Archive for the ‘Anna Gordh Humlesjö’ Category

Att leva nu istället för sen

onsdag, april 16th, 2014

En häftig kartläggning av mindfulness.Om hur det fungerar och hur det påverkar välbefinnande på så många olika sätt från
Elephant Journal. Allt ifrån livsglädje, motivation, hälsa samt förmåga till koncentration och empati. Önskar alla en glad, medveten och närvarande påsk! ♥

6ddb31196154c438f3400833673134ad-700x2399

 

 

Anna Gordh Humlesjö

Let’s Dance!

torsdag, april 3rd, 2014

woman-dancing-at-home

Dagens lyckotips är att trycka på play och dansa loss i vardagsrummet. Forskning från Uppsala Universitet bekräftar att dans ökar välbefinnandet, förutom en mängd andra hälsobringande effekter.

Det finns få risker med överdosering av denna lyckostrategi så det är bara att dansa hur mycket du vill. Gå en kurs, dansa hemma eller gå på klubb.

Vill du dansa loss på lunchen med dina kollegor på jobbet så kan du kolla in evenemang från Lunch Beat. Nästa Lunch Beat event sker nu på tisdag 8 april kl.12-13 på Fashing i Stockholm

Läs mer om  den spännande forskningen kring dans och lycka  här!

Anna Gordh Humlesjö

En liten film om empati

söndag, januari 5th, 2014

Brene Brown om hur empati bygger broar mellan människor.

Jag gillar verkligen hur hon beskriver empati som ett val att föröka förstå en annan person från deras perspektiv, ett val som gör oss sårbara genom att vi måste våga känna vad den andra känner.

Viktigt att lyfta fram vad det är som fördjupar  gemenskap mellan människor, eftersom lyckoforskning visar hur viktigt det är för oss.

God fortsättning på 2014 allihopa ♥

Anna Gordh Humlesjö

Hjärnan gillar meditation

lördag, november 2nd, 2013

En kul och informativ sammanfattning om vad som egentligen sker i hjärnan när vi mediterar, samt hur forskningen är rörande överens om de väldigt många positiva effekterna av meditation för bl.a. välbefinnande.

Vill du börja meditera? Eller du kanske har testat att börja meditera mer regelbundet, men har svårt att få det att rymmas i en hektisk vardag?

Alltid när man vill skapa en ny rutin i sitt liv är det viktigaste att sätta upp realistiska mål, som man kan växa med i sin egen takt. Våra hjärnor tycker det är kul och motiverande med utmaningar som vi kan hantera, eftersom det gör att och vi kan känna tillit till vår förmåga att klara av det vi bestämt oss för. Dessutom ger det oss möjlighet att njuta av de positiva effekterna av våra ansträngningar.

Generellt är enkla realistiska del-mål är en väldigt god investering för att nå dit man vill oavsett om det handlar om mindfulness eller om helt andra livsstils förändringar. Läs mer i tidigare lyckoblogg-poster om hur du kan göra meditation till en del av din vardag.

Låt oss säga att vårt övergripande mål är att meditera ca 20-30 min varje dag. Då skulle kanske 5 minuters meditation 1-2 gånger i veckan vara ett rimligt realistiskt del-mål att börja med? Sedan ökar vi tiden och antal dagar i veckan successivt när vi bemästrar våra delmål. Det viktigaste är att börja.

subliminal_wisdom_meditation

Anna Gordh Humlesjö

Kan stress bli din vän?

tisdag, oktober 29th, 2013

Spännande perspektiv i ett TED-talk från Stanford forskaren Kelly McGonigal som just nu skriver på en bok om positiva aspekter av stress.

Hon påstår att hur vi ser på stress är helt avgörande för hur vi påverkas av den. Dessutom belyser hon hur viktigt det är att känna att vi har en social trygghet och en tillit att vi har stöd från människor omkring oss när livet utmanar oss.

Är du vän eller fiende med stressen? Vad tror du skulle kunna hjälpa dig att se stress mer av en resurs istället för ett hinder i ditt liv?

Jag skulle kunna tänka mig att upplevelsen av att vi gör något som är meningsfullt för oss, och att vi har makt att påverka situationen vi befinner oss i skulle kunna göra att stress känns mindre hotfull.

Jag skulle även gissa (vilket jag bloggat tidigare om här) att mindfulness och själv-medkänsla är till hjälp för att bli vän med stressen och att det är en av anledningarna till att dessa metoder används i så stor utsträckning för att hantera upplevd stress.

