Archive for the ‘Litteratur om lycka’ Category

Vuxenmobbning – det dolda lidandet

onsdag, december 30th, 2015

Vuxenmobbning är något det talas väldigt lite om i Sverige. Kanske är det på grund av att det är skambelagt och att det vilar något slags tabu över frågan.

Min mamma Rigmor jobbar för att förändra detta och i dagarna gav hon ut boken ”Brinna för mycket”. Den är baserad på egna upplevelser av hur det känns att bli utsatt för mobbning i arbetslivet.

Efter 22 år på samma arbetsplats förändrades arbetsklimatet för Rigmor. Plötsligt skulle hon lämna skriftliga redovisningar när hon skulle lämna sitt kontor och när hon sökte stöd hos kollegerna kom de med undanflykter och drog sig undan.

Över 300 000 drabbas dagligen av vuxenmobbning/kränkande särbehandling i arbetslivet. Över 300 tar årligen sina liv till följd därav. Samhällets kostnader ligger på över 40 miljarder om året. Genom ”Brinna för mycket” vill Rigmor rädda andra från samma destruktiva öde som hon själv gick till mötes.

Jag tror att det är av största vikt att vi lyfter upp känsliga områden som detta, där det även finns ett oerhört stort bakomliggande lidande. Vi behöver ge nycklar till förståelse, vi behöver upplysa och kartlägga varför mobbning sker och vad vi kan göra åt det. Och vi måste framförallt bryta det tabu som finns kring vuxenmobbning.

För den som vill läsa boken går den att beställa HÄR.

Ludvig Lindström

Sommarens boktips – Dina Sanningar

tisdag, augusti 11th, 2015

Bokomslag

Dina Sanningar är en bok skriven av Markus Fernlund. Den handlar om vardagen och om vilka tankar och sanningar som formar den.

Kanske irriterar du dig på din partner, dina barn eller dina föräldrar så här i semestertider. Eller oroar du dig redan för alla måsten till hösten, när semestern är till ända?

Vill du lära dig att hantera och ta dig förbi de dagliga friktionerna som ställer sig i vägen för ett lyckligare liv? Då är den här boken den perfekta sommarläsningen för dig.

Läs mer om Dina Sanningar här: www.dinasanningar.se

Ludvig Lindström

Recension av Lycka på fullt allvar

onsdag, oktober 29th, 2014

Lycka på fullt allvar, bokomslag

Lycka på fullt allvar är en nyutgiven, nyanserad och lättillgänglig introduktionsbok till positiv psykologi, skriven av sakkunniga Katarina Blom och Sara Hammarkrantz.

Med hundratals vetenskapliga källhänvisningar är den här boken något radikalt annorlunda än den uppsjö av självhjälpsböcker som översvämmar boklådorna med alltför svag vetenskaplig grund. I kategorin introduktionsböcker till positiv psykologi är Lycka på fullt allvar det bästa jag läst efter Sonja Lyubomirskys Lyckans verktyg. Sedan den boken utgavs 2007 har det ju också hänt en hel del i vårt ännu unga lyckoforskningsfält.

Den största behållningen med Lycka på fullt allvar är de konkreta övningarna som sammanfattas mycket bra, och kompletteras med ett välbehövligt sista kapitel om hur vi den här gången kan gå från ord till handling och tillämpa lyckostrategierna istället för att bara läsa om dem, som det annars lätt blir.

Har du länge varit en trogen läsare av Lyckobloggen så känner du förmodligen igen mycket av bokens innehåll eftersom det är en introduktionsbok, men repetition är ju kunskapens moder. Kanske har du inte heller som författarna tänkt på vilken roll bland andra kronprinsessan, kulturministern och ett fotbollsförbund kan ha i att lära oss om lycka 🙂

Om du redan tipsat dina vänner om min sammanfattande lyckoforskningsöversikt här på Lyckobloggen, så rekommenderar jag Lycka på fullt allvar som ett lämpligt nästa steg in i lyckoforskningens fascinerande värld.

Göran Hådén

Nu eller Sen?

måndag, oktober 31st, 2011

085b64fcda926e996dbceaf232bdbc2ae016dcaf_m

Är Mindfulness en del av ditt vardagsliv? Om det är det så har du säkert upptäckt hur mycket det ger av inre klarhet, fokus, energi, välbefinnande och hälsa? Kanske lycka?  Det är ju kvalitéer vi alla vill ha mer av i våra liv, eller?

