Archive for november, 2011

Glädje i Skövde

onsdag, november 30th, 2011

lyckocoachSveriges Akademiska Coacher har under hösten inlett ett sammarbete med lokaltidningen Skövde Nyheter, för att sprida kunskap om lyckoforskning och positiv psykologi. Projektet som pågår just nu, går ut på att 5 deltagare från länet, under 8 veckor får ta del av olika övningar med utgångspunkt från Sonja Lyubomirskys bok Lyckans Verktyg. Det hela sker under vägledning av fyra Akademiska Coacher, och yes, jag är en av dem. (se bilden Benjamin Strandman, Linnea Molander, Tina Löfström och Anna Gordh Humlesjö)  Deltagarna i projektet får bland annat testa att bygga en “happiness-portfolio”  à la Barbara L. Fredrickson, tacksamhets dagbok och mindfulness. Det har verkligen varit otroligt kul att arbeta med projektet. Det slår mig gång på gång hur kraftfullt det är att skapa en liten enkel förändring i vardagen som leder till stor skillnad i upplevelsen av våra liv. Förhoppningsvis leder projektet även till att fler får upp ögonen för att vi aktivt kan skapa plats för glädje, engagemang och meningsfullhet  i vardagen. Det går att följa dokumentationen av projektet på Skövde Nyheters hemsida med nya reportage och krönikor varje vecka, sök på ordet ”lyckocoach”. Check us out;)

Anna Gordh Humlesjö

Hur bra får du må?

måndag, november 28th, 2011

blogginlägg

Han såg fram emot att ha en mysig middag ihop, kanske se en film efteråt. Han styrde upp, lagade mat och dukade. När hon kom var hon, utan att förklara varför, på dåligt humör. Var kort och gav små sträva kommentarer. Hans humör sjönk och han tappade lusten för det hela en aning. Det märktes men han valde att inte gå in i en argumentation. Så småningom blev hon lite gladare.
”Varför gör du ofta så där – att du tar ner stämningen?” frågade han efter att de ätit. Han lyckades nog, för en gångs skull, ta upp det på ett mjukt och icke anklagande sätt för samtalet som följde kändes genuint.
”Det är som att det inte får kännas för bra” sa hon till slut.

Exemplet ovan kan användas till att illustrera övre gräns-problemet. Fenomenet är formulerat av psykologen och psykoterapeuten Guy Hendricks som menar att vi som individer har en övre gräns för hur mycket positiva känslor och yttre framgångar av olika slag vi tillåter oss att uppleva. Det kan handla om graden av kärleksfull intimitet, kreativt utlopp, karriärframgångar etc. Om denna gräns överskrids ser vi omedvetet till att förstöra för oss själva så att vi dras ner till en nivå vi är bekanta med. Det kan vara så att vi saboterar inom ett område om det går ”för” bra inom ett annat. Vi är trygga i det som är bekant och vårt psyke strävar efter trygghet framför framgångar och positiva känslor. Var den övre gränsen hamnar för en viss individ har att göra med individens självbild och syn på omvärlden och dessa tar sig form tidigt i livet, vanligtvis i relation till föräldrarna.

Om målet är att lära oss uppleva mer positiva känslor menar psykolog Tor Wennerberg att vi själva sitter på nyckeln dit och den ligger i att träna oss i toleransen för just dessa positiva känslor. Vi äger själva problemet och därmed lösningen i och med att det handlar om olika beteenden vi tar till för att upprätthålla den övre gränsen; beteenden vi kan lära oss att ändra på om vi medvetandegör dem. Det kan exempelvis vara att skjuta upp relativt enkla saker som behöver göras, så att de ligger där och genererar ångest.

Om du tilltalas av denna tanke ligger ett första framsteg i att bara bli medveten om att du har en övre gräns. Lek med tanken om du vill och se om du kommer på hur du reglerar ditt välmående neråt.

Feliks Wallenrodhe
Psykologstudent

Peter Singer till Global Happiness Organization

söndag, november 27th, 2011
Idag är en stor dag för oss i Global Happiness Organization. Peter Singer, av många sedd som den mest inflytelserika filosofen i världen, har anslutit sig till organisationen. Han kommer att ingå i vår ledningsgrupp som rådgivare i strategiska beslut.
Vissa av er lyckobloggsläsare fick chansen att träffa Peter under Lyckokonferensen i Stockholm för några år sedan då han höll en presentation om människans utnyttjande av djur och vilket lidande det medför.
Peter har nämnt till mig att han även kan tänka sig att vara med i en engelsk version av lyckobloggen och då främst posta kolumner från Project Syndicate där han skriver varje månad. Vi får väl se om det blir någon internationell Lyckoblogg i framtiden.
www.projectsyndicate.org

Peter Singer är glad åt att bli en del av GHO

Idag är en stor dag för oss i Global Happiness Organization. Peter Singer, av många sedd som den mest inflytelserika filosofen i världen, har anslutit sig till organisationen. Han kommer att ingå i vår ledningsgrupp som rådgivare i strategiska beslut.

