av vilda djur. Skilladen är att förr eller senare så hinner dom oftast ikapp, de där känslorna, inre stämningarna eller tillstånden vi inte vill veta av, hur effektivt vi än lyckas springa iväg ifrån vilda djur. Så varför springer vi? Forskning visar gång på gång i olika former av mindfulness-baserad meditation, terapi och coaching att när vi stannar upp och bara kan vara medvetna om våra upplevelser utan att värdera dem så sker en förändring. Har du upplevt känslan av att du konfronterar nånting du varit rädd för och efteråt tänkt: De va ju faktiskt inte så farligt? Min upplevelse är att de ofta är så med jobbiga känslor eller tråkiga minnen, när vi plockar fram spöket ur garderoben så spricker dem.

Det är ofta själva idéen om att vi är rädda, eller rädslan för rädslan som är störst. Men när vi vågar möta dem och acceptera att vi känner som vi känner, brukar dem förlora sitt grepp om oss. Vi kan förstå att vi inte är våra känslor eftersom vi kan iaktta dem från en lugn plats i oss själva och därifrån faktiskt välja hur vi förhåller oss till dem. Det är ofta det som sker i meditation när vi möter en massa känslor o sinnes tillstånd som vi länge försökt springa ifrån och då har vi möjligheten att tillåta oss att bara vara närvarande med de fysiska förnimmelserna av stress eller oro i kroppen och iaktta hur vår upplevelse av dem förändras. Det är faktiskt lite som att radera hemska minnen (inlägg i lyckobloggen 22/12), bara de att de inte behöver raderas, utan för att de successivt förlorar sin laddning när vi förstår att vi har ett val hur vi förhåller oss till dem. Är det lycka att inte ha några hemska minnen överhuvudtaget? Eller att ha hemska minnen, jobbiga tråkiga tankar och känslor ibland, men inte påverkas negativt av dem och istället uppleva att det finns ett djupare tillstånd av välbefinnande i oss som inte behöver påverkas av våra känslor?

Vill du hellre möta ditt inre lejon istället för tiger, följer här lite inspiration från det klassiska you-tube klippet med Christian The Lion 🙂

Önskar er alla ett gott nytt närvarande år med många nya perspektiv på livet!

Kram Anna Gordh Humlesjö

Källa:

Stress in the animal kingdom: What we can learn – Robert Sapolsky

Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and MInd to Face Stress, Pain, and Illness by Jon Kabat-Zinn (1990)

Anna Gordh Humlesjö

Lyckligt Nytt År!

fredag, december 30th, 2011
Lyckligt Nytt År!
önskar vi på Lyckobloggen till alla er lyckobloggsläsare!

Lyckligt Nytt År!

…önskar vi på Lyckobloggen till alla er lyckobloggsläsare!

Ludvig Lindström

Det liv du kan rädda

söndag, december 25th, 2011

Radera hemska minnen?

torsdag, december 22nd, 2011
Häromdagen såg jag filmen Eternal Sunshine of the Spotless Mind. En helt ok film, om än något förvirrande. I stora drag går den ut på att huvudpersonen Joel (ovanligt att se Jim Carrey i en så allvarlig roll) upptäcker att hans före detta flickvän Clementine har raderat sina minnen av deras tumultartade förhållande. Detta genom att undergå en experimentell behandling. Desperat beslutar sig Joel för att undergå samma behandling och glömma bort Clementine.
Som den lyckomaximerare jag strävar efter att vara har jag funderat en del på om det skulle vara av godo att radera alla sina hemska minnen. Tänk dig själv om du slapp minnet av de där hemska åren på högstadiet då du blev trakasserad av det tuffa gänget på skolan. Eller minnet av den där gången då du nästan drunknade och sedan dess inte vågat dig ut på djupare vatten.
Eller kan även hemska minnen tillföra något som på lång sikt är bra för oss? Vad tycker du: Borde man radera alla sina negativa minnen om tekniken medgav detta?

Delete bad memories?

