Archive for juni, 2010

Reinfeldt om lycka

måndag, juni 28th, 2010

TT: Har regeringens politik gjort folk lyckligare?

– Lyckligare? Det är ett svårt begrepp, men jag tror i grunden att Sverige som land har anledning att ha en befolkning som kan känna lycka i större utsträckning än många andra delar av vår värld, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det är mig veterligen första gången som någon stor media frågat en sittande statsminister om dennes politik har gjort folket lyckligare. Även SVT, Expressen och Aftonbladet har skrivit om detta, dock med annat huvudfokus.

Utöver detta så tar TT-artikeln upp hur en rad hälsofaktorer har förändrats under Reinfeldts styre – vissa positiva, andra negativa. Men bara för att två förändringar har skett under samma tidsperiod, så behöver det ju inte innebära att det finns ett samband mellan dessa två förändringar. Det är ett misstag som återkommer gång på gång i samhällsdebatten.

Själv har jag till exempel svårt att tro att den kraftigt ökade försäljningen av pepparkakor, som TT tar upp, beror på regeringens politik 🙂

TT:s artikel visar på behovet av regelbundna stora mätningar av människors välbefinnande – både övergripande och som ett snitt av hur lyckliga olika individer känner sig i enskilda ögonblick. Tillsammans med gedigna vetenskapliga undersökningar av andra faktorer skulle vi då trovärdigt kunna utvärdera hur olika regeringars politik över tid faktiskt påverkat folkets lycka.

Göran Hådén

Intressant? Andra om lyckoforskning, lycka, hälsa, , , ,

Underbart citat av Jeremy Bentham

måndag, juni 28th, 2010

Bentham

Precis innan Bentham dog skrev han ett brev till en väns dotter med följande råd:

”Create all the happiness you are able to create; remove all the misery you are able to remove. Every day will allow you to add something to the pleasure or others, or diminish something of their pains. And for every grain of enjoyment you sow in the bosom of another, you shall find a harvest in your own bosom, while every sorrow which you pluck out from the thoughts and feelings of a fellow creature shall be replaced by beautiful peace and joy in the sanctuary of your soul.”

Ett bättre livsråd är svårt att ge och det kan knappast formuleras så mycket elegantare än så. 🙂

Filip Fors (www.filipfors.se)

Positiv psykoterapi: effektivt botemedel mot depression?

lördag, juni 26th, 2010

sun-breaking-through-clouds-4002

Det antas ofta att de metoder och strategier som testats inom den positiva psykologin och lyckoforskningen främst fungerar för psykiskt friska personer som vill må ännu bättre. Men lycka och olycka kan betraktas som två yttertillstånd på en samma skala. Man kan fråga sig varför det skulle vara radikalt skilda metoder som krävs för att ta sig från 2-3 i jämförelse med 7-8 på lyckoskalan? Alltfler studier tyder på att metoder för att direkt inducera positiva känslor, meningsfullhet och engagemang fungerar minst lika bra för deprimerade personer. I en metaanalys fann Sin & Lyubomirsky till och med att positiva interventioner som testats i kontrollerade experiment i genomsnitt var mer effektiva för deprimerade än för psykiskt friska personer. (mer…)

Filip Fors (www.filipfors.se)

Röstperioden förlängs – MP i klar ledning

torsdag, juni 24th, 2010

Vilket parti har bästa lyckopolitiken?

För att få en bättre bild av hur ni lyckobloggsläsare värderar de olika partierna när det gäller deras kapacitet att skapa förutsättningar för en lyckligare värld så har vi förlängt röstningsperioden till och med den 8 augusti. Just nu har Miljöpartiet en massiv ledning medan övriga partier bara har några ströröster. Debattera gärna för- och nackdelar med de olika partierna när det gäller denna fråga. Rösta gör du längst ner i spalten här till höger.

Ludvig Lindström

Hoppingivande korta historier

onsdag, juni 23rd, 2010

Det finns starka indikationer på att sidan GivesMeHope.com är bra för lyckan, samt att korta blogginlägg är bra för lyckan! 🙂

Göran Hådén

Att mäta det som gör livet värt att leva

måndag, juni 21st, 2010

Filip Fors (www.filipfors.se)

Nu kan du rösta!

lördag, juni 19th, 2010

På Lyckobloggen får alla rösta!