Vissa av er lyckobloggsläsare fick chansen att träffa Peter under Lyckokonferensen i Stockholm för några år sedan då han höll en presentation om människans utnyttjande av djur och vilket lidande det medför.

Peter har nämnt till mig att han även kan tänka sig att vara med i en engelsk version av lyckobloggen och då främst posta kolumner från Project Syndicate där han skriver varje månad. Vi får väl se om det blir någon internationell Lyckoblogg i framtiden.

Ludvig Lindström

En köpfri dag bra för lyckan

torsdag, november 24th, 2011

dalai-lamas-fc3b6delsedag

Nu på lördag 26 november är det En köpfri dag (Buy Nothing Day) – ett startskott för ökat engagemang för minskad konsumtion. Jag ser det som en viktig lyckofråga.

Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas ungefär tre jordklot till för att få jordens resurser att räcka till.Vi måste således minska konsumtionen för att klara miljömålen och lyckan för kommande generationer.

Det inte finns något samband mellan hur mycket pengar människor lägger på personlig konsumtion och hur lyckliga de känner sig. Däremot är människor med materialistiska värderingar mindre lyckliga än andra. Att ofta tänka på den ständiga saknaden av det allra senaste blir som ett drogberoende.

bnd_humandevelopment

Sedan kan vi förstås även fundera på  hur vår lycka påverkas av all reklam som gör oss mindre nöjda med det vi har, eller faktum som att ting tar tid. Många pressas också att skuldsätta sig för att hänga med i köphetsen.

Att äga saker som borrmaskiner tillsammans och samåka istället för att sitta i varsin bil, bör också kunna stärka de sociala banden och där igenom kan minskad konsumtion vara bra för lyckan även på det sättet.

Läs mer på En köpfri dags blogg.

BND bild, bibliotek idealet

Göran Hådén

Intressant? Andra om , samhälle, en köpfri dag, , ekonomi,

Därför är BNP förlegat som välfärdsmått

söndag, november 20th, 2011

NewsmillLudvig

I veckan publicerade Newsmill en debattartikel där jag redogör för varför jag tycker att BNP är förlegat som välfärdsmått och därför bör kompletteras med någon form av lyckoindex över medborgarnas välbefinnande. Vad tycker du?

Ludvig Lindström

”Beauty is not just the absence of ugliness.”

lördag, november 19th, 2011

Martin Seligman pratar övergripande om positiv psykologi, politik, skolor med mera.

Erik Fernholm
Social entreprenör & Föreläsare
Lyckoaktivist.se

Charity International blir Global Happiness Organization

torsdag, november 17th, 2011

GHO-blomma

Idag byter vi i Charity International officiellt namn till Global Happiness Organization (GHO).  Vi byter också logga och ersätter vår tidigare hemsida med en ny. Riktigt snygg och funktionell om jag får säga det själv.

Vi har under året även genomfört en stor omorganisation i syfte att bli mer effektiva i vårt arbete. Bland annat har vi bildat tre enheter som vårt arbete kommer att kretsa kring: Human Happiness, Animal Happiness och Future Happiness. Kolla gärna in vår nya hemsida globalhappiness.com för mer information. Och passa gärna på att bli medlemmar.

Till vår organisationsnamns-tävling, som drog igång  i slutet av året, kom det in över tusen (!) bidrag. Det vinnande namnet ”Global Happiness Organization” lades fram av ledningsgruppen och vinstsumman skänks därför tillbaka till organisationen.  Vi vill passa på att tacka för alla fina och kreativa bidrag!

Ludvig Lindström

Dagens hmm…

söndag, november 13th, 2011

Lyckliga människor behöver inte blogga

Dagens fråga

lördag, november 12th, 2011

Platon i Gorgias: Kan en man med klåda och behov av att klia sig, och vars möjligheter till att klia sig är obegränsade, sägas leva ett lyckligt liv genom att ständigt klia sig?

Fanns lycka på 1600-talet?

fredag, november 11th, 2011

”Finner man lyckan genom att förverkliga sig själv – kanske genom ett fritidsintresse? Dessa frågor skulle ha varit omöjliga att ens ställa sig för en 1600-tals-människa. Begreppen ”självförverkligande” och ”fritid” fanns inte för några hundra år sedan och begreppet ”lycka” hade en annorlunda betydelse än idag, berättar Kristiina Savin som nyligen disputerat i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.”

Intressant artikel om en avhandling om lycka, olycka och livets osäkerhet under stormaktstiden i Sverige av Kristiina Savin, forskare i idé- och lärdomshistoria.

Erik Fernholm
Föreläsare, utbildare och evidensbaserad coach
Lyckoaktivist.se