Archive for oktober, 2011

Le!

måndag, oktober 31st, 2011

Därför le

Nu eller Sen?

måndag, oktober 31st, 2011

085b64fcda926e996dbceaf232bdbc2ae016dcaf_m

Är Mindfulness en del av ditt vardagsliv? Om det är det så har du säkert upptäckt hur mycket det ger av inre klarhet, fokus, energi, välbefinnande och hälsa? Kanske lycka?  Det är ju kvalitéer vi alla vill ha mer av i våra liv, eller?

Men visst kan de vara svårt att ta tid till meditation, yoga, närvaro övningar och tid att känna in kroppen. Trots att vi vet vad mycket det ger, eller skulle ge. Och även om vi har lyckats skapa en rutin i vardagen så kan vi lätt glömma bort mindfulness-principerna i stundens hetta. Någon som känner igen det när vi står där stressade och pressade med krav som vi kämpar med att uppfylla? Då kan vi behöva påminna oss om och om (och om och om och om…) igen att mindfulness kan vara en del i allt vi gör. Det är så enkelt att säga, men hur?

Ett sätt är:
Känn in hur det känns att slappna av i kroppen och sinnet fullständigt ett ögonblick, så ofta du naturligt kommer ihåg det. Precis som om du skulle sätta dig och meditera fast bara en hundradels sekund mitt uppe i det du gör.

På det här sättet så kan vi upptäcka hur ofta vi spänner sinnet och kroppen och hur mycket härligare det är att inte göra det. Att vila i att bara vara helt enkelt. Mitt i bilkön, på busshållplatsen, i matlagningen, på väg hem från jobbet, i en diskussion med en vän, listan är hur lång som helst eftersom de går att vila i närvaro vad vi än gör och bara andas, och lägga märke till att vi lever. Och ju mer vi gör det desto naturligare blir det. Dessutom, ju mer vi gör det desto enklare blir de. För vad är egentligen enklare än att bara vara?

Jag råkade surfade in på Universitetet i Kalifornien, Berkelys sida, Greater Good, som är full av resurser, artiklar, videoclip om lyckoforskning ur olika perspektiv. Ett hett tips att kolla in detta för mer inspiration: ” The Science of a meaningful life video series : Provocative talks and revealing interviews with leading experts on the science of happiness, compassion, mindfulness, and more.”

Jag hittade tex. detta klipp från Jon Kabat-Zinn som blev inspiration för bloggandet idag. Kram på er!


Anna Gordh Humlesjö

Lycka enligt Wikipedia

onsdag, oktober 26th, 2011

•    Lycka är en känsla.
•    Lycka är en inhägnad mindre äng, enskilt ägd och utnyttjad.
•    Lycka är en jaktterm och avser den manöver som en flyende hare gör för att lura och undkomma förföljaren.
•    Lycka är en by i Leksands socken.
•    Lycka är ett musikalbum utgivet 1970 av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Brittiska barn mindre lyckliga pga köphets?

söndag, oktober 23rd, 2011

En ny UNICEFrapport visar att brittiska barn är mindre lyckliga än bland annat svenska barn. En stor orsak är enligt rapporten att konsumtionssamhället är mer extremt i Storbritannien.

Föräldrar överöser de brittiska barnen med presenter för att kompensera för sina långa arbetsdagar. Men barnen vill hellre ha mer tid med sina föräldrar, än fler prylar.

– Föräldrar i Storbritannien tycks vara helt fast i ett konsumtionssystem som de vet är meningslöst, men som de har svårt att motstå, säger rapportens författare Agnes Nairn.

Nu har till och med statsminister Reinfeldt lite yrvaket börjat fundera över konsumtionssamhällets effekter på lyckan efter att han upptäckt att många väljare gör det.

Reklamen ser till att ekorrhjulet snurrar allt fortare i vår ändlösa jakt på modeflugor. Vi är flitiga som myror, men gör barnen en björntjänst. Fler prylar är kattguld som i längden gör oss och naturen fattiga som kyrkråttor. Är det bra för lyckan?

Göran Hådén

Bhutan tar lyckan på allvar

onsdag, oktober 12th, 2011

Den bhutanska flaggan, något modifierad

Konungariket Bhutan är det enda landet i världen som försöker främja ”Gross National Happiness” istället för ekonomisk tillväxt.