Men visst kan de vara svårt att ta tid till meditation, yoga, närvaro övningar och tid att känna in kroppen. Trots att vi vet vad mycket det ger, eller skulle ge. Och även om vi har lyckats skapa en rutin i vardagen så kan vi lätt glömma bort mindfulness-principerna i stundens hetta. Någon som känner igen det när vi står där stressade och pressade med krav som vi kämpar med att uppfylla? Då kan vi behöva påminna oss om och om (och om och om och om…) igen att mindfulness kan vara en del i allt vi gör. Det är så enkelt att säga, men hur?

Ett sätt är:
Känn in hur det känns att slappna av i kroppen och sinnet fullständigt ett ögonblick, så ofta du naturligt kommer ihåg det. Precis som om du skulle sätta dig och meditera fast bara en hundradels sekund mitt uppe i det du gör.

På det här sättet så kan vi upptäcka hur ofta vi spänner sinnet och kroppen och hur mycket härligare det är att inte göra det. Att vila i att bara vara helt enkelt. Mitt i bilkön, på busshållplatsen, i matlagningen, på väg hem från jobbet, i en diskussion med en vän, listan är hur lång som helst eftersom de går att vila i närvaro vad vi än gör och bara andas, och lägga märke till att vi lever. Och ju mer vi gör det desto naturligare blir det. Dessutom, ju mer vi gör det desto enklare blir de. För vad är egentligen enklare än att bara vara?

Jag råkade surfade in på Universitetet i Kalifornien, Berkelys sida, Greater Good, som är full av resurser, artiklar, videoclip om lyckoforskning ur olika perspektiv. Ett hett tips att kolla in detta för mer inspiration: ” The Science of a meaningful life video series : Provocative talks and revealing interviews with leading experts on the science of happiness, compassion, mindfulness, and more.”

Jag hittade tex. detta klipp från Jon Kabat-Zinn som blev inspiration för bloggandet idag. Kram på er!


Anna Gordh Humlesjö

Against Happiness

torsdag, augusti 25th, 2011

Against Happiness

Det är inte alla som ser lycka som någonting enbart positivt. Eric G. Wilson har skrivit den facklitterära boken ”Against Happiness: In Praise of Melancholy” där han undersöker fördelarna med att vara nedstämd.

Eric anser dock inte att det bara är positivt att vara deprimerad eller att man aldrig ska sätta in en behandling mot detta. Han menar däremot att melankoli (en form av djup depression) och vemodighet kan vara en kraftfull kreativ kraft som har motiverat bland andra Virginia Woolf, John Keats, Van Gogh, och Ludwig van Beethoven att producera några av de största konstnärliga mästerverk i sina respektive genrer.

Eric uttrycker en oro över att USA överdiagnostiserar det minsta lilla negativa humör och att detta så småningom kommer att leda till en utrotning av en av de mest motiverande krafterna och dess potentiella produkter.

Ligger det nått i Erics oro och kan melankoli i förlängningen kanske till och med bidra till en mer njutningsfull värld?

”Against Happiness: In Praise of Melancholy” går att beställa på Amazon. Dock verkar inte ”antilycka” vara speciellt populärt då priset på boken just nu är nedsatt från $20 till $2. Eric är trots detta en flitig försvarare av det dystra och han har tidigare skrivit en annan bok på samma tema: ”In Defense of Sadness: Happiness Is Overrated”.

Ludvig Lindström

Lyckobok USA:s mest sålda bok

onsdag, november 17th, 2010

Amerikanska bästsäljarlistor toppades länge av en bok som heter ”The happiness project” (Lyckoprojektet) i vilken författaren Gretchen Rubin säger sig ”provköra” olika former av livsvisdom från Aristoteles fram till Oprah Winfrey. Hennes undertitel lyder ”varför jag sjunger på morgnarna, städar mina garderober, grälar konstruktivt och läser böcker.”

Om den och andra lyckoböcker hade Svenska dagbladet igår en lång artikel som finns att läsa här.