För att få en uppfattning om vad ni lyckobloggsläsare tycker i olika frågor kommer vi framöver kontinuerligt att ha olika omröstningar längst ner i spalten här till höger.

Jag har tidigare granskat potentialen hos våra större partier när det gäller att driva en mer lyckoinriktad politik och hur de står sig idag. Nu har ni chansen att rösta på det parti som ni tycker har den bästa politiken för att skapa en lyckligare värld. För närvarande har Miljöpartiet rykt åt sig ledningen, men än är inget avgjort. Omröstningen pågår i en hel vecka med start idag.

Ludvig Lindström

Kommunal ledningsgrupp utbildade i Lycka och Positiv Psykologi

lördag, juni 19th, 2010

Jag blev under våren kontaktad av socialchefen i Skara Kommun som ville att hennes 39 chefer som i sin tur är ansvariga för över 700 anställda ”i högre grad ska känna och förstå att de påverkar och kan påverka andra människor och Skara mot en positiv riktning”.

Untitled-1

Lyckoaktivist.se och Sveriges Akademiska Coacher handplockade relevanta delar från den positiva psykologin och formade ett par kursdagar som förhoppningsvis förverkligar detta mål och genomförs fram till december 2010.

Kursen består av relevanta vetenskapsrön och exempel på organisationer som framgångsrikt integrerat forskningen, diskussioner/övningar/workshops samt pedagogiskt formade verktyg för att

  • öka Inre Motivation,
  • skapa Flow för sig själv och andra i arbetet,
  • arbeta med sina och andras styrkor i arbetsuppgifter,
  • hantera fokus, förväntningar och självuppfyllande profetior,
  • jobba med positivt ledarskap och förändring.

bild

Cheferna fick under första dagen, förutom en djupdykning i Lycka, positiv psykologi, Flow och Inre Motivation, en uppmaning om att i sin arbetsgrupp utföra en hemlig lyckoaktion mot andra avdelningar inom förvaltningen.

Med den första spännande dagen genomförd och 100% Nöjda/Mycket Nöjda deltagare hoppas jag att vi kan skapa en känsla av att de kan påverka sin och andras situation med en verktygslåda från lyckoforskningen. Fortsättning följer..

Erik Fernholm

Lyckoaktivist.se

Ny sida med videoföreläsningar på bloggen

fredag, juni 18th, 2010

En ny sida med videoföreläsningar om lyckoforskning finns nu på bloggen i menyn till höger. Om du känner till fler föreläsningar om lyckoforskning som ligger ute på nätet så tipsa gärna om dessa så lägger jag upp dem på sidan.

Filip Fors (www.filipfors.se)

Studie avslöjar lyckohormonet oxytocins mörka baksida

fredag, juni 18th, 2010

Lyckohormonet har en ond rackare i sig

Lyckohormonet oxytocin nämns ofta i positiva ordalag, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att det skapar välbefinnande. Nu har forskare dock upptäckt en mörk baksida med hormonet. Vetenskapstidskriften Science publicerade i förra veckan en studie som visar att oxytocin stärker ens defensiva aggression gentemot personer som inte ingår i den egna gruppen.

Nedanstående är citerat ur en artikel i gårdagens Expressen där studien beskrivs mer i detalj:

Deltagarna i studien, som alla var män, fick spela en variant av fångens dilemma. Det är ett klassiskt spel inom den socialpsykologiska forskningen där spelarna hela tiden måste ta ställning till om de ska samarbeta eller inte. Den som är egoistisk kan å ena sidan skaffa sig större vinst, men riskerar samtidigt att förlora mer och att dessutom dra andra med sig i fallet.

Före spelomgångarna fick deltagarna en summa pengar var. De delades in i lag och lottades sedan till att inhalera antingen oxytocin eller verkningslös gas. Deltagarna som hade fått hormon agerade mer altruistiskt än de andra. De behöll mindre pengar för egen del och donerade mer till laget.

Men när spelreglerna sedan ändrades så att grupperna riskerade en större ekonomisk förlust började plötsligt det omvända att gälla. De som hade fått verkningslös substans fortsatte som tidigare, men de som hade fått oxytocin valde oftare ett drag där de tog pengar från utomstående grupper i syfte att minimera skadan för det egna laget.

Ludvig Lindström