Filosofen Peter Singer (som för övrigt deltog i Charity Internationals lyckokonferens i Stockholm) berättar här om sitt besök i landet för ett par månader sedan.

Framför allt tycker jag följande stycke är intressant:

Bhutan has a Gross National Happiness Commission, chaired by the prime minister, which screens all new policy proposals put forward by government ministries. If a policy is found to be contrary to the goal of promoting gross national happiness, it is sent back to the ministry for reconsideration. Without the Commission’s approval, it cannot go ahead.

Hur länge ska det behöva dröja det innan den svenska regeringen inför något liknande?

Ludvig Lindström

Världens största lyckoaktion genomförd i Skövde.

söndag, oktober 9th, 2011

Skärmavbild 2011-10-09 kl. 7.44.15 PM

Under Nukalaset samlades 1200 nyinflyttade till Skövde för att välkomnas. Dagen började med kortege med trumkår till Arenan och fortsatte med diverse underhållning som rockband, trumkår, dans, flashmob och cheerleaders. Erik Fernholm var föreläsare och konferencier för kalaset och fick med alla 1200 deltagarna på att genomföra världens största lyckoaktion.

Några evidensbaserade insikter låg bakom aktionen; att positiva känslor sprider sig i nätverk, att det är de små handlingarna som räknas över tid och vikten av tacksamhet för att öka sitt välbefinnande. För att knyta ihop och framförallt själva uppleva dessa insikter fick publiken möjligheten att reflektera över en nu levande person de uppskattar mycket men som de aldrig uttryckt sin tacksamhet för. Efter lite funderingar fortsatte alla med att skriva ett tacksamhets-sms till den utvalda person de tänkt på. Tillsammans skickade vi iväg lite tacksamhet i över 1200 sociala nätverk.

Vi ber om ursäkt för överbelastningen av mobilnätet =D

Erik Fernholm

Social entreprenör, utbildare & akademisk coach

Lyckoaktivist.se

Psykisk ohälsa inget man talar öppet om

söndag, oktober 9th, 2011
Psykisk ohälsa inget man talar öppet om
Sju av tio personer som lider av psykisk ohälsa döljer detta för sin omgivning. Det visar en ny studie som genomförts på uppdrag av regeringen för att öka kunskapen om och minska negativa attityder till personer med psykisk ohälsa.
I studien har 156 personer intervjuats. Alla har de haft kontakt med den psykiatriska öppenvården under de senaste två åren. Resultatet visar att många upplever att de på grund av sin psykiska ohälsa, som exempelvis depression, upplevt att de diskriminerats på många sätt, både i arbets- och privatlivet.Till exempel upplevde runt hälften av alla intervjuade att de blivit orättvist behandlade av sin familj, lika stor andel hade också upplevt att de behandlats orättvist av personalen inom psykiatrin.
Det är bra att regeringen tagit initiativ till en sådan här undersökning. Förhoppningsvis kan man också tillföra mer resurser för att bekämpa den psykiska ohälsan samt minska de negativa attityder som finns i samhället till den psykiska ohälsan genom att skapa en ökad förståelse för vad det är.

Anonym ickeglad

Sju av tio personer som lider av psykisk ohälsa döljer detta för sin omgivning. Det visar en ny studie som genomförts på uppdrag av regeringen för att öka kunskapen om och minska negativa attityder till personer med psykisk ohälsa.

I studien har 156 personer intervjuats. Alla har de haft kontakt med den psykiatriska öppenvården under de senaste två åren. Resultatet visar att många upplever att de på grund av sin psykiska ohälsa, som exempelvis depression, upplevt att de diskriminerats på många sätt, både i arbets- och privatlivet .Till exempel upplevde runt hälften av alla intervjuade att de blivit orättvist behandlade av sin familj. Lika stor andel hade också upplevt att de behandlats orättvist av personalen inom psykiatrin.

Det är bra att regeringen tagit initiativ till en sådan här undersökning. Förhoppningsvis kan man också tillföra mer resurser för att bekämpa den psykiska ohälsan samt minska de negativa attityder som finns i samhället till den psykiska ohälsan genom att skapa en ökad förståelse för vad det är.

Ludvig Lindström