Själv rekommenderar jag Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg till de som redan är på julklappsjakt 🙂

Andra om SvD:s artikel:
Lyckan kommer, lyckan går …

Lyckojakt som hobby

Om jag fick välja…
Vad är lycka – europeiska excerpter

SOU 2010:62, JEREMY BENTHAM I NY TAPPNING

En alldeles lycklig morgon

Göran Hådén

Myten om Sisyfos

fredag, oktober 29th, 2010

Sisyfos in action

Att rulla en sten uppför ett berg i all oändlighet kan nog tyckas som ett fruktansvärt straff i mångas ögon och öron. Samtidigt är det just detta som vi människor kan sägas göra i verkliga livet, dock inte i evighet som i Sisyfos fall.

De flesta människor i Sverige lever ett så kallat Svensson-liv som går något i stil med: gå upp, äta, åka till skolan/jobbet, äta, fortsätta med skolan/jobbet, åka hem, äta, sysselsätta sig med någonting (städa, ta hand om ev barn, se på TV), lägga sig. På helgen ersätts jobb/skola med pyssel i hemmet och/eller med någon fritidsaktivitet. Denna procedur fortsätter år ut och år in fram tills pensionsålder.

Enligt Camus, författaren till boken ”Myten om Sisyfos”, har våra liv precis som stenrullandet inget värde, utan värde är något som vi själva måste skapa och addera till livet. Sisyfos valde att sätta värde på sitt arbete och det är just att välja och att ta ansvar för sitt liv som är huvuddraget i den relativt moderna livsåskådningen existentialismen, som ligger som en röd tråd boken.

Camus menar att vi endast kan bli lyckliga när vi accepterar vårt liv och vårt öde och att detta är det enda vi har och någonsin kommer att få. När Sisyfos går ner från berget är han helt medveten om sitt öde. Han är den absurda hjälten. En person som älskade livet så mycket och som blev dömd av gudarna till ett på ytan hopplöst och meningslöst arbete. Sisyfos ser livet som en konstant kamp och han vet att denna kamp kommer att fortsätta i all evighet.

Men detta öde blir enligt Camus endast hemskt om vi hoppas på någonting mer, någonting bättre i livet. Om Sisyfos inte hoppas har gudarna heller ingenting att straffa honom med. Camus verkar mena att det bästa vi människor kan göra är att vandra i Sisyfos fotspår och erkänna vårt öde och våra begränsningar och acceptera vilka vi är och vad vi är kapabla till. På så vis blir inte ödet något hemskt utan vi kan istället finna den sanna lyckan.

Jag håller med om mycket av det som Camus skriver, men i slutändan ser jag ändå Sisyfos existens, liksom människans, som meningslösa. I ett kanske oändligt universum, som i sin tur kanske bara är en fjärt i rymden av oändligt många universum, är våra strävanden och de projekt som vi värdesätter, för mig någonting som kan betraktas som ganska absurt. Vi lever liksom Sisyfos i ett ekorrhjul som bara verkar snurra på i all oändlighet utan någon större mening. De flesta av oss verkar förtränga detta faktum och ägnar istället sina liv åt allehanda vardagliga projekt.

Det positiva är kanske ändå att de flesta av oss i Sverige, till skillnad från Sisyfos, har fler och lyckomässigt bättre val än att ägna sig åt än en syssla som enligt lyckoforskningen skulle förpassas till olyckornas skräphög.

Vad tycker du? Är livet meningslöst?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , lyckoforskning, Sisyfos.

Ludvig Lindström

Låt din negativa tanke vara och lägg energin på något vettigt.

lördag, augusti 28th, 2010

lyckofällan

Som första inlägg på bloggen tänkte jag skriva om Lyckofällan, av Russ Harris (2009), som jag läst i sommar.  Boken bygger på terapimetoden ACT (Acceptance and Commitment Therapy) som hör till tredje vågens KBT (Kognitiv beteendeterapi) och ger en kontrast till gängse lyckostrategier som positivt tänkande. Inom ACT är mindfulness (medveten närvaro) en av byggstenarna.

Russ Harris har myntat begreppet lyckofällan för att beskriva den tendens vi människor har att undvika och kämpa emot negativa upplevelser i vår strävan efter lycka. Denna tendens till kamp och undvikande orsakar ett större lidande än vad den faktiska negativa upplevelsen i sig själv innebär. Han menar att negativa tankar och känslor är helt naturliga och finns av evolutionära skäl; vår hjärna är byggd för att tänka negativa tankar som en del i ett varningssystem för vår överlevnad. Så fort vi ställs inför något nytt är det naturligt att vi får en varning i form av en tanke som säger att det kan vara farligt och att vi bör hålla oss till det som är bekant. I våra dagliga liv innebär nya marker vanligtvis inte samma livshotande risker som för våra förfäder. Ett mer konstruktivt förhållningssätt till negativa tankar och känslor är istället att acceptera dem utan att lägga energi på att kämpa emot dem. Boken går igenom tekniker för att acceptera tankar, känslor och föreställningar. Ett exempel på en sådan teknik rörande tankar är att vid varseblivningen om att man tänker en negativ tanke lägga till ”jag tänker att…”. Tanken ”Jag kommer inte att klara det här” blir då istället ”Jag tänker att jag inte kommer att klara det här”.

Tankar, känslor och föreställningar är väldigt svåra att påverka och det kostar mycket energi att försöka. Att öva upp sin förmåga att acceptera att de finns där är en effektivare inställning om målet är att bli lyckligare. Man kan då istället lägga sin energi på det område som faktiskt direkt går att påverka: ens handlingar. Genom att handla efter sina värderingar kan man skapa sig ett meningsfullt liv vilket, enligt vetenskapliga studier som Russ Harris bygger sina teorier på, ökar lyckan. Metoder för hur man definierar sina värderingar så att man vet vad man ska handla efter tas också upp i boken.

Trots en ganska svag inledning med klumpiga uttalanden som ”[om lycka handlade om att må bra] hade narkotikamissbrukare varit de lyckligaste människorna i världen”, och skeva tolkningar av statistik, så tycker jag boken var väldigt givande. Språket är lättförståeligt och med metaforer och exempel blir teorierna och metoderna enkla att begripa och utöva. Teori varvas med övningar. I boken framställs ACT lite som lösningen på alla problem och tongången blir stundvis säljande. Övriga metoder och självhjälpslitteratur dras över en kam och menas vara i princip verkningslösa. Det finns mycket värdefullt att plocka medan annat är sådant jag har svårare att köpa, bland annat definitionen av självkänsla som något man ständigt måste upprätthålla med prestationer och att personer med god självkänsla ofta drabbas av stora problem på grund av den. Här hänvisas dessutom till forskning! Aspekter av hur tankar kan användas som något positivt utelämnas i princip helt. Negativa tankar hänvisas kort och gott till evolution, vilket känns lite väl förenklat, och inget utrymme ges åt faktum att vissa lider mycket mer av negativa tankar än andra. Att man ens kan jobba med negativa tankar från andra angreppssätt än med acceptans belyses inte.

Min största behållning från boken är att övandet lett till att jag numera mer eller mindre automatiskt påminns om mina värderingar när jag upplever negativa tankar och känslor. Det är en ganska angenäm effekt och ibland innebär det att det negativa förlorar kraft.

Tankar, känslor och föreställningar kan i princip aldrig själva hindra dig från att handla på det sätt du vill handla. Däremot kan de vara väldigt skrämmande och på så vis påverka dig till att välja att handla på ett annat sätt. Jag avslutar med att återge en metafor från boken som jag tycker är bra:

Tänk dig att du styr ett skepp på ett stort hav. Under däck finns det demoner. Så länge du styr ditt skepp planlöst ute på havet så håller sig demonerna sovande under däck, men så fort du väljer att styra mot land kommer demonerna upp till dig. De är skräckinjagande, hotar att slita dig i stycken och gör allt för att skrämma dig till att vända ut mot havet igen. Men det är också allt de kan göra. De kan inte själva ändra båtens kurs eller skada dig, de kan endast skrämma dig till att själv välja att ändra kurs. Så länge du tror att de kan göra det de påstår så har de kontrollen. Väljer du att vända tillbaka ut mot havet så försvinner de ner under däck igen. Men att segla planlöst omkring gör dig inte lyckligare, särskilt inte när du ser andra båtar segla mot land. Väljer du istället att behålla din kurs mot land stannar demonerna kvar och försöker skrämmas. När du insett att de inte kan göra annat än att skrämmas är de heller inte lika svåra att acceptera och bortse ifrån, vissa av dem kanske till och med försvinner när de märker att de inte har något inflytande på dig. Medan du seglar mot ditt mål kan du börja uppmärksamma det andra som också finns runt omkring dig: en skinande sol, en frisk vind, ett vackert hav, en mäktig himmel. Kanske ett par sjöjungfrur.

Feliks Wallenrodhe

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,