Häromdagen såg jag filmen ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. En helt ok film, om än något förvirrande. I stora drag går den ut på att huvudpersonen Joel (ovanligt att se Jim Carrey i en så allvarlig roll) upptäcker att hans före detta flickvän Clementine har raderat sina minnen av deras tumultartade förhållande. Detta genom att undergå en experimentell behandling. Desperat beslutar sig Joel för att undergå samma behandling och glömma bort Clementine.

Som den lyckomaximerare jag strävar efter att vara har jag funderat en del på om det skulle vara av godo att radera alla sina hemska minnen. Tänk dig själv om du slapp minnet av de där hemska åren på högstadiet då du blev trakasserad av det tuffa gänget på skolan. Eller minnet av den där gången då du nästan drunknade och sedan dess inte vågat dig ut på djupare vatten.

Eller kan även hemska minnen tillföra något som på lång sikt är bra för oss? Vad tror/tycker du: Borde man radera alla sina negativa minnen om tekniken medgav detta?

Ludvig Lindström

Lyckoråd på 100-kronorssedeln

tisdag, december 20th, 2011

”Förundra dig över allt, även det mest alldagliga.”

Så står det på varenda 100-kronorssedel som cirkulerar i Sverige.

Har du inte sett det? Det kan bero på att det står i mikrotext på latin 🙂 Carl von Linné som pryder 100-kronorssedeln är också den som ligger bakom citatet. Redan på 1700-talet insåg han alltså det som lyckoforskningen först nu bekräftat.

Ett tips är att detta exempel kan användas både till föreläsningar och i samtal om lycka i vardagen.

Göran Hådén

Lycka

fredag, december 16th, 2011

John Lennon för lycka

Tips för en lyckligare jul

onsdag, december 14th, 2011

Lyckotomte

Går det att få en lyckligare jul utan stress och krav? Ibland kan det givetvis vara svårt, men det går alltid att göra något åt sin situation. I Tidningen Apotekets decembernummer ger Filip Fors och jag lite tips om hur man kan få en lyckligare jul. Ta del av tipsen och försök att applicera dem i ditt eventuella julstök. Och ha en riktigt God Jul!

Ludvig Lindström

Lycka som julklapp

tisdag, december 6th, 2011

Lyckokort

Julen närmar sig med stormsteg och för många kan det vara en stressig period. Bland annat ska alla dessa julklappar inhandlas. Eller är det verkligen ett måste?

Förra året, mitt i julruschen, delade lyckoaktivister från Global Happiness Organization (GHO) och Lyckoaktivist.se ut ett tusental lyckokuvert utanför köpcentrum runt om i landet. Varje lyckokuvert innehöll en eller flera lyckostrategier som enligt lyckoforskningen generellt sett ökar människors  långsiktliga välbefinnande betydligt mer än de flesta prylar som köps in inför julen.

Tanken med aktionen var huvudsakligen att få folk att börja omvärdera vad som uppfattas som viktigt i samhället. Lyckoforskningen kan lära oss mycket om vad vi bör fokusera på för att höja vårt välmående och fler prylar är inget som kommer högt upp på den listan. Enligt en undersökning från Sifo förra året anser 88% av svenskarna att julen borde handla om familjen och 47% att den nu handlar om julklapparna.

I år föreslår därför GHO en smart kompromisslösning. För er som tänker ge julklappar rekommenderar vi att ni köper ”Kort om Lycka”. De 50 korten består av exempel, övningar och kloka ord om hur du kan öka ditt välbefinnande; allt baserat på vetenskapliga lyckostudier.

Storleken på korten är 8×5 cm och priset 89 kr (frakt tillkommer). GHO erhåller 10 kr för varje uppsättning lyckokort som säljs genom oss. För att så ska ske, ange GHO i beställningsmailet tillsammans med namn, adress och det antal du önskar beställa. Mailet skickar du till anna.m.holmqvist@gmail.com.

Leverans sker innan jul. Mer information hittar du på bloggen mat och lycka.

Ludvig Lindström