 

Anna Gordh Humlesjö

Mindfulness med Louis C.K.

torsdag, september 26th, 2013

 

Louis C.K. berättar om sin syn på mobiltelefoner och ger en lite annorlunda introduktion till mindfulness.

”You need to build an ability to just be yourself and not be doing something. What the phones are taking away is the ability to just sit there, and that’s being a person.”

Jag tycker att det han säger stämmer rätt bra med forskning kring rollen av mindfulness i självmedkänsla.

 

Anna Gordh Humlesjö

Goda nyheter om Good News Magazine

torsdag, september 19th, 2013

2964730_520_292

 

Som ni säkert vet fick Daniel Mendoza och Good News Magazine GHO’s pris för bästa lyckofrämjare i våras (läs mer här).

För några veckor sedan nåddes vi däremot av den dåliga nyheten att magasinet var nedläggningshotat. I en modig status-uppdatering på Facebook kallade Daniel Mendoza på stöd att från alla som tror på att goda nyheter gör skillnad i världen, att teckna prenumerationer för att magasinet ska kunna överleva.

Nyligen kom den väldigt goda nyheten från Good News Magazines att tidningen är räddad, dom skriver:

”Den tacksamhet jag och mina kollegor känner för det stöd vi fått och fortsätter att få kan inte uttryckas i ord. Så nu satsar vi allt på att se till att det nummer som ges ut i oktober är vårt absolut bästa!”

Västerås tidning skriver också att Good News Magazine numera är det näst största FB-magazinet i Norden med över 45000 gillare. På tal om good news!

Ps. Det ryktas dessutom om att Good News Magazine kommer att bli årets julklapp 😉

Läs mer om hur lyckoforskning relaterar till goda nyheter här.

 

Anna Gordh Humlesjö

Chelsea Roff berättar hur yoga kan rädda liv

lördag, september 14th, 2013

Jag tror de allra flesta av oss känner någon som haft mer eller mindre allvarliga ätstörningar . Det är så skrämmande vanligt att det nästan börjar bli ”normalt” att höra om. Jag känner nog egentligen inte en enda tjej som inte under någon period av sitt liv haft ett problematiskt förhållande till vikt, mat eller skönhetsideal.

När jag hör Chelsea’s berättelse fylls jag av hopp – för alla tjejer, killar, kvinnor, män som kämpat eller kämpar med ätstörningar. Det var yogan som hjälpte Chelsea att läka, hon säger:

”I went from surviving to thriving; from living half a life to experiencing joy and freedom I never imagined possible”.

Hennes berättelse visar att det går att bli fri och hitta vägar tillbaka till ett riktigt bra liv oavsett vad man gått igenom. Vill du veta mer, eller stötta Chelsea Roff’s kampanj för en vetenskaplig studie om hur yoga kan bota ätstörningar? Läs mer här!

Källa: Huffington Post

Anna Gordh Humlesjö

Närvaro – en nyckel till välbefinnande även när livet utmanar oss!

lördag, augusti 3rd, 2013

Hoppas du har det gott i sommarvärmen! Matt Killingsworth har lite spännande att säga om vad han tror är grundläggande för mänsklig lycka. Läs mer om hans forskning på www.trackyourhappiness.org.

Anna Gordh Humlesjö

Lyckoredskap för Beach 2013

tisdag, juni 4th, 2013

480900_451243814958361_1530752660_n
Jag blev full i skratt när det nyligen dök up på It’s all Yoga Baby, en yogablogg jag varmt kan rekommendera. Nu när sommaren är på fram march är det hög tid att boosta sitt lycko-immunförsvar och påminna sig om Sonya Lyubomirsky’s klassiska lyckostrategi: Må bättre genom att inte jämföra dig med andra!

Oavsett om du föredrar badbyxor eller bikini på stranden, satsa din energi på att uppskatta din kropp och dig själv som du är istället för att ägna dig åt den omöjliga ekvationen av jämförelser med andra. Även om vi människor har väldigt mycket gemensamt i grunden så är vi alla olika och unika. Boosta din själv respekt genom att fundera över vilka värderingar som är viktiga för dig, vad du gillar att göra med dig och din kropp, vad får dig att utvecklas, utmanas, skratta och njuta av livet! När det är utmanande och om självkritik tar över (och det gör det för oss alla ibland…) kom i håg Self-Compassion!

Ha en härlig sommar!

Referens: S. Lyubomirsky (2008) Lyckans verktyg

Anna Gordh Humlesjö