Archive for februari, 2010

Ska vi ta hänsyn till djurens lycka och lidande?

torsdag, februari 25th, 2010

BabyorangutanDet mesta här på bloggen har hittills mest kretsat kring människors lycka. Men hur är det egentligen med de andra djurens kapacitet att känna lycka och lidande? Jo, forskningen har visat att både andra däggdjur och fiskar kan uppleva smärta på i stort sett samma sätt som vi människor kan. Mycket tyder också på att de kan uppleva lycka.

Om det nu är på detta sätt, har vi då inte en moralisk skyldighet att också ta hänsyn till konsekvenserna för djuren när vi gör våra val? Varje år föds över femtio miljarder landlevande djur upp runt om i världen, bara för att hamna som mat på våra tallrikar. Mycket tyder på att de flesta av dessa djur har levt liv som kanske inte är värda att leva utifrån ett lyckoperspektiv.

Charity International öppnade nyligen en utställning om odlat kött på Malmö Museer. Tekniken har kommit så långt att man idag skulle kunna producera köttet på konstgjord väg istället för att som idag föda upp djur, med allt negativt som det medför. Folk skulle kunna fortsätta att äta kött samtidigt som växthusgaserna minimeras och djuren slipper lida. Det återstår dock fortfarande några små hinder, men forskarna räknar med att vi redan inom 5-10 år skulle kunna hitta någon slags köttodlingsprodukt i våra mataffärer.

labmeat

För att kunna odla fram kött utgår man oftast från stamceller som kan tas från till exempel navelsträngen hos ett nyfött djur. Dessa celler odlas sedan i en näringslösning och kan bilda muskelceller, fettceller eller andra typer av celler. Olika typer av celler kombineras ihop för att bli så kallat In Vitro Meat eller odlat kött.

Frågan är om folk är villiga att skippa djurköttet till fördel för det odlade köttet. Skulle du?

Ludvig Lindström

Gammal är äldst – och lyckligast

onsdag, februari 24th, 2010

laughingOldWoman

Kanske får vi nu på allvar börja ifrågasätta uttrycket ”ungdomens glada dagar”. Enligt en ny studie är nämligen 74 den åldern då vi är som allra lyckligast. Studien visar också att lyckan dalar i tonåren, planar ut runt 40 och tar ny fart vid 46.

Studien publicerades i tidskriften Social Indicators Research och bygger på ett material av 21 000 britter som följts under lång tid.

Enligt teorierna beror det kanske något förvånande resultatet på att man som äldre har mer tid för sig själv, att ekonomin är stabilare, att man har färre förpliktelser, att man lär sig uppskatta det man har och att man har en önskan att göra det bästa möjliga av den tid som finns kvar.

Läs mer om studien i Aftonbladet.

Ludvig Lindström

Lycka nu eller sen?

onsdag, februari 17th, 2010

Ifall lycka är meningen med livet blir förståelsen för hur vi människor fungerar första steget för att vi ska finna den svårfångade känslan och tanken som kallas lycka.

Människan är byggd för att sträva. Jag sitter i stekande värme på Jamaica mitt i en resa jag längtat länge till och ser ut över hamnen där människor har fullt upp med att pyssla om och städa sina båtar. Att strävan efter något bättre, finare, renare är så pass ingrott i oss att vi inte intuitivt reflekterar över var drivet kommer ifrån – oavsett om det är för att få bort den irriterande fläcken på frukostbordet, att kämpa för en lite högre lön eller komma iväg till semestern. Syftet med strävan är ofta tanken av att må bra; antingen nu i stunden eller senare.

Skillnaden mellan de två sistnämnda kan ha en avgörande betydelse för välmående och framgång i längden. Innan jag avslöjar vilken, kika på följande:

Detta experiment genomfördes redan tjugo år sedan och forskarna följde sedan upp barnen för att se hur det gått för dem senare i livet. Det man fann var slående, de barn som väntat med att äta godisen hade kommit längre i livet i nästan alla avseenden. De mådde bättre, hade bättre relationer och till och med lägre BMI. Att förstå värdet i att belöna sig själv i framtiden istället för nu på en gång verkar vara en långsiktig och kraftfull lyckostrategi. (Dessutom får man fördelen av att ha något att se fram emot, vilket Micheal Dahlén i Nextopia propagerar är en viktig del av hedonisk lycka.)

Nästa inlägg kommer svara på hur vi hittar den hårfina balansen mellan lycka, i forma av positiva känslor, nu eller sen. Enligt forskning finns det insikter att hämta i vilken strategi som fungerar bäst.

Tills dess – ta hand om din (nuvarande och framtida) lycka.

Erik Fernholm

www.Lyckoaktivist.se

Lyckat kramkalas

måndag, februari 15th, 2010

KramarMalmö

Kramaktionen blev en lyckoträff även detta år. Dryga tiotalet kramaktivister hade slutit upp och både i Malmö (där bilden är ifrån) och i Stockholm rapporterades det om att en hel del människor tagit tillfället i akt och fått sig en eller flera kramar. I Malmö delades det också ut en och annan kindpuss.

Själv kände jag mig väldigt glad efter den dryga timmen av kramande. Det är inte bara kramen i sig som gör en glad utan även att se andra människor som man just gett en kram lysa upp i vinterkylan. Och detta trots att vissa av kramarna var betydligt kortare än sex sekunder 🙂

Ludvig Lindström

Jämlika samhällen mer välmående än andra?

söndag, februari 14th, 2010

Ny forskning från epidemiologen Richard Wilkinsons och antropologen Kate E Pickett visar att jämlikhet i samhällen är en viktig parameter för lycka. Små inkomstskillnader i samhället gör människor både friskare och mer välmående och man slipper dessutom många sociala problem.

Rika samhällen med stora inkomstklyftor har betydligt större problem med psykisk ohälsa, kriminalitet, övervikt, låga utbildningsnivåer och olika typer av missbruk. Det verkar även som att nivåer av tillit ökar i mer jämlika samhällen.

Deras forskning talar för att hela befolkningen drar fördel av ökad jämlikhet, även om de som har det allra sämst vinner mest. Höjd BNP och växande rikedom har länge betraktats som lösningen på många samhällsproblem, men ett sådant samband ses bara i  fattigare länder. För världens rikaste länder leder mer ojämlikhet till större sociala problem, oavsett hur hög landets BNP är.

Enligt Statistiska Centralbyrån är skillnaden i inkomst mellan rika och fattiga i Sverige nu den största på trettio år. Forskarna anser att om ett land skulle koncentrera sig på att göra samhället mer jämlikt skulle dess befolkning må bättre. Jämlikheten verkar alltså inte bara ha ett moraliskt värde, utan kan också ses som ett medel på väg mot ett bättre samhälle.

Läs mer på http://www.equalitytrust.org.uk/

Frida Johnsson

Kramas ofta och i minst sex sekunder

fredag, februari 12th, 2010

På söndag är det Alla Hjärtans Dag och som traditionen bjuder kommer vi i Charity International att dela ut gratis kramar runt om i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. I år kan den som vill även få sig en kindpuss.

Cats_3cats_hugSyftet med kampanjen är att uppmärksamma folk på vilken stor effekt, enligt forskningen, närhet och ömhet har på vårt välbefinnande. Vi vill sprida detta faktum och samtidigt göra vardagen lite roligare för de människor vi möter. Enligt mig är närhet och ömhet något det finns alldeles för lite av i vårt samhälle.

Visste ni förresten att det har forskats en hel del på kramar och att de har visat sig ha en stor positiv effekt på våra lyckonivåer? För att optimera flödet av oxytocin och serotonin, pekar forskning också på att kramen bör vara i minst sex sekunder. Det finns tydligen studier på allt 🙂

Ludvig Lindström

Omedelbar lycka

måndag, februari 8th, 2010

Omedelbar lycka, kan man drabbas av det? Javisst, som i förra veckan när jag fyllde år och människor hörde av sig från när och fjärran. Både sådana som jag umgås med nu och sådana som jag kände förr. Plus vänner som jag aldrig har träffat.

När den stora glädjen över hälsningar och presenter har klingat av (som all glädje gör efter en tid) har jag åtminstone tre metoder för att bli munter igen.
Ett: Lyssna på Carmen av Bizet.
Två: Se Bellagiofontänerna dansa på YouTube.
Tre: Lyssna på Badineri av Bach (spelades senast i Klassisk förmiddag, P 2, 28 januari).
Görel Kristina Näslund

Jonathan Haidts guide till ett lyckligare liv

söndag, februari 7th, 2010

En av den positiva psykologins pionjärer Jonathan Haidt har en utmärkt guide till hur man kan uppnå ett lyckligare liv här.

Filip Fors

Tema lycka i Metro idag

onsdag, februari 3rd, 2010

Idag har Metro tema lycka igen! Vi kan bland annat läsa om att man kan bli lyckligare som miljöaktivist, intervju med Sonja Lyubomirsky, med mera. Läs tidningen här.

Göran Hådén

Läs även vad andra bloggare skriver om